Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (876 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Bajkowe przepisy – te dania i słodkości znane z bajek możesz zrobić sama!

 Aleksandra Miłosz
31.12.2018 11:39
Bajkowe przepisy – te dania i słodkości znane z bajek możesz zrobić sama!
Bajkowe przepisy – te dania i słodkości znane z bajek możesz zrobić sama! (Ilustracja / Shutterstock)

Dzieciństwo każdego z nas z pewnością wypełnione było bajkami, które czytaliśmy i na które czekaliśmy każdego wieczoru przed telewizorem. Bajki rozwijały naszą wyobraźnię, pozwalały śledzić przygody ulubionych bohaterów i przenieść się do magicznego świata wypełnionego czarami. Jednak oprócz rozrywki i mądrości życiowych bajki stanowią też nieprzebrane źródło... przepisów kulinarnych. Chyba każdy z nas pamięta legendarne spaghetti z klopsikami z „Zakochanego kundla” czy ulubioną lasagne Garfielda? Chcesz poznać przysmaki serwowane przez swoich ulubionych bohaterów? Oto one!

1. Spaghetti z klopsikami – „Zakochany kundel”

Spaghetti z klopsikami – „Zakochany kundel”
Spaghetti z klopsikami – „Zakochany kundel”

Dwa zakochane w sobie psy, a przed nimi talerz z makaronem spaghetti i klopsikami. To dzięki temu daniu między zakochanymi dochodzi do pierwszego pocałunku, który na zawsze wszedł do popkultury. Spaghetti z klopsikami doskonale sprawdzi się też na twojej romantycznej kolacji. Jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu, a z pewnością podbijesz nim serce swojego wybranka. Spróbuj!

Klopsiki:

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"
  • ½ kg mielonej wołowiny;
  • ¼ kg mielonej wieprzowiny;
  • 3 posiekane ząbki czosnku;
  • ¾ szklanki bułki tartej;
  • 1 jajko;
  • ½ szklanki startego parmezanu;
  • ¼ szklanki mleka;
  • ½ szklanki oleju roślinnego;
  • sól i pieprz.

Sos:

  • 1 pokrojona w kostkę cebula;
  • 2 posiekane ząbki czosnku;
  • ½ l przecieru ze świeżych pomidorów;
  • 2 puszki krojonych pomidorów;
  • ¾ szklanki czerwonego wina;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 1 ½ łyżeczki soli;
  • ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu;
  • ¼ łyżeczki mielonej słodkiej papryki;
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki;
  • świeże liście bazylii;
  • opakowanie makaronu spaghetti;
  • tarty parmezan.

Przygotuj klopsiki – w dużej szklanej misce połącz ze sobą wszystkie składniki i wymieszaj je dokładnie. Z masy formuj małe pulpeciki i smaż je na mocno rozgrzanym oleju. Gdy z każdej strony będą miały złoty kolor, przekładaj je na papierowy ręcznik, by odsączył się tłuszcz.

W międzyczasie zacznij przygotowywanie sosu. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy będzie szklista, wrzuć czosnek, ale uważaj, aby go nie przypalić. Następnie dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki, wino, cukier i przyprawy. Gotuj sos pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie do garnka z sosem włóż klopsiki i delikatnie wymieszaj. W międzyczasie ugotuj spaghetti al dente. Kiedy makaron będzie gotowy, a sos zgęstnieje, wyłóż je na talerz, a potrawę posyp startym parmezanem.

2. Sok z gumijagód – „Gumisie”

Sok z gumijagód – „Gumisie”
Sok z gumijagód – „Gumisie”

Co prawda w jednym z odcinków popularnej niegdyś dobranocki Bunia zdradziła Księciuniowi sekret soku z gumijagód, składającego się z 6 garści czerwonych jagód, 4 garści pomarańczowych, 3 garści purpurowych, 4 garści niebieskich, 3 garści zielonych i 1 garści żółtych, to z pewnością nie każdemu uda się skompletować wszystkie niezbędne składniki. My proponujemy przepis na sok z jagód, który co prawda nie sprawi, że będziesz skakać jak Gumisie, ale z pewnością korzystnie wpłynie na twoje zdrowie.

Składniki:

  • 2 szklanki czarnych jagód;
  • 2 łyżki brązowego cukru;
  • 2 szklanki wody;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 2 dojrzałe brzoskwinie;
  • starta skórka z cytryny bądź limonki;
  • sok z 1 cytryny.

Brzoskwinie obierz, wyciągnij pestkę i pokrój na cieniutkie plasterki. Wrzuć do dzbanka. Zetrzyj skórkę z całej cytryny i wyciśnij z niej sok, wlej do dzbanka z brzoskwiniami. W garnku zagotuj wodę, do której wrzuć startą skórkę z cytryny i brązowy cukier. Mieszaj i czekaj, aż cukier się rozpuści. Umyte czarne jagody przetrzyj przez sitko, a następnie przelej przez nie powstały syrop cukrowo-cytrynowy. Teraz cały płyn przelej do dzbanka z brzoskwiniami, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i gotowe!

3. Ciasto agrestowe – „Królewna Śnieżka”

Ciasto agrestowe – „Królewna Śnieżka”
Ciasto agrestowe – „Królewna Śnieżka”

Ciasto agrestowe, które Królewna Śnieżka z pietyzmem przygotowywała dla swoich siedmiu przyjaciół, możesz zrobić dla swojej rodziny. Niestety, nie będziesz mogła liczyć na orszak pomocników w postaci ptaszków i wiewiórek. Nie martw się – z łatwością poradzisz sobie sama!

Ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej;
  • 250 g masła;
  • ¾ łyżeczki soli;
  • 50 g cukru pudru;
  • 100 ml chłodnej wody;
  • 2 żółtka;
  • skórka z cytryny.

Nadzienie:

  • 1 szklanka agrestu;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • ¾ łyżeczki soku z cytryny;
  • 1 ½ łyżeczki skrobi (tapioki lub kukurydzianej);
  • 1 jajko.

Wsyp do miksera wszystkie składniki na ciasto oprócz jajek i skórki z cytryny, mieszaj aż do uzyskania sypkiego, mokrego ciasta. Teraz dodaj żółtka i skórkę i mieszaj dalej, aż ciasto zacznie zbijać się w grudki. Tak powstałe ciasto zawiń w folię aluminiową i włóż na 20 minut do zamrażarki. W tym czasie przygotuj nadzienie: w misce wymieszaj agrest, sok z cytryny oraz skrobię. Rób to widelcem, rozpłaszczając owoce. Wyjmij ciasto z zamrażarki i rozwałkuj je do wielkości swojej formy do tarty, zostawiając niewielką ilość ciasta do wykonania szachownicy na wierzchu. Formę wyłóż ciastem, nie zapominając o bokach blachy, a do środka wyłóż agrestowe nadzienie. Z pozostałego ciasta wycinaj długie paseczki i układaj z nich kratkę. Na koniec posmaruj ją roztrzepanym jajkiem, a ciasto piecz przez godzinę w temperaturze 180°C.

4. Zupa dyniowa – „Muminki”

Zupa dyniowa – „Muminki”
Zupa dyniowa – „Muminki”

Muminki to prawdopodobnie najwięksi bajkowi miłośnicy dyni. Chyba każdy fan tych małych stworków pamięta, jak Mama Muminka w fartuszku i z obowiązkową torebką szła na pole po wielką dynię, z której gotowała pyszną zupę dla całej rodziny. Jeśli więc masz świeżą dynię w swojej kuchni lub został ci zamrożony ostatni woreczek z poprzedniej jesieni, to przez chwilę zostań Mamą Muminka i przygotuj dla swojej rodziny pyszną potrawę z dyni.

Składniki:

  • 1 kg dyni obranej i pokrojonej na kawałki;
  • ½ litra bulionu drobiowego lub warzywnego;
  • 1 cebula;
  • łyżka masła;
  • gałka muszkatołowa;
  • słodka mielona papryka;
  • chili;
  • sól i pieprz.

Na maśle w większym garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem. Gotuj, aż dynia będzie całkiem miękka. Wtedy dopraw zupę gałką, papryką słodką i chili, a także solą i pieprzem do smaku. Gdy nieco ostygnie, zmiksuj ją blenderem na gładką, kremową masę. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem, posiekaną natką pietruszki bądź prażonymi ziarnami słonecznika.

5. Magiczne ciastka – „Alicja w krainie czarów”

Magiczne ciastka – „Alicja w krainie czarów”
Magiczne ciastka – „Alicja w krainie czarów”

Któż z nas, oglądając „Alicję w krainie czarów”, choć przez chwilę nie chciał zamienić się na role z główną bohaterką? Jeśli wciąż marzysz o bajkowym świecie, magicznych bohaterach i fascynujących przygodach, to przekonaj się, czy ciastka, które zabrały Alicję do czarodziejskiego świata, podziałają też na ciebie. To bajecznie prosty przepis. Kto wie, może sprawi, że znowu poczujesz się jak dziecko?

Składniki:

  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej;
  • 1 ½ szklanki cukru;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej;
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ½ łyżeczki soli;
  • czerwony, różowy, pomarańczowy i niebieski barwnik spożywczy;
  • foremki do ciastek.

Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka i ekstrakt z wanilii. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Połącz suche i mokre składniki, zacznij ugniatać, aż do powstania jednolitego, sprężystego ciasta. Podziel je na 4 części i każdą z nich wymieszaj z innym kolorem barwnika spożywczego. Wszystkie części zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C, a ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego fantazyjne kształty. Układaj na papierze do pieczenia i piecz przez 8-12 minut. Ostudź na kratce, a gdy będą zimne, ozdabiaj je kolorowym lukrem, cukrowymi groszkami i czekoladową posypką.

6. Owsianka – „Miś Uszatek”

Owsianka – „Miś Uszatek”
Owsianka – „Miś Uszatek”

Który bohater z naszego dzieciństwa był największym miłośnikiem owsianki? Oczywiście, że Miś Uszatek! To dzięki codziennie jedzonej owsiance nasz bohater miał energię na kolejne przygody i mądre rady, których udzielał swoim przyjaciołom. I chociaż w tamtych czasach ciężko było o modyfikacje tradycyjnej owsianki na mleku, teraz możemy pokusić się o urozmaicenie tego przepisu. Tylko pamiętaj, aby w przeciwieństwie do Bestii z Disneyowskiej „Pięknej i Bestii” do jedzenia owsianki używać łyżki.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych;
  • 1 ½ szklanki wody;
  • ½ szklanki mleka kokosowego;
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru;
  • ¾ łyżeczki cynamonu;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • 2 łyżki syropu klonowego;
  • suszone figi, migały, orzechy włoskie, jagody goji (według uznania).

Płatki owsiane wsyp do garnka, zalej wodą i mlekiem, dodaj cynamon, imbir i wanilię. Mieszając, gotuj przez 15 minut. Gdy owsianka będzie gotowa, dodaj syrop klonowy i posyp suszonymi owocami i orzechami. Jeśli lubisz, możesz też dodać świeże owoce, np. maliny, banana czy borówki.

7. Pizza – „Wojownicze żółwie ninja”

Pizza – „Wojownicze żółwie ninja”
Pizza – „Wojownicze żółwie ninja”

Najwięksi wielbiciele pizzy? Oczywiście wojownicze żółwie ninja! I chociaż ten przepis na pizzę powstał dzięki największemu wrogowi żółwi – Shredderowi, to przepis na pizzę z ogórkami kiszonym i awokado stał się ogromnym przysmakiem tych długowiecznych gadów. I choć początkowo może się wydawać, że takie połączenie smaków jest dziwną hybrydą, gdy tylko sam spróbujesz, przekonasz się, że to najlepsza pizza, jaką jadłaś. Spróbuj, naprawdę warto!

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej;
  • ½ słoika niesłodzonego masła orzechowego;
  • szklanka wody;
  • ¼ kostki drożdży;
  • 2 awokado;
  • kilka sztuk ogórków kiszonych;
  • łyżka cukru.

W połowie szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i dodajemy cukier. Kiedy zaczyn zacznie pracować i „wychodzić” ze szklanki, roztwór przelewamy do wcześniej przygotowanej mąki. Dodajemy resztę wody i zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Rozwałkowujemy i układamy na blasze, smarując masłem orzechowym. Na wierzch układamy cienkie plasterki awokado, ogórka kiszonego i pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut lub do momentu, w którym brzegi pizzy się zarumienią.

8. Chatka z piernika – „Jaś i Małgosia”

Chatka z piernika – „Jaś i Małgosia”
Chatka z piernika – „Jaś i Małgosia”

Chyba każdy, kto czytał „Jasia i Małgosię”, marzył, żeby uszczknąć kawałek z pysznej chatki złej czarownicy. Piernikowe ściany, lukrowane okna i czekoladowy dach. Kto z nas nie chciałby mieszkać w takiej posiadłości? Możesz jednak spełnić swoje marzenie z dzieciństwa i we własnej kuchni zabawić się w architekta i budowniczego, który zaprojektuje i postawi piernikowy domek. Będzie to wymagało nieco precyzji i cierpliwości, ale szybko okaże się, że efekt był tego wart, a zabawa podczas budowania jest fantastyczna!

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej;
  • 20 dag cukru muscovado;
  • 25 dag margaryny;
  • 1 ½ łyżeczki sody;
  • 7 łyżek miodu;
  • 1 całe opakowanie przyprawy do piernika;
  • 1 białko;
  • 1 ½ szklanki cukru pudru;
  • kolorowy lukier;
  • szablon chatki.

Margarynę rozpuść w garnku z cukrem i miodem. Podgrzewaj na małym ogniu, a gdy składniki się roztopią, zdejmij garnek i przestudź. Do miski wsyp sodę, mąkę, przyprawę do piernika, wlej rozpuszczoną margarynę z cukrem i miodem, zmiksuj. Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego poszczególne fragmenty domku według szablonu. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. 

Kiedy pierniki ostygną, przygotuj klej z białka i cukru pudru, miksując oba składniki. Zbuduj wszystkie ściany i dach, podpierając kolejne części, aby białko zastygło. Teraz wszystko zależy od twojej wyobraźni. Wykorzystaj kolorowy lukier, cukrowe posypki, roztopioną czekoladę, aby przystroić domek.

9. Ratatouille – „Ratatuj”

Ratatouille – „Ratatuj”
Ratatouille – „Ratatuj”

Co prawda opowieść Disneya o zdolnym szczurze Remym to nie bajka z naszego dzieciństwa, jednak jego sława sprawiła, że tytułowa potrawa w pełni zasługuje na odtworzenie w każdym domu. Jeśli jednak nie kojarzysz ani sympatycznego szczura, ani jego kulinarnych popisów, to obejrzyj bajkę, a następnie wyrusz do kuchni, aby wykonać popisowe danie Remy'ego. Kto wie, może ratatouille stanie się także twoim ulubionym przepisem?

Składniki:

  • 125 ml przecieru pomidorowego;
  • ½ posiekanej cebuli;
  • 2 posiekane ząbki czosnku;
  • 1 mały bakłażan;
  • 1 mała cukinia;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 kabaczek;
  • 1 czerwona papryka;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • ¼ szklanki tartego parmezanu;
  • sól i pieprz do smaku.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni przysmaż cebulę, dodaj czosnek i przecier pomidorowy. Wszystkie pokrojone w plastry warzywa ułóż na przemian w naczyniu żaroodpornym po wcześniejszym oprószeniu solą i pieprzem. Skrop je oliwą z oliwek i piecz przez 30-45 minut. Na 5 minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika posyp ją tartym parmezanem. Proste, prawda?

10. Suflet serowy – „Piękna i Bestia”

Suflet serowy – „Piękna i Bestia”
Suflet serowy – „Piękna i Bestia”

Pamiętasz scenę, w której Bella z „Pięknej i Bestii” przygotowywała z niewielką pomocą Pani Imbryk i Bryczka suflet serowy? Był idealny: puszysty i lekki. Jeśli każda twoja próba przygotowania takiego sufletu kończy się fiaskiem, to wypróbuj przepis z „Pięknej i Bestii”, a być może przekonasz się do tego dania i częściej będziesz je przygotowywać swojej rodzinie.

Składniki:

  • 6 łyżek masła;
  • 6 łyżek mąki;
  • 2 szklanki zimnego mleka;
  • ½ łyżeczki soli;
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu;
  • 5 dużych jajek;
  • 2 szklanki tartego sera;
  • 3 łyżki świeżego szczypiorku lub natki pietruszki.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. W garnuszku roztop masło i dodaj mąkę. Podgrzewaj przez chwilę i dodawaj mleko, jednocześnie intensywnie mieszając. Idealny sos beszamelowy powinien mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeśli twój jest gęstszy, dolej odrobinę mleka. Zdejmij sos z ognia i dopraw solą oraz pieprzem. Gdy nieco przestygnie, dodaj jajka, ser i szczypiorek. Dobrze wymieszaj. Przelewaj do nasmarowanych masłem kokilek i piecz przez ok. 30 minut do momentu, aż suflet stanie się puszysty, a jego brzegi się zarumienią. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

11. Lasagne – „Garfield”

Lasagne – „Garfield”
Lasagne – „Garfield”

Pewnie każdy z nas oglądając „Garfielda”, chciał się nie raz zamienić miejscami z tym beztroskim kotem. Nie dość, że całymi dniami leniuchuje, przekomarza się ze swoim psim kumplem, pije mnóstwo kawy, to jeszcze non stop je włoską lasagne. Ty także możesz poczuć się jak ten leniwy kot. Wystarczy, że przygotujesz jego ulubioną lasagne i zasiądziesz przed telewizorem z planem lenistwa na nadchodzący wieczór. Czemu nie?

Sos:

  • ½ kg wołowego mięsa mielonego;
  • 5 łodyg selera naciowego;
  • 1 cebula;
  • ½ l przecieru pomidorowego;
  • 1 marchewka
  • oliwa z oliwek;
  • świeża bazylia;
  • sól i pieprz.

Sos beszamelowy:

  • 300 ml mleka,
  • 20 g mąki;
  • 20 g masła;
  • gałka muszkatołowa;
  • 2 duże kulki mozarelli;
  • sól i pieprz;
  • opakowanie makaronu lasagne.

W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, seler i marchewkę. Podsmażaj przez kilka minut. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem, a gdy się podsmaży, wlej przecier. Po 15 minutach gotowania pod przykryciem dodaj posiekane liście świeżej bazylii. Gotuj kolejne 5 minut. W drugim garnuszku przygotuj sos beszamelowy. Roztop masło, dodaj mąkę i – mieszając – wlewaj mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dopraw gałką, solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż makaronem, połóż część farszu i polej częścią sosu beszamelowego. Warstwy powtarzaj, aż skończy się farsz. Na wierzch wyłóż warstwę makaronu, posmaruj sosem beszamelowym i ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 160°C.

12. Sos czekoladowy – „Charlie i fabryka czekolady”

Sos czekoladowy – „Charlie i fabryka czekolady”
Sos czekoladowy – „Charlie i fabryka czekolady”

Idealny sos czekoladowy? Marzenie! Czy jednak pamiętasz sos czekoladowy z produkcji „Charlie i fabryka czekolady”? Płynął dosłownie wszędzie, a każde dziecko marzyło, żeby choć przez chwilę móc zanurzyć się w czekoladowej rzece, jednocześnie próbując tego przysmaku. Jeśli i ty należałaś do grona łakomczuchów, to już teraz możesz przygotować sos czekoladowy prosto z fabryki Williego Wonki.

Składniki:

Przygotuj kąpiel wodną. W małym garnuszku zagotuj wodę i połóż na niej metalową miskę z połamaną na kawałki czekoladą i masłem. Cały czas mieszając, dodawaj cukier oraz wodę. Kiedy mieszanina będzie miała aksamitną konsystencję to znak, że sos czekoladowy jest gotowy. Doskonale będzie smakował na ciepło z zimnymi lodami, domową szarlotką, a także ze świeżymi owocami.

13. Sałatka ziemniaczana – „Muminki”

Sałatka ziemniaczana – „Muminki”
Sałatka ziemniaczana – „Muminki”

Książka kucharska Muminków nie może obyć się bez sałatki ziemniaczanej. Szybko przekonasz się, że tak jak w Dolinie Muminków, tak i w twoim domu stanie się ona wielkim przysmakiem, który z chęcią będziesz przygotowywać dla swojej rodziny. Jest łatwa w przygotowaniu, a z podanej proporcji składników spokojnie zrobisz sałatkę, która zaspokoi głód niespodziewanych gości. Do dzieła!

Sałatka:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach;
  • 2 ogórki konserwowe;
  • 3 łyżki kaparów;
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • 3 łyżki posiekanego koperku.

Sos:

  • sok z połowy cytryny;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • pieprz i sól;
  • musztarda.

Ziemniaki w mundurkach obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną cebulę i ogórki konserwowe. Całość posypujemy natką, koperkiem i kaparami. Przygotowujemy sos. Do oliwy dodajemy łyżeczkę musztardy, cały czas mieszając trzepaczką. Wlewamy sok z cytryny i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem, delikatnie mieszamy i gotowe!

14. Tort jagodowy – „Smerfy”

Tort jagodowy – „Smerfy”
Tort jagodowy – „Smerfy”

Smerf Łasuch to z pewnością idol większości małych łakomczuchów. Jego wypieki umilały codzienne życie w wiosce Smerfów. Kucharski strój i czapka szefa kuchni nie pozostawiały wątpliwości, kto dba o pełne brzuchy niebieskich Smerfów. Co jakiś czas serwował im swoje popisowe danie – ciasto jagodowe, które z łatwością przygotujesz w swoim domu. Przygotuj dla swojego dziecka smerfne przyjęcie, a zobaczysz, że jagodowy deser podbije podniebienia małych smakoszy.

Składniki:

  • 5 jajek;
  • 5 łyżek mąki;
  • 5 łyżek cukru;
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
  • galaretka jagodowa;
  • 400 ml śmietanki 36%;
  • ½ kg jagód.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, dodaj cukier, żółtka i na mniejszych obrotach ubijaj dalej. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a całość wymieszaj delikatnie szpatułką. Piecz przez 20 minut w 170°C. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. W dużej misce ubijaj na sztywno mocno schłodzoną śmietankę, dodaj większą część galaretki. Po schłodzeniu biszkopt przekrój wzdłuż na 2 części. Na jedną wyłóż połowę masy, przykryj drugą i wyłóż resztę bitej śmietany. Na wierzchu ułóż umyte jagody i wylej resztę galaretki. Przed podaniem schłódź przez kilka godzin w lodówce.

15. Donuty – „Simpsonowie”

Donuty – „Simpsonowie”
Donuty – „Simpsonowie”

Ulubiona potrawa Homera Simpsona? Oczywiście donuty. Ten nieokrzesany ojciec trójki dzieci i mąż wyrozumiałej Marge pożera kilogramy donutów z prędkością światła. Jeśli i tobie tłusty czwartek nie jest potrzebny, aby pałaszować ten przysmak, to przemień swoją kuchnię w cukiernię i przygotuj okrągłe pączki z dziurką rodem z Simpsonów.

Składniki:

  • 1 kg mąki;
  • 2 jaja;
  • ½ kostki masła;
  • 25 g drożdży;
  • ½ łyżeczki soli;
  • ½ szklanki cukru;
  • 750 ml oleju;
  • 2 łyżki alkoholu (wódka, spirytus lub rum).

Przygotuj rozczyn z drożdży, cukru i ciepłej wody. Wymieszaj i odstaw, aby „pracował”. W garnuszku roztop masło i wystudź. Do miski przesiej mąkę, dodaj jaja, rozczyn, masło, cukier, sól, mleko i alkohol. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkuj do grubości 1 cm i wycinaj z niego kółka, np. kubkiem. W środku każdego kółka wytnij mniejsze, np. kieliszkiem. W szerokim garnku rozgrzej olej i gdy osiągnie temperaturę ok. 170°C, zacznij smażyć na nim pączki. Gdy z obu stron będą rumiane, wykładaj je na papierowy ręcznik. Kiedy wszystkie donuty będą gotowe i wystygną, dekoruj je kolorowym lukrem i cukrowymi posypkami.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze