Sos pomidorowy do pizzy
Doskonały sos do pizzy, którym smarujemy ciasto, zanim położymy główne składniki potrawy.
Składniki:
- 150 ml przecieru pomidorowego,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawa warzywna do smaku,
- 2 łyżki oregano,
- 2 łyżeczki suszonej papryki,
- pieprz do smaku,
- sos chili do smaku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
Przecier wrzuć do miski z oliwą i mieszaj trzepaczką do momentu, kiedy składniki połączą się na gładką masę. Oliwa niweluje agresywny smak przecieru, nadaje delikatność oraz gładką konsystencję. Dodaj zioła, a następnie przyprawy. Ząbki czosnku posiekaj, podsmaż na patelni i dodaj do sosu. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 230,28 kcal |
Białka | 3,21 g |
Węglowodany | 10,07 g |
Tłuszcze | 21,93 g |
Błonnik | 1,64 g |
Komentarz:
Pomidory zawierają bardzo dużo witaminy C, A i K, oraz wiele minerałów – przede wszystkim potas, a także w mniejszych ilościach fosfor, mangan, magnez, wapń i żelazo. Co ważne, warzywo to jest źródłem przeciwutleniaczy - w tym likopenu - przeciwdziałającym nowotworom, takim jak rak prostaty czy skóry.