Domowy sos pomidorowy
Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, przede wszystkim takich jak spaghetti bolognese, czy pizza. Co więcej, pomidor jest cennym elementem diety ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne. Z tego powodu i samo warzywo i wszelkie przetwory pomidorowe powinny na stałe zagościć na naszych stołach.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 450 ml pokrojonych pomidorów,
- 1 szklanka wody,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej.
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do miękkości, czyli przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory, dolej wody, wrzuć posiekany czosnek, oregano, chili i sól. Wszystko wymieszaj, przykryj pokrywą i gotuj przez 10-15 minut na średnim ogniu do momentu, aż składniki zupełnie się rozpadną. Podawaj na gorąco.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 46,44 kcal |
Białka | 0,7 g |
Węglowodany | 2,3 g |
Tłuszcze | 4,6 g |
Błonnik | 0,88 g |
Komentarz:
Pomidor posiada wszystkie najważniejsze witaminy i minerały. Do tego udowodniono, że gotowanie lub podsmażanie tych warzyw zwiększa zawartość likopenu – przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych. Warto także sięgnąć po suszone pomidory, które nie dość, że są smaczne, to jeszcze zawierają wiele ważnych składników odżywczych.