Domowy sos pomidorowy

Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, przede wszystkim takich jak spaghetti bolognese, czy pizza. Co więcej, pomidor jest cennym elementem diety ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne. Z tego powodu i samo warzywo i wszelkie przetwory pomidorowe powinny na stałe zagościć na naszych stołach.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 450 ml pokrojonych pomidorów,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Zobacz film: "Jak zacząć gotować z dziećmi? Placuszki bananowo-kokosowe"

Przygotowanie:

Sos pomidorowy zobacz galerię
Sos pomidorowy

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do miękkości, czyli przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory, dolej wody, wrzuć posiekany czosnek, oregano, chili i sól. Wszystko wymieszaj, przykryj pokrywą i gotuj przez 10-15 minut na średnim ogniu do momentu, aż składniki zupełnie się rozpadną. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 46,44 kcal
Białka 0,7 g
Węglowodany 2,3 g
Tłuszcze 4,6 g
Błonnik 0,88 g

Komentarz:

Pomidor posiada wszystkie najważniejsze witaminy i minerały. Do tego udowodniono, że gotowanie lub podsmażanie tych warzyw zwiększa zawartość likopenu – przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych. Warto także sięgnąć po suszone pomidory, które nie dość, że są smaczne, to jeszcze zawierają wiele ważnych składników odżywczych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.