Co jedzą na śniadanie dzieci z całego świata?
Płatki z mlekiem to jedno z najpopularniejszych porannych dań. Jeśli jednak wydaje ci się, że większość maluchów je podobne potrawy, jesteś w błędzie. Niektóre propozycje pierwszych posiłków są naprawdę zaskakujące. Przedstawiamy śniadaniowe propozycje z całego świata - od skromnego dania Brazylijczyków, po obfite śniadanie w tureckim stylu.
Brazylia
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Okazuje się, że w Brazylii nawet dzieci rozpoczynają dzień od tego napoju. Często piją kawę z mlekiem lub czekoladowe mleko. Śniadanie jest mało obfite i proste – szynka, ser żółty i słodkie bułki. Chętnie jedzą też płatki kukurydziane z mlekiem. Plusem brazylijskiego śniadania jest obecność świeżych owoców – papai, mango, awokado, jagód acai.
Wietnam
Zupa na śniadanie? W Wietnamie maluchy od samego rana zajadają się bulionem z makaronem, wołowiną (lub kurczakiem), warzywami, ziołami i przyprawami, czyli zupą pho. Pożywne i sycące danie dostarcza białka, witamin oraz antyoksydantów. Mięsno-warzywna zupa wydaje się nietrafionym pomysłem na śniadanie, ale to naprawdę zdrowa opcja. Poza tym dzieci powinny jak najczęściej zaczynać dzień od ciepłego posiłku. W Wietnamie często podaje się im również lokalną wersję owsianki przygotowaną z ryżu.
Islandia
Surowy islandzki klimat sprawia, że dzieci zaczynają dzień od gorącego, pożywnego śniadania. Najczęściej jest to owsianka z brązowym cukrem, syropem klonowym, masłem, mlekiem i owocami.
W kraju, w którym brakuje słońca, mamy dbają o to, by dzieci otrzymywały porcję witaminy D. Maluchy codziennie zażywają tran, czyli olej z wątroby dorsza. Naturalny suplement dostarcza też kwasów omega-3 i omega-6 oraz witamin A i E.
Turcja
Śniadanie w Turcji to prawdziwa uczta. Na stole lądują świeże warzywa (głównie pomidory i ogórki), oliwki, sery (podobne do greckiej fety), smażone jajka z kiełbasą, pieczywo, masło, słodkie bułeczki, dżem, chałwa i miód. Do popicia mleko, tradycyjna herbata i świeżo wyciskany sok z pomarańczy.
Dzieci od najmłodszych lat jedzą to samo, co dorośli. Dla Turków ważna jest różnorodność, świeżość oraz lokalne produkty. Typowe tureckie śniadanie dostarcza porcji protein, witamin i minerałów. Tradycyjnie jada się dużo pieczywa z mąki pszennej, które nie jest tak dobre dla organizmu, jak pełnoziarniste.
Holandia
Ulubione śniadanie dzieci w Holandii to kanapki z masłem i... czekoladową posypką. Niestety, to niezbyt zdrowa propozycja posiłku, który ma dawać energię na cały dzień. Takie śniadanie ma bardzo mało wartości odżywczych i mnóstwo kalorii. Biały chleb i posypka to cukry proste o wysokim indeksie glikemicznym. Co to oznacza? Dziecko po zjedzeniu śniadania na początku będzie pobudzone, jednak poziom energii szybko będzie pikował w dół. W konsekwencji po krótkim czasie pojawi się głód, rozdrażnienie i problemy z koncentracją.
Francja
Bagietka z dżemem, croissant, płatki z mlekiem i świeże owoce to typowe śniadanie francuskich brzdąców. Rodzice często serwują pociechom również naleśniki. Dzieci o poranku piją najczęściej mleko, sok pomarańczowy, kakao lub gorącą czekoladę. Francuskie śniadania są niezbyt obfite i nie brakuje w nich słodkich produktów.