Trwa ładowanie...

Domowy sos pomidorowy

Avatar placeholder
17.03.2017 17:36
Domowy sos pomidorowy
Domowy sos pomidorowy (Zdjęcie sosu pomidorowego / Shutterstock)

Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, przede wszystkim takich jak spaghetti bolognese, czy pizza. Co więcej, pomidor jest cennym elementem diety ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne. Z tego powodu i samo warzywo i wszelkie przetwory pomidorowe powinny na stałe zagościć na naszych stołach.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 450 ml pokrojonych pomidorów,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj do miękkości, czyli przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pomidory, dolej wody, wrzuć posiekany czosnek, oregano, chili i sól. Wszystko wymieszaj, przykryj pokrywą i gotuj przez 10-15 minut na średnim ogniu do momentu, aż składniki zupełnie się rozpadną. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie46,44 kcal
Białka0,7 g
Węglowodany2,3 g
Tłuszcze4,6 g
Błonnik0,88 g

Komentarz:

Pomidor posiada wszystkie najważniejsze witaminy i minerały. Do tego udowodniono, że gotowanie lub podsmażanie tych warzyw zwiększa zawartość likopenu – przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych. Warto także sięgnąć po suszone pomidory, które nie dość, że są smaczne, to jeszcze zawierają wiele ważnych składników odżywczych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze