Mama piecze chleb inspirowany rysunkami swojego syna
Chleb pieczony w domu jest naprawdę pyszny. Dodatkowo zawsze jesteśmy pewni jego składu. I wcale nie potrzeba żadnej maszyny, wystarczy piekarnik i trochę chęci.
1. Inspirujące wnętrze
Istnieją bardzo ciekawe kulinarne rozwiązania, które zachęcą do jedzenia każdego niejadka. Wyjątkowy chleb i bułeczki z rysunkami dziecka na pewno sprawią, że każdy z ochotą będzie się nimi zajadać. Tym niebywale pomysłowym i zdolnym piekarzem jest Konel pochodząca z Tokio, która wewnątrz bochenków chleba skrywa prawdziwą sztukę. A wszystko to oczywiście dla swojej pociechy.
Konel inspiruje się rysunkami swojego syna, w których można odnaleźć wszystko. Począwszy od abstrakcyjnych kwiatowych wzorów, kończąc na zwierzątkach i bohaterach bajek. Co najważniejsze te dzieła sztuki są jadalne i w zupełności zdrowe.
Kolorowe elementy wykonane są z naturalnych barwników, takich jak szpinak, buraki lub kakao. Długie kawałki kolorowego chleba są dokładnie przemyślane przez autorkę. Idealnie odzwierciedlają rysunki syna.
To bardzo ciekawe rozwiązanie, by spędzić trochę więcej czasu z dzieckiem w kuchni, a także zachęcić go do jedzenia. Może i wy spróbujcie takiego kreatywnego rozwiązania? Wspólne pieczenie to wspaniała zabawa i źródło satysfakcji.
2. Kilka pomysłów
Przepis na chleb z otrębami i miodem:
Składniki:
- ok. 200 ml wody
- ok. 80 g otrąb pszennych
- 50 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
W pierwszej kolejności rozpuszczamy drożdże w wodze z cukrem. Następnie do miski wrzucamy resztę składników i mieszamy. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie jednolite.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Następnie ciasto przekładamy do formy i ponownie pozostawiamy znów do wyrośnięcia. Potem ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 230°C i pieczemy ok. 30 min.
Zielony barwnik ze szpinaku
Do stworzenia naturalnego zielonego barwnika wystarczy posiekać dużą garść świeżych, umytych liści szpinaku. Następnie przecisnąć je przez płótno i zagotować.
W czasie gotowania liście oddzielą się od zielonej wody. Taką wodą możemy farbować wszelkie potrawy.
Więcej inspiracji można zobaczyć na Facebooku i Instagramie - https://www.facebook.com/konelbread/ https://www.instagram.com/konel_bread/