Tradycyjne wielkanocne wypieki w wersji dla malucha – poznaj 2 oryginalne pomysły na wykorzystanie kaszki!
Wielkanoc to idealny czas, aby skosztować tradycyjnych potraw. Aromaty dochodzące z kuchni i piękne dekoracje sprawiają, że również najmłodsi mają ochotę spróbować świątecznego menu. Szczególnym zainteresowaniem wśród maluchów cieszą się wielkanocne wypieki. W jaki sposób je przygotować, aby sprostały wyjątkowym wymaganiom młodego organizmu? Poznaj oryginalne pomysły z wykorzystaniem kaszki!
Tradycyjna świąteczna babka czy sernik to jedne z wypieków, które goszczą niemal na każdym wielkanocnym stole. Jeżeli jednak rodzice chcą poczęstować nimi malucha, powinni pamiętać, że jego delikatny organizm ma zupełnie inne potrzeby niż organizm osoby dorosłej. Choć przygotowanie świątecznego dania, które będzie spełniać wymagania najmłodszych może okazać się wyzwaniem – jest na to sposób.
W posiłku dla malucha należy przede wszystkim uwzględnić odpowiedni rodzaj składników oraz ich jakość. Produkty powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła i być bezpieczne dla dojrzewającego organizmu. Wsparciem w komponowaniu menu dla najmłodszych są kaszki przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, takie jak BoboVita. Zawarte w nich zboża przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa, a widoczne na opakowaniu wskazanie wieku umożliwia wybór produktu dopasowanego do etapu rozwoju dziecka. Są dostępne w wielu uwielbianych przez dzieci smakach, zawierają cenne witaminy oraz ważne składniki mineralne, które wspierają prawidłowy rozwój i układ odpornościowy[1] dziecka. To 3 powody, dla których warto podawać je maluchowi każdego dnia – również od święta, w wydaniu nieco innym niż zwykle!
Babka wielkanocna dla niemowlęcia po 8. miesiącu życia
Do przygotowania babki w foremce o średnicy 22 cm potrzebne będą:
• 1,5 szklanki kaszki mlecznej manny po 4. miesiącu życia,
• ½ szklanki skrobi ziemniaczanej,
• 3 jajka (oddzielnie białka i oddzielnie żółtka),
• 120 g masła,
• 1 laska wanilii,
• ½ łyżeczki sody.
Piekarnik nagrzej do ok. 180 stopni Celsjusza. Blachę do babki posmaruj masłem i obsyp bułką tartą lub mąką. W międzyczasie w garnuszku rozpuść masło i je wystudź. Przygotuj dwie miski – w jednej umieść białka, a w drugiej – żółtka. Za pomocą miksera zmiksuj żółtka z ziarenkami z laski wanilii do uzyskania puszystej konsystencji. Do masy dodaj masło i ponownie zmiksuj. Do drugiej miski przesiej mąkę oraz sodę, dosyp kaszkę i wymieszaj. Całość dodaj do mokrej masy i zmiksuj. W następnym kroku ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelej do foremki i piecz ok. 40 minut. Do sprawdzenia, czy babka jest gotowa można użyć patyczka do szaszłyków – jeśli po włożeniu w najgrubszym miejscu ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że babka jest upieczona. Ciasto można również przygotować w kilku małych foremkach na babeczki.
Ciasteczka-jajeczka z kleiku ryżowego dla dziecka 1-3 lata
Do przygotowania ok. 30 ciastek potrzebne będą:
• 150 g kleiku ryżowego po 4. miesiącu życia,
• ½ szklanki miodu[2],
• ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii,
• 3 jaja,
• 150 g masła,
• 3 łyżki wiórków kokosowych,
• ½ łyżeczki sody,
• przecier owocowy brzoskwinie i jabłka po 4. miesiącu życia (do wypełnienia ciasteczek).
Piekarnik nagrzej do ok. 180 stopni Celsjusza. W dużej misce umieść kleik ryżowy, sodę, wiórki kokosowe, miód, jajka oraz pokrojone w kosteczkę masło. Całość połącz za pomocą miksera lub zagnieć do uzyskania zwartej lepkiej konsystencji. Z ciasta odrywaj kulki o wielkości orzecha włoskiego, a następnie umieść je na blaszce i delikatnie zgnieć, tak aby kształtem przypominały jajko. W każdym krążku za pomocą palca zrób delikatne wgłębienie i wyłóż do niego niewielką ilość przecieru owocowego. Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut do zarumienienia.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
Zgodnie z przepisami prawa wszystkie kaszki BoboVita zawierają tiaminę, natomiast kaszki mleczne dodatkowo: witaminę A, D i wapń.
[1]Dotyczy kaszek mlecznych BoboVita, które zawierają żelazo i jod dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz kaszek bezmlecznych BoboVita, które zawierają żelazo dla wsparcia rozwoju poznawczego oraz witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Kaszka ryżowa owoce leśne zawiera tiaminę, wapń i żelazo, a kaszka zbożowa jabłko-śliwka, zgodnie z przepisami prawa zawiera tylko tiaminę.
[2]Nie należy podawać miodu naturalnego dzieciom przed ukończeniem 12. miesiąca życia.