Czy czekolada jest zdrowa?

Czekolada należy do ulubionych słodyczy Polaków, ale jej kaloryczność sprawia, że większość z nas ostrożnie dawkuje sobie tę przyjemność. Coraz częściej słychać jednak głosy, że konsumpcja czekolady może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. W jaki sposób czekolada oddziałuje na organizm? Czy faktycznie jest zdrowa?

Czy czekolada jest zdrowa?Czy czekolada jest zdrowa?
Źródło zdjęć: © Zdjęcie czekolady / Shutterstock

Korzyści z jedzenia czekolady

Badania naukowe wykazały, że czekolada ma wiele zalet. Do najciekawszych korzyści zdrowotnych płynących ze spożycia czekolady należą:

  • lepsza ochrona skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym – niemieccy naukowcy udowodnili, że po 6 tygodniach spożywania czekolady badani byli o 15% mniej narażeni na zaczerwienienie skóry po ekspozycji słonecznej, a po 12 tygodniach ich skóra była o 16% gęstsza i o 42% mniej łuszcząca się;
  • przeciwdziałanie komórkom nowotworowym – badacze z Uniwersytetu w Georgetown wykryli, że podawanie flawonoli zawartych w czekoladzie do komórek nowotworowych raka piersi powoduje zatrzymanie procesu podziału tych komórek;
  • wspomaganie krążenia – epikatechiny znajdujące się w kakao podwyższają poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi w organizmie;
  • poprawa pracy mózgu – spożycie kakao bogatego w flawonole powoduje zwiększenie przepływu krwi do mózgu na 2-3 godziny;
  • redukcja zmęczenia – badania wykazały, że osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie, które przez 8 tygodni każdego dnia spożywały 45 g ciemnej czekolady, odczuwały mniejsze zmęczenie niż osoby otrzymujące placebo – naukowcy są zdania, że czekolada może oddziaływać na neuroprzekaźniki odpowiedzialne za regulację snu i nastroju.

Minusy spożywania czekolady

Mimo iż czekolada ma wiele zalet, nie sposób nie dostrzec istotnych jej wad:

  • jest bogata w tłuszcze – średnio, połowa kalorii dostarczanych organizmowi z czekoladą pochodzi od tłuszczów – na korzyść czekolady przemawia jednak fakt, iż połowę tłuszczów nasyconych stanowi kwas stearynowy, który podnosi poziom „dobrego cholesterolu” i nie zwiększa stężenia „złego cholesterolu”;
  • jest stosunkowo uboga w składniki odżywcze – flawonole (np. epikatechiny) są usuwane przez wielu wytwórców czekolady, by pozbyć się gorzkiego smaku kakao – większe ich stężenie występuje w ciemnej czekoladzie, dlatego warto spożywać ją zamiast czekolady mlecznej;
  • może osłabiać kości – badanie przeprowadzone na grupie kobiet w starszym wieku wykazało, że codzienne spożycie czekolady niekorzystnie wpływa na stan kości – wiele wskazuje na to, że szczawiany zawarte w czekoladzie zwiększają wydalanie wapnia;
  • pogarsza nastrój – mimo iż powszechnie uważa się, że spożywanie czekolady korzystnie wpływa na samopoczucie, naukowcy nie mają złudzeń – czekolada działa na układ nerwowy podobnie jak serotonina, ale by uzyskać efekt równy jednej tabletce środka przeciwdepresyjnego, należałoby spożyć ogromne jej ilości; osoby, które szukają pocieszenia w jedzeniu, odczuwają ulgę tylko przez krótki czas, a następujący wkrótce spadek nastroju jest szczególnie dotkliwy.

Reasumując, konsumpcja czekolady może mieć korzystny wpływ na organizm, ale nie sposób nie dostrzec potencjalnych zagrożeń. Z całą pewnością warto zachować umiar w jedzeniu czekoladowych słodkości.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu