Trwa ładowanie...

Łosoś w przyprawach

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 12:02
Łosoś w przyprawach
Łosoś w przyprawach (Zdjęcie autorstwa kjhnice77 / CC0 1.0)

Łosoś jest bardzo cenionym i popularnym na stołach wszystkich kuchni pożywieniem. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały.

Składniki:

  • 4 filety z łososia,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1/4 szklanki nektaru z agawy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

W małym rondlu na średnim ogniu zmieszaj ocet i nektar z agawy i podgrzej. Gdy sos zacznie bulgotać, zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez 4-5 minut. Na dużej patelni rozgrzej olej i połóż kawałki fileta z łososia tak, aby się nie dotykały. Smaż przez kilka minut na ostrym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz tłuszcz i zalej rybę sosem z rