Słodkie ciasteczka
Cukier biały jest ostatnio często zastępowany na rynku innymi odmianami. Takim zamiennikiem jest na przykład cukier trzcinowy, uznawany za lepszy i zdrowszy. W medycynie ludowej cukier ten był wykorzystywany jako lekarstwo na ból głowy, zapalenia i przeziębienia z gorączką.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 żółtka,
- 1 kostka margaryny,
- białko do smarowania ciastek,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Z mąki, śmietany, żółtek i margaryny zagnieć ciasto. Rozwałkuj na stolnicy placek grubości kilku milimetrów, posmaruj rozbitym białkiem i posyp cukrem pudrem. Wytnij z placka ciastka o różnych kształtach i ułóż na blaszce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie piecz słodkie ciasteczka na złoty kolor. Wyjmij i schłodź ciastka.
Komentarz:
Bardzo często słyszy się opinie, że cukier trzcinowy jest dużo korzystniejszy niż cukier biały, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych. Ma on delikatny smak, który idealnie komponuje się z kawą, herbatą oraz słodkimi wypiekami. W porównaniu do cukru białego, cukier trzcinowy cechuje się także zawartością składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Warto więc czasem zamienić cukier biały na trzcinowy.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 424,86 kcal |
Białka | 6,14 g |
Węglowodany | 37,77 g |
Tłuszcze | 27,17 g |
Błonnik | 1,2 g |