Domowy sos pomidorowy

Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, przede wszystkim takich jak spaghetti bolognese, czy pizza. Co więcej, pomidor jest cennym elementem diety ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne. Z tego powodu i samo warzywo i wszelkie przetwory pomidorowe powinny na stałe zagościć na naszych stołach.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 450 ml pokrojonych pomidorów,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy jest idealną bazą pod klasyczne spaghetti bolognese lub do ciasta pizzy. Ponadto właściwości zdrowotne pomidorów naprawdę powinny zachęcić...

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do miękkości, czyli przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory, dolej wody, wrzuć posiekany czosnek, oregano, chili i sól. Wszystko wymieszaj, przykryj pokrywą i gotuj przez 10-15 minut na średnim ogniu do momentu, aż składniki zupełnie się rozpadną. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 46,44 kcal
Białka 0,7 g
Węglowodany 2,3 g
Tłuszcze 4,6 g
Błonnik 0,88 g

Komentarz:

Pomidor posiada wszystkie najważniejsze witaminy i minerały. Do tego udowodniono, że gotowanie lub podsmażanie tych warzyw zwiększa zawartość likopenu – przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych. Warto także sięgnąć po suszone pomidory, które nie dość, że są smaczne, to jeszcze zawierają wiele ważnych składników odżywczych.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Sosy
Sosy

Dlaczego warto jeść ketchup?

Dlaczego warto jeść ketchup?

Sos do wszystkiego Lubią go i dzieci, i dorośli. Wyśmienicie smakuje z jajecznicą, na serowej kanapce, dodany do mięsa i marynat. Sos pomidorowy (...) może zamiast wersji sklepowej lepiej wykonać taki sos...

Sosy

Sos do pizzy

Sos do pizzy

Sos do pizzy to mieszanka, którą smaruje się najczęściej ciasto, zanim położy się główne składniki. Jednak można także używać sosu jako dodatku do pizzy.

Sosy

Sos z żurawiny

Sos z żurawiny

Żurawina to drobne, wiecznie zielone krzewy z drobnymi, czerwonymi i cierpkimi w smaku owocami. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin: C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji...

Sosy

Sos imbirowy

Sos imbirowy

Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z innymi korzennymi przyprawami - zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Sosy

Sos awokado

Sos awokado

Awokado posiada także ogromną wartość odżywczą. Świetnie wpływa na kondycję naszego wzroku. Awokado jest świetnym zastępnikiem majonezu i masła, dobrze komponuje się w sałatkach lub sosach do mięs.

Sosy

Orzechowy sos

Orzechowy sos

Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Orzechy zajmują czołowe miejsce wśród pokarmów zapobiegających chorobom serca.

Sosy

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2.

Sosy

Sos włoski

Sos włoski

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę...

Sosy

Lecznicze właściwości musztardy

Lecznicze właściwości musztardy

Zimny sos dobry dla zdrowia Musztarda to popularny sos do sałatek oraz dań mięsnych, który nadaje charakteru naszej potrawie. Do najbardziej znanych (...) ), która wzmacnia pracę serca. Wzmacnia odporność To także jeden...

Sosy

Sos z ogórków

Sos z ogórków

Ogórek zawiera witaminy i minerały. Najważniejsza cecha ogórków to jego właściwości odchudzające. Sam w sobie ogórek jest nie tylko niskokaloryczny, ale przyczynia się do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z organizmu.