Mama piecze chleb inspirowany rysunkami swojego syna

Chleb pieczony w domu jest naprawdę pyszny. Dodatkowo zawsze jesteśmy pewni jego składu. I wcale nie potrzeba żadnej maszyny, wystarczy piekarnik i trochę chęci.

1. Inspirujące wnętrze

Istnieją bardzo ciekawe kulinarne rozwiązania, które zachęcą do jedzenia każdego niejadka. Wyjątkowy chleb i bułeczki z rysunkami dziecka na pewno sprawią, że każdy z ochotą będzie się nimi zajadać. Tym niebywale pomysłowym i zdolnym piekarzem jest Konel pochodząca z Tokio, która wewnątrz bochenków chleba skrywa prawdziwą sztukę. A wszystko to oczywiście dla swojej pociechy.

Konel inspiruje się rysunkami swojego syna, w których można odnaleźć wszystko. Począwszy od abstrakcyjnych kwiatowych wzorów, kończąc na zwierzątkach i bohaterach bajek. Co najważniejsze te dzieła sztuki są jadalne i w zupełności zdrowe.

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

Konel / Facebook
Konel / Facebook

Kolorowe elementy wykonane są z naturalnych barwników, takich jak szpinak, buraki lub kakao. Długie kawałki kolorowego chleba są dokładnie przemyślane przez autorkę. Idealnie odzwierciedlają rysunki syna.

To bardzo ciekawe rozwiązanie, by spędzić trochę więcej czasu z dzieckiem w kuchni, a także zachęcić go do jedzenia. Może i wy spróbujcie takiego kreatywnego rozwiązania? Wspólne pieczenie to wspaniała zabawa i źródło satysfakcji.

Konel / Facebook
Konel / Facebook

2. Kilka pomysłów

Przepis na chleb z otrębami i miodem:

Składniki:

  •  ok. 200 ml wody
  • ok. 80 g otrąb pszennych
  • 50 g mąki pszennej
  •  15 g  świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

W pierwszej kolejności rozpuszczamy drożdże w wodze z cukrem. Następnie do miski wrzucamy resztę składników i mieszamy. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie jednolite.

Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Następnie ciasto przekładamy do formy i ponownie pozostawiamy znów do wyrośnięcia. Potem ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 230°C i pieczemy ok. 30 min.

Konel / Facebook
Konel / Facebook

Zielony barwnik ze szpinaku

Do stworzenia naturalnego zielonego barwnika wystarczy posiekać dużą garść świeżych, umytych liści szpinaku. Następnie przecisnąć je przez płótno i zagotować.

W czasie gotowania liście oddzielą się od zielonej wody. Taką wodą możemy farbować wszelkie potrawy.

Konel / Facebook
Konel / Facebook

Więcej inspiracji można zobaczyć na Facebooku i Instagramie - https://www.facebook.com/konelbread/ https://www.instagram.com/konel_bread/

Konel / Facebook
Konel / Facebook

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!