Dzieci z alergią pokarmową

Alergia pokarmowa (uczulenie) jest zespołem objawów, które zachodzą w organizmie w wyniku spożywania pokarmów. Pojawia się jako indywidualna reakcja układu odpornościowego na składniki pokarmowe, których organizm nie toleruje.

Ten problem występuje u coraz większej liczby ludzi, zwłaszcza u dzieci, ponieważ ich układ odpornościowy jest słabo wykształcony i bardziej wrażliwy na niepożądane reakcje. Jest to wynikiem działania proalergicznych limfocytów, występujących w organizmie noworodków. Ryzyko pojawienia się alergii wiąże się między innymi z zaburzeniami funkcji układu odpornościowego, zmianami w kolonizacji przewodu pokarmowego oraz z przesadną dbałością o higienę w okresie noworodkowo-niemowlęcym.

Zobacz film: "Parenting.pl"

1. Ryzyko alergii pokarmowej

Specjaliści alarmują: liczba alergików rośnie, z czego u około 60 proc. uczulenia pojawiają się w pierwszych miesiącach życia. Alergicy najczęściej uczuleni są na mleko krowie, ale zazwyczaj dolegliwości mijają, zanim dzieci po raz pierwszy pójdą do szkoły. Osoby, u których w rodzinie pojawiały się już alergie są bardziej podatne na wystąpienie choroby – prawdopodobieństwo jest wyższe o około 20-40 proc., a jeśli uczulenie ma co najmniej dwoje krewnych, ryzyko wzrasta nawet do 50-80 proc.

Alergie pojawiają się, gdy układ immunologiczny zbyt gwałtownie zareaguje na pewną część pokarmu, zazwyczaj na białko. Jest to bardzo często występujący składnik, który znajduje się zarówno w produktach spożywczych, jak również w pleśni, sierści, kurzu oraz w pyłkach. Substancje te nazywane są alergenami, które odpowiedzialne są za wywoływanie reakcji uczuleniowych.

Alergia na białko mleka krowiego często niesłusznie mylona jest z nietolerancją laktozy (cukier występujący w mleku ssaków), która pojawia się w wyniku niedoboru lub zaburzeń funkcjonowania enzymu laktazy. Te nieprawidłowości pojawiają się, gdy enzym nie może rozłożyć cukru występującego w mleku. Nietolerancja objawia się zmianami w przewodzie pokarmowym, np. w postaci wzdęć, kolki brzusznej lub biegunki.

2. Alergia a nietolerancja laktozy

Alergia na mleko u niemowląt zobacz galerię
Alergia na mleko u niemowląt

Choć alergia pokarmowa ma podobne objawy do nietolerancji laktozy, warto wiedzieć, że to nie są tożsame dolegliwości i występują pomiędzy nimi pewne różnice.

Alergia pokarmowa Nietolerancja laktozy
Krótki czas pojawienia się reakcji po spożyciu posiłku zawierającego alergeny. O nietolerancji decyduje zazwyczaj ilość przyjmowanego pokarmu. Reakcja może pojawić się dopiero po upływie 12-14 godzin.
Alergia pokarmowa może wywołać zmiany nie tylko w układzie pokarmowym (kolka, ulewania, biegunka, wzdęcia), ale również w układzie oddechowym (zapalenie błony śluzowej ucha środkowego, alergiczny nieżyt nosa, sapka) oraz na skórze (suchość, zaczerwienienie, zmiany grudkowo-wysiękowe, świąd, polakierowane i suche policzki). Najczęstsze objawy nietolerancji laktozy po wypiciu mleka to: bóle brzucha, wzdęcia oraz biegunka. reakcja może pojawić się nawet do 48-72 godzin po spożyciu posiłku mlecznego.

Jeżeli u alergika wystąpi wstrząs anafilaktyczny, może to stanowić nawet zagrożenie dla jego życia. Wtedy liczy się każda sekunda i natychmiastowe udzielenie pomocy. Tego rodzaju reakcja występuje po ukąszeniu owadów, spożyciu niektórych leków oraz po zjedzeniu orzechów, zwłaszcza ziemnych.

