Najbardziej tuczące warzywa. Wcale nie chodzi o ziemniaki

Wiele osób na diecie unika ziemniaków, wierząc w ich wysoką kaloryczność. Czy faktycznie powinniśmy rezygnować z tego popularnego warzywa podczas odchudzania? Okazuje się, że prawda jest nieco inna niż powszechne przekonania. Które warzywa są najbardziej tuczące?

Jakie warzywa są najbardziej kaloryczne?Jakie warzywa są najbardziej kaloryczne?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czy ziemniaki tuczą?

Warzywa są kluczowym elementem zdrowej diety, ale nie wszystkie mają taką samą wartość energetyczną. Powszechny mit głosi, że ziemniaki są tuczące i należy ich unikać. W rzeczywistości to nie same ziemniaki są problemem, lecz dodatki, z którymi często je podajemy, takie jak masło, tłuste sosy czy śmietana.

Ziemniaki są bogate w witaminy i minerały. Dostarczają witaminę B6, wspomagającą pracę serca, oraz witaminę C wzmacniającą odporność. Zawierają także fosfor, cynk, magnez, miedź, jod i znaczącą ilość potasu - aż 443 mg na 100 g. Co ważne, 100 g ugotowanych ziemniaków to jedynie około 66-70 kcal, co nie czyni ich szczególnie kalorycznymi.

Choć nie są najmniej kalorycznym warzywem - dla porównania 100 g pomidora to tylko 20 kcal - ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Dzięki temu mogą być sycącym i zdrowym elementem diety odchudzającej. Kluczem jest umiar oraz unikanie dodatków podnoszących wartość kaloryczną potrawy.

Jak myć warzywa i owoce?

Jakie warzywa na diecie powinno się jeść z umiarem?

Jednak nie tylko ziemniaki mogą zaskoczyć swoją kalorycznością. Warzywa strączkowe, takie jak fasola biała i czerwona, groch, soja czy soczewica, dostarczają znacznie więcej energii - nawet około 350 kcal na 100 g. Choć są one bogate w białko i składniki odżywcze, osoby na diecie powinny spożywać je z umiarem. Uważać trzeba także na brukselkę, która nie dość, że obciąża jelita, to też zawiera 50 kcal w 100 g.

Popularne w polskiej kuchni buraki i marchew po ugotowaniu mają odpowiednio około 45 kcal i 30 kcal na 100 g. Są mniej kaloryczne niż ziemniaki, ale podobnie jak one często podawane są z kalorycznymi dodatkami. Warto zwracać uwagę na sposób ich przygotowania, by nie zwiększać niepotrzebnie wartości energetycznej posiłku. Dodatkowo należy pamiętać, że zarówno nasiona roślin strączkowych, jak i gotowane warzywa z dodatkami mogą być ciężkostrawne, powodować wzdęcia i gazy. Dotyczy to szczególnie osób o delikatnym układzie pokarmowym, jak np. dzieci.

Ile warzyw spożywać?

Zgodnie z zaleceniami serwisu pacjent.gov.pl warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennej diety. Powinniśmy spożywać je nawet pięć razy dziennie, łącznie około 500 g, w formie sałatek, surówek, soków czy surowych przekąsek. Różnorodność i kolorystyka warzyw są kluczowe dla dostarczenia organizmowi niezbędnych składników.

Pamiętajmy jednak, że podczas odchudzania najważniejszy jest ujemny bilans kaloryczny. Spożywajmy warzywa świadomie, zwracając uwagę na ich wartość energetyczną i dodatki, z którymi je podajemy.

Źródła

  1. Parenting
Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące