Czy czekolada jest zdrowa?
Czekolada należy do ulubionych słodyczy Polaków, ale jej kaloryczność sprawia, że większość z nas ostrożnie dawkuje sobie tę przyjemność. Coraz częściej słychać jednak głosy, że konsumpcja czekolady może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. W jaki sposób czekolada oddziałuje na organizm? Czy faktycznie jest zdrowa?
1. Korzyści z jedzenia czekolady
Badania naukowe wykazały, że czekolada ma wiele zalet. Do najciekawszych korzyści zdrowotnych płynących ze spożycia czekolady należą:
- lepsza ochrona skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym – niemieccy naukowcy udowodnili, że po 6 tygodniach spożywania czekolady badani byli o 15% mniej narażeni na zaczerwienienie skóry po ekspozycji słonecznej, a po 12 tygodniach ich skóra była o 16% gęstsza i o 42% mniej łuszcząca się;
- przeciwdziałanie komórkom nowotworowym – badacze z Uniwersytetu w Georgetown wykryli, że podawanie flawonoli zawartych w czekoladzie do komórek nowotworowych raka piersi powoduje zatrzymanie procesu podziału tych komórek;
- wspomaganie krążenia – epikatechiny znajdujące się w kakao podwyższają poziom tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi w organizmie;
- poprawa pracy mózgu – spożycie kakao bogatego w flawonole powoduje zwiększenie przepływu krwi do mózgu na 2-3 godziny;
- redukcja zmęczenia – badania wykazały, że osoby cierpiące na chroniczne zmęczenie, które przez 8 tygodni każdego dnia spożywały 45 g ciemnej czekolady, odczuwały mniejsze zmęczenie niż osoby otrzymujące placebo – naukowcy są zdania, że czekolada może oddziaływać na neuroprzekaźniki odpowiedzialne za regulację snu i nastroju.
2. Minusy spożywania czekolady
Mimo iż czekolada ma wiele zalet, nie sposób nie dostrzec istotnych jej wad:
- jest bogata w tłuszcze – średnio, połowa kalorii dostarczanych organizmowi z czekoladą pochodzi od tłuszczów – na korzyść czekolady przemawia jednak fakt, iż połowę tłuszczów nasyconych stanowi kwas stearynowy, który podnosi poziom „dobrego cholesterolu” i nie zwiększa stężenia „złego cholesterolu”;
- jest stosunkowo uboga w składniki odżywcze – flawonole (np. epikatechiny) są usuwane przez wielu wytwórców czekolady, by pozbyć się gorzkiego smaku kakao – większe ich stężenie występuje w ciemnej czekoladzie, dlatego warto spożywać ją zamiast czekolady mlecznej;
- może osłabiać kości – badanie przeprowadzone na grupie kobiet w starszym wieku wykazało, że codzienne spożycie czekolady niekorzystnie wpływa na stan kości – wiele wskazuje na to, że szczawiany zawarte w czekoladzie zwiększają wydalanie wapnia;
- pogarsza nastrój – mimo iż powszechnie uważa się, że spożywanie czekolady korzystnie wpływa na samopoczucie, naukowcy nie mają złudzeń – czekolada działa na układ nerwowy podobnie jak serotonina, ale by uzyskać efekt równy jednej tabletce środka przeciwdepresyjnego, należałoby spożyć ogromne jej ilości; osoby, które szukają pocieszenia w jedzeniu, odczuwają ulgę tylko przez krótki czas, a następujący wkrótce spadek nastroju jest szczególnie dotkliwy.
Reasumując, konsumpcja czekolady może mieć korzystny wpływ na organizm, ale nie sposób nie dostrzec potencjalnych zagrożeń. Z całą pewnością warto zachować umiar w jedzeniu czekoladowych słodkości.