Bezpośrednio po kontakcie z alergenem mogą wystąpić niebezpieczne dla życia objawy, między innymi: utrata przytomności, problemy z mówieniem, zachrypnięty głos, zblednięcie, opuchnięte gardło, męczący kaszel, zwiotczenie ciała u dzieci, świszczący oddech. Pacjent ze wstrząsem anafilaktycznym powinien uważać na tryb życia, jaki prowadzi – zaleca się unikanie wysiłku fizycznego, spożywania zbyt dużej ilości alkoholu oraz produktów zawierających alergeny. Duże znaczenie ma również sposób przyrządzania oraz spożywania pokarmów.

3. Leczenie alergii pokarmowej u dzieci

Alergik w domu zobacz galerię
Alergik w domu

Dotychczas nie wynaleziono leku, który skutecznie walczyłby z alergią pokarmową. Dlatego ważne jest, aby po zdiagnozowaniu choroby alergicznej u dziecka, ustalić właściwy plan i sposoby leczenia. Zazwyczaj sprowadza się to do działań profilaktycznych, czyli do unikania alergenów oraz pokarmów, w których one występują.

Większość produktów spożywczych ma na opakowaniu informację, czy jest w nich zawarte mleko, soja, skorupiaki, jaja, orzechy, ryby lub pszenica, czyli składniki, które mogą wywoływać uczulenie. Co prawda, medykamenty nie są w stanie wyleczyć pacjenta z alergii, ale niektóre z nich łagodzą jej skutki. Warto zastosować takie środki jak:

  • Leki rozrzedzające oskrzela – należy je podawać bezpośrednio po zauważeniu problemów z oddychaniem. Działają na takie objawy, jak napady astmy i świszczący oddech.

  • Adrenalina – podawana w przypadku silnych napadów astmy w wyniku reakcji alergicznych, często związanych również ze wstrząsem anafilaktycznym. Należy wtedy natychmiast wezwać karetkę, ponieważ niekiedy takie objawy wymagają pomocy specjalistycznej. Adrenalinę często wykorzystuje się jako lek na ciężkie reakcje alergiczne, a gdy u dziecka występuje poważna alergia pokarmowa, zaleca się noszenie specjalnych penów z adrenaliną, pomagających w stanach zagrożenia życia. Lek podaje się w przypadku pojawienia się kilku symptomów w różnych układach, np. ból brzucha, problemy z oddychaniem, ściskanie w gardle, pokrzywka, chrypka. Po podaniu adrenaliny wymagana jest wizyta na izbie przyjęć, ponieważ często w takich sytuacjach konieczne jest dodatkowe leczenie. Ważna jest również obserwacja pacjenta, który przez około cztery godziny musi pozostać pod kontrolą lekarską.

  • Leki przeciwhistaminowe.

Stosowanie probiotyków jest skutecznym sposobem nie tylko na łagodzenie objawów alergii pokarmowej, ale również na zapobieganie jej występowaniu. W tego typu preparatach występują szczepy bakterii uczestniczące w dojrzewaniu bariery jelitowej. Ich wysoka skuteczność została potwierdzona przez badania kliniczne.

4. Probiotyk dla dzieci z alergią pokarmową

Podawanie dzieciom mającym alergię pokarmową probiotyku jest ważne ze względu na zawarte w nim szczepy bakterii. Wpływają one nie tylko na zwiększenie tolerancji na białko występujące w krowim mleku, ale również przyczyniają się do podwyższenia przyswajalności laktozy.

Bakterie, które wchodzą w skład probiotyku odpowiedzialne są za utrzymanie równowagi mikrobiologicznej i immunologicznej oraz za rozwój ekosystemu w organizmie małych pacjentów. Dzięki nim bariera jelitowa jest bardziej szczelna, a wydzielanie śluzu jest aktywniejsze. Dlatego efekty stosowania tego preparatu są długotrwałe.

U dzieci do drugiego roku życia ekosystem jelitowy dopiero zaczyna się kształtować, dlatego u tych pacjentów tym bardziej warto zastosować probiotyki, ponieważ dzięki nim rozwijają się mechanizmy antyalergiczne i dzieci są bardziej odporne na wystąpienie uczuleń. Należy jednak pamiętać, że skuteczność probiotyków jest uzależniona od rodzaju populacji. Dlatego powinno się stosować tylko te szczepy, których działanie w obrębie danej populacji zostało sprawdzone.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.