Zdrowe słodycze
Większość nastolatków po powrocie ze szkoły zaczyna myszkować w kuchni w poszukiwaniu przekąski, która pomoże im oszukać głód aż do obiadu. Ich wybór pada zwykle na słodkie lub słone produkty o wyrazistym smaku, które można chrupać, nie odrywając wzroku od monitora komputera. Kaloryczne przekąski sycą jednak na krótko i są niemal całkowicie pozbawione składników odżywczych. Spożywanie ich każdego dnia to prosta droga do nadwagi, zwłaszcza gdy nastolatek unika sportów i prowadzi siedzący tryb życia. Dobrą wiadomością jest fakt, iż nie trzeba rezygnować ze słodyczy, by utrzymać prawidłową wagę. Istnieje bowiem wiele niskokalorycznych produktów, które oprócz doskonałego smaku mają cenne wartości odżywcze.
1. Słodycze w diecie nastolatka
Słodycze nie cieszą się uznaniem dietetyków – są to bowiem produkty przetworzone, które mają w swoim składzie sztuczne barwniki, dodatki i konserwanty. Batony, czekoladki, ciastka, lody i chipsy zawierają dużo tłuszczu oraz węglowodanów prostych. Ze świecą szukać w nich błonnika, witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu nastolatka. Z tego powodu wielu rodziców stara się ograniczać słodycze w diecie dorastającego dziecka, choć w dobie łatwej dostępności tych produktów jest to w zasadzie zadanie skazane na niepowodzenie. Zamiast wypowiadać wojnę słodyczom, rodzice powinni uczynić z nich swoich sprzymierzeńców. Słone i słodkie przekąski mogą bowiem stanowić cenne uzupełnienie jadłospisu nastolatka. Kluczowy jest jednak właściwy ich dobór.
2. Jakie słodycze są zdrowe?
Niestety, znaczna większość popularnych wśród nastolatków przekąsek ma niewiele wspólnego z zaleceniami dietetyków. Cukierki, chipsy i czekoladowe ciastka z masą nie są i nigdy nie będą wartościowe pod względem odżywczym, nawet jeśli producent zdecyduje się na „wzbogacenie” ich o witaminę C lub D. Prawdziwie zdrowe słodycze to takie, które dostarczają składniki odżywcze i sycą na długo. Aby w optymalny sposób skorzystać z ich właściwości, warto łączyć je z wartościowymi, świeżymi produktami, tworząc w ten sposób ciekawe i zdrowe przekąski.
Nastolatkowi powinny przypaść do gustu następujące połączenia:
- plastry jabłka lub banana posmarowane masłem orzechowym,
- popcorn bez masła z dodatkiem parmezanu,
- migdały wymieszane z suszoną żurawiną,
- pełnoziarnista muffinka posmarowana masłem orzechowym,
- pełnoziarniste krakersy z żółtym serem,
- pasta sezamowa na pełnoziarnistym chlebie pita,
- wafle ryżowe cienko posmarowane masłem orzechowym lub dżemem niskosłodzonym,
- koktajl mleczno-owocowy,
- trójkąt pizzy wegetariańskiej na cienkim cieście,
- bajgiel z niskotłuszczowym serem białym,
- mieszanka orzechów i rodzynek.
Wyżej wymienione przekąski są zdrowe, ale warto zachować umiar w ich spożyciu. Słodycze mają być bowiem jedynie uzupełnieniem diety i nie powinny odbierać ochoty na zjedzenie głównych posiłków w ciągu dnia. Wielkość porcji przekąsek można w prosty sposób kontrolować, dzieląc „podzielne” słodycze (popcorn, orzeszki) na jednorazowe porcje do kilku plastikowych woreczków i ustalając liczbę krakersów, wafli ryżowych lub muffinek, które można zjeść na raz.