Trwa ładowanie...

Pasta z łososiem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 12:35
Pasta z łososiem
Pasta z łososiem

O cudownych właściwościach i bogactwie substancji odżywczych charakterystycznych dla mięsa łososia nieraz słyszeliśmy. Dlatego warto sięgać po niego w miarę regularnie.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g łososia wędzonego,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 250 ml śmietany,
  • 100 ml koziego sera,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • sól, pieprz i papryka w proszku do smaku,
  • 250 g makaronu.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj na półtwardo makaron. Odcedź i odstaw. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż pokrojoną w plasterki cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek i pokrojonego w kostkę łososia i smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i kapary. Poczekaj, aż sos zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj sery. Mieszaj do momentu, aż się roztopią. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Na koniec wymieszaj sos z makaronem.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie386,96 kcal
Białka27,65 g
Węglowodany16,53 g
Tłuszcze23,54 g
Błonnik0,88 g

Komentarz:

Walorem tego makaronu z rybąjest ser. Zarówno ten żółty, jak i kozi jest źródłem przeróżnych substancji ważnych dla naszego organizmu. W porównaniu z mlekiem krowim, mleko kozie zawiera mniej tłuszczu, a więcej witamin, soli mineralnych oraz białka. Z tego prostego powodu, produkty z mleka koziego, takie jak kozi ser, są bogatsze w niezbędne składniki odżywcze oraz mniej kaloryczne. Dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu na przykład w postaci takiego przepisu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze