Trwa ładowanie...

Dip z awokado

Avatar placeholder
17.03.2017 12:53
Dip z awokado
Dip z awokado (Zdjęcie guacamole / Shutterstock)

Dip z awokado to produkt wywodzący się z Meksyku. Tam nazywany jest guacamole. Jest kremowy i oleisty zarazem, a Meksykanie dodają go niemal do wszystkiego. Poniżej przepis na guacamole.

Pasta awokado
Pasta awokado

Dip z awokado to produkt wywodzący się z Meksyku. Tam nazywany jest guacamole. Jest kremowy i oleisty

zobacz galerię

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwona papryczka chili,
  • 1 pomidor,
  • sól do smaku,
  • świeża kolendra.
Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Przygotowanie:

Awokado z sokiem z limonki, czosnkiem i solą zmiksuj razem na gładką masę. Dodaj cebulę, papryczkę chili, pomidor i kolendrę i wszystko razem wymieszaj. Guacamole po jakimś czasie ciemnieje i nabiera ciemnozielonego koloru. Podawaj z mięsem, owocami morza, makaronem lub grzankami.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie103,47 kcal
Białka1,71 g
Węglowodany7,31 g
Tłuszcze8,6 g
Błonnik2,47 g

Komentarz:

Nazwą guacamole określamy rodzaj meksykańskiego sosu, którego głównym składnikiem jest awokado. Mimo że wydaje się, że awokado to tylko tłusty owoc bez charakterystycznego smaku, to jednak zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Poza tym, dzięki luteinie i zeaksantynie doskonale wpływa na wzrok. Spożywanie awokado może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia schorzeń oczu, rozwijających się wraz z wiekiem, np. zaćmy, czy zwyrodnienia plamki żółtej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze