Sprawdź, jakie mięso jest najzdrowsze dla dziecka
Każdy rodzic chce dla swojego dziecka jak najlepiej, dlatego stara się, aby jego dieta była zbilansowana. Wiemy o tym, że warzywa i owoce powinny znajdować się w diecie malucha, jednak wielu rodziców wciąż ma wątpliwości, czy i jakie mięso mu podawać. Okazuje się, że parówki, po które tak chętnie sięgają maluchy, nie są najgorszym wyborem.
1. Mięso w diecie dziecka
Aby wybrać odpowiedni rodzaj mięsa dla dziecka należy przestrzegać prostych zasad. Przede wszystkim to, co podajemy dziecku, powinno być świeże i z pewnych źródeł.
Kurczak naszpikowany antybiotykami i hormonami może przynieść więcej szkody niż pożytku. Eksperci ds. żywienia są zdania, że mięso należy podawać dziecku z umiarem, nie więcej niż 3 razy w tygodniu.
Istotny jest również sposób przyrządzania mięsa. Należy je przede wszystkim gotować, dusić i piec, a unikać smażenia. 100 g chudego mięsa po ugotowaniu dostarcza ok. 100 kcal, a panierowany kotlet – nawet 350 kcal.
- Dzieci nie powinny jeść mięsa tłustego. Wieprzowina, której Polacy jedzą najwięcej, nie służy dziecku. Lepszym wyborem jest królik, indyk lub kurczak. Każdy rodzic powinien zwrócić uwagę na świeżość mięsa i to, skąd pochodzi. Dla niektórych może być to zaskoczeniem, ale najbardziej odżywcze ze zwierzęcia są podroby, przede wszystkim wątroba – mówi dietetyk Agnieszka Adamowska.
Białe gatunki, np. indyk, kurczak, królik, mają mało czerwonego barwnika, czyli mioglobiny, i są chudsze. Nie oznacza to jednak, że w diecie dziecka nie ma miejsca na mięso czerwone.
- Niestety, dzieci mają problem z jedzeniem mięsa czerwonego. Widziałam wiele badań, z których można zrozumieć, że ciemne kolory nie zachęcają dzieci do jedzenia. Tu wiele zależy od rodziców i od tego, jak pomieszają kolory. Najlepiej, żeby było ich jak najwięcej na talerzu. Czerwone mięso dobrze podać z mizerią lub kolorową sałatką, która odciągnie uwagę dziecka od koloru mięsa – mówi dietetyk.
Najbardziej odżywcze dla dzieci są:
- Królik, który zawiera mało tłuszczu, ale sporo witamin z grupy B.
- Cielęcina, która jest lekkostrawna, ale uwaga! Nie mogą jej jeść dzieci uczulone na białko mleka krowiego.
- Indyk, który zawiera mało tłuszczu i sporo białka.
Na dalszych miejscach znajduje się kurczak, jagnięcina, wołowina i wieprzowina. Dietetycy przestrzegają przed kaczką, która jest tłusta. Zaleca się ją dzieciom po skończeniu 2 r.ż.
2. Parówki dla dziecka
Małe dzieci najchętniej sięgają po parówki. Wokół nich narosło tyle mitów.
- Ach te parówki! Temat rzeka. Parówka jest bardziej produktem tłuszczowym niż mięsnym. Zawiera około 20-30 proc. tłuszczu. Przez dzieci uwielbiane, przez wielu demonizowane. Jeśli kupimy te dobrej jakości, możemy je podać dziecku. Tylko z umiarem. I bardzo ważne: jeśli na pierwszym miejscu w składzie jest woda i celuloza, to odłóżmy produkt na półkę i nigdy do niego nie wracajmy – mówi Adamowska.
Spożycie mięsa na świecie wynosi 800 - 820 gramów tygodniowo, jednak Polacy średnio zjadają aż 1,3 kg mięsa.
Warto mieć to na uwadze, ponieważ nawyki żywieniowe, jakie przekażemy dziecku, będą owocowały w przyszłości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl