Sos pomidorowy do pizzy

Doskonały sos do pizzy, którym smarujemy ciasto, zanim położymy główne składniki potrawy.

Składniki:

  • 150 ml przecieru pomidorowego,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawa warzywna do smaku,
  • 2 łyżki oregano,
  • 2 łyżeczki suszonej papryki,
  • pieprz do smaku,
  • sos chili do smaku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Przygotowanie:

Przecier wrzuć do miski z oliwą i mieszaj trzepaczką do momentu, kiedy składniki połączą się na gładką masę. Oliwa niweluje agresywny smak przecieru, nadaje delikatność oraz gładką konsystencję. Dodaj zioła, a następnie przyprawy. Ząbki czosnku posiekaj, podsmaż na patelni i dodaj do sosu. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 230,28 kcal
Białka 3,21 g
Węglowodany 10,07 g
Tłuszcze 21,93 g
Błonnik 1,64 g

Komentarz:

Pomidory zawierają bardzo dużo witaminy C, A i K, oraz wiele minerałów – przede wszystkim potas, a także w mniejszych ilościach fosfor, mangan, magnez, wapń i żelazo. Co ważne, warzywo to jest źródłem przeciwutleniaczy - w tym likopenu - przeciwdziałającym nowotworom, takim jak rak prostaty czy skóry.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.