Poronienia, brak miesiączki, impotencja – czy winna może być celiakia?
Nieleczona celiakia może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, wpływające na każdy aspekt naszego życia. Należą do nich np. poronienia, brak miesiączki, niepłodność czy impotencja, co może zaskoczyć wiele osób. Coraz więcej ludzi choruje na celiakię, dlatego przy wystąpieniu symptomów, warto zbadać się w kierunku jej obecności, aby skutecznie wyeliminować problemy zdrowotne.
1. Problemy z płodnością i poronienia – to mogą być objawy celiakii
Przy nieleczonej celiakii może dochodzić do kłopotów z płodnością zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Choroba trzewna wpływa bowiem na stan jelit, w których zanikają kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych. Kłopoty z przyswajaniem witamin, minerałów i odpowiednim odżywieniem organizmu sprawiają, że brakuje w nim środków koniecznych do prawidłowego funkcjonowania.
Spożywanie glutenu (czyli białka znajdującego się głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu) przy celiakii może mieć skutki w postaci: problemów z płodnością, zaniku miesiączki, słabej jakości nasienia, kłopotów z erekcją, a nawet poronień. Jeśli u pary starającej się o dziecko występują więc te objawy, warto wykonać test DNA na obecność choroby trzewnej. Co ważne, celiakia często nie daje żadnych objawów ze strony układu pokarmowego (np. biegunki czy wzdęć).
Obecnie coraz więcej osób boryka się z tym schorzeniem, więc nie można wykluczać celiakii jako możliwej przyczyny niepłodności. Pewność co do swojego stanu zdrowia i świadomość ewentualnego występowania celiakii pozwalają skrócić diagnostykę problemów z zajściem w ciążę, która bywa bardzo długa i męcząca.
2. Celiakia – badanie DNA to pewny wynik i diagnoza
Wykonanie badań w kierunku celiakii, a następnie ewentualne wprowadzenie diety bezglutenowej, to szansa na zdrowe dziecko w przyszłości. Wiele kobiet po zdiagnozowaniu choroby i wykluczeniu glutenu w niedługim czasie zachodzi w ciążę. Warto jednak pamiętać, że eliminacja glutenu z diety powinna nastąpić po zdiagnozowaniu choroby.
Badanie DNA w kierunku choroby trzewnej pozwala jednoznacznie stwierdzić, czy dana osoba może być chora i czy konieczne będzie przejście na dietę bezglutenową. Celiakia to bowiem choroba genetyczna, za którą odpowiedzialne są geny HLA klasy II DQ2, DQ8. Wykrycie ich w DNA osoby badanej świadczy o tym, że może zachorować na celiakię.
Test genetyczny polega na pobraniu próbek DNA z wymazu z policzka, co jest szybkie i całkowicie bezbolesne. Próbki są następnie analizowane w laboratorium. Badanie to jest dużo bardziej komfortowe od biopsji jelita cienkiego, a jego wynik jest pewny.