Łosoś w przyprawach
Łosoś jest bardzo cenionym i popularnym na stołach wszystkich kuchni pożywieniem. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały.
Składniki:
- 4 filety z łososia,
- 1/4 szklanki octu,
- 1/4 szklanki nektaru z agawy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oleju.
Przygotowanie:
W małym rondlu na średnim ogniu zmieszaj ocet i nektar z agawy i podgrzej. Gdy sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez 4-5 minut. Na dużej patelni rozgrzej olej i połóż kawałki fileta z łososia tak, aby się nie dotykały. Smaż przez kilka minut na ostrym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz tłuszcz i zalej rybę sosem z rondla. Smaż jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu. Podawaj na gorąco z ryżem i warzywami.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 214,56 kcal |
Białka | 16,28 g |
Węglowodany | 1,32 g |
Tłuszcze | 16 g |
Błonnik | 0 g |
Komentarz:
Charakterystyczna dla łososia jest duża ilość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, stanowiących ważny element zdrowia. Ciekawostką jest, że spożywanie ryb oleistych łagodzi bóle menstruacyjne i zapobiega wahaniom nastrojów. Wyrazisty smak soczystego mięsa łososia jest nie lada rarytasem, dlatego gości na naszych stołach w wielu formach. Ryba ta pojawia się często jako składnik sushi, a także w postaci smażonej, wędzonej, pieczonej i surowej (tatar).