Pasta z łososiem
O cudownych właściwościach i bogactwie substancji odżywczych charakterystycznych dla mięsa łososia nieraz słyszeliśmy. Dlatego warto sięgać po niego w miarę regularnie.
Składniki:
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g łososia wędzonego,
- 2 łyżki kaparów,
- 250 ml śmietany,
- 100 ml koziego sera,
- 1 szklanka startego żółtego sera,
- sól, pieprz i papryka w proszku do smaku,
- 250 g makaronu.
Przygotowanie:
We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj na półtwardo makaron. Odcedź i odstaw. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż pokrojoną w plasterki cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek i pokrojonego w kostkę łososia i smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i kapary. Poczekaj, aż sos zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj sery. Mieszaj do momentu, aż się roztopią. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Na koniec wymieszaj sos z makaronem.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 386,96 kcal |
Białka | 27,65 g |
Węglowodany | 16,53 g |
Tłuszcze | 23,54 g |
Błonnik | 0,88 g |
Komentarz:
Walorem tego makaronu z rybąjest ser. Zarówno ten żółty, jak i kozi jest źródłem przeróżnych substancji ważnych dla naszego organizmu. W porównaniu z mlekiem krowim, mleko kozie zawiera mniej tłuszczu, a więcej witamin, soli mineralnych oraz białka. Z tego prostego powodu, produkty z mleka koziego, takie jak kozi ser, są bogatsze w niezbędne składniki odżywcze oraz mniej kaloryczne. Dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu na przykład w postaci takiego przepisu.