Trwa ładowanie...

Słodkie ciasteczka

Avatar placeholder
16.03.2017 18:17
Słodkie ciasteczka
Słodkie ciasteczka

Cukier biały jest ostatnio często zastępowany na rynku innymi odmianami. Takim zamiennikiem jest na przykład cukier trzcinowy, uznawany za lepszy i zdrowszy. W medycynie ludowej cukier ten był wykorzystywany jako lekarstwo na ból głowy, zapalenia i przeziębienia z gorączką.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 1 kostka margaryny,
  • białko do smarowania ciastek,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Z mąki, śmietany, żółtek i margaryny zagnieć ciasto. Rozwałkuj na stolnicy placek grubości kilku milimetrów, posmaruj rozbitym białkiem i posyp cukrem pudrem. Wytnij z placka ciastka o różnych kształtach i ułóż na blaszce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie piecz słodkie ciasteczka na złoty kolor. Wyjmij i schłodź ciastka.

Komentarz:
Bardzo często słyszy się opinie, że cukier trzcinowy jest dużo korzystniejszy niż cukier biały, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych. Ma on delikatny smak, który idealnie komponuje się z kawą, herbatą oraz słodkimi wypiekami. W porównaniu do cukru białego, cukier trzcinowy cechuje się także zawartością składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Warto więc czasem zamienić cukier biały na trzcinowy.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie424,86 kcal
Białka6,14 g
Węglowodany37,77 g
Tłuszcze27,17 g
Błonnik1,2 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze