Dip z awokado
Dip z awokado to produkt wywodzący się z Meksyku. Tam nazywany jest guacamole. Jest kremowy i oleisty zarazem, a Meksykanie dodają go niemal do wszystkiego. Poniżej przepis na guacamole.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado,
- sok z 1 limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 1 czerwona papryczka chili,
- 1 pomidor,
- sól do smaku,
- świeża kolendra.
Przygotowanie:
Awokado z sokiem z limonki, czosnkiem i solą zmiksuj razem na gładką masę. Dodaj cebulę, papryczkę chili, pomidor i kolendrę i wszystko razem wymieszaj. Guacamole po jakimś czasie ciemnieje i nabiera ciemnozielonego koloru. Podawaj z mięsem, owocami morza, makaronem lub grzankami.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 103,47 kcal |
Białka | 1,71 g |
Węglowodany | 7,31 g |
Tłuszcze | 8,6 g |
Błonnik | 2,47 g |
Komentarz:
Nazwą guacamole określamy rodzaj meksykańskiego sosu, którego głównym składnikiem jest awokado. Mimo że wydaje się, że awokado to tylko tłusty owoc bez charakterystycznego smaku, to jednak zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Poza tym, dzięki luteinie i zeaksantynie doskonale wpływa na wzrok. Spożywanie awokado może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia schorzeń oczu, rozwijających się wraz z wiekiem, np. zaćmy, czy zwyrodnienia plamki żółtej.