Dieta w cukrzycy ciężarnych
Przestrzeganie prawidłowo zbilansowanej diety jest wyzwaniem nie tylko w ciąży. Prawdziwym problemem staje się odżywianie, kiedy kobiety są niejako zmuszone do zmiany nawyków żywieniowych ze względu na wystąpienie konkretnych chorób. Cukrzyca ciążowa jest jedną z nich.
1. Co to jest cukrzyca ciążowa?
Cukrzyca ciążowa jest częstą dolegliwością kobiet, których organizm nie wykorzystuje odpowiednio („nie spala”) dostarczanego cukru z powodu niedoboru insuliny lub oporności komórek na jej działanie. Hormon ten umożliwia komórkom całego ciała przyswajanie glukozy i zamianę jej na energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania. Jakiekolwiek zaburzenie działania insuliny powoduje gromadzenie się cukru we krwi, którego nadmiar określa się cukrzycą ciążową.
Schorzenie wykrywa się dzięki prostemu badaniu krwi. Równie łatwo się je leczy. Nieleczona może okazać się zagrożeniem dla matki i dziecka. Wysoki poziom cukru we krwi może prowadzić do wad rozwojowych płodu lub poronienia, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży. Może także wywołać wady serca, nerek, wodogłowie, niedorozwój płodu.
2. Dieta podczas cukrzycy ciążowej
Chorym zaleca się dzienne spożycie pokarmów na poziomie 2300–2500 kcal na każdym etapie ciąży. Należy uwzględniać dodatkowe ilości węglowodanów, białka i tłuszczy. Szczególnie ważne jest zwiększone spożycia białka, którego ilość powinna wahać się pomiędzy 1,5–2 g na każdy kilogram masy ciała.
Prawidłowa dieta w cukrzycy ciążowej powinna być uzupełniona o tzw. wymienniki węglowodanowe (40 proc. diety). Natomiast tłuszcze powinny stanowić nawet 30 proc. całkowitej dziennej energii. Poza tym należy przestawić organizm na regularne jedzenie, składające się z 6 posiłków dziennie. Istotną rolę odgrywają te mniejsze, czyli drugie śniadanie, podwieczorek i druga kolacja (ma ona zabezpieczyć chorą przed wystąpieniem nocnego niedocukrzenia).
Zalecana dieta dla kobiety w ciąży chorującej na cukrzycę powinna być skoncentrowana na kaszach, pieczywie ciemnym, pełnoziarnistym, jarzynach, owocach i produktach zbożowych. Należy unikać cukrów prostych, czyli słodyczy, wypieków cukierniczych, cukru w herbacie itp.
3. Co to są wymienniki węglowodanowe?
Jest to określenie grupy produktów żywieniowych o tej samej ilości węglowodanów. Można je komponować w różne posiłki o wymaganej kaloryczności i „cukrowości”. Jeden wymiennik oznacza zazwyczaj 10–12 g węglowodanów przyswajalnych przez organizm.
4. Podstawowe zasady diety cukrzycowej mamy
- Najlepiej jeść 6 regularnych, niedużych posiłków dziennie, przy czym ostatni około godziny 21:00–22:00 (druga kolacja).
- W diecie trzeba uwzględnić: chude mięso, ryby, niektóre warzywa (np. sałatę, ogórki), kasze i produkty pełnoziarniste.
- Zakazane produkty żywieniowe to: słodycze, tłuste mięso, cukier, białe pieczywo, miód, niektóre owoce (np. banany i winogrona), tłuste mleko i twarogi, alkohol.
- Należy stosować się do tabeli wymienników węglowodanowych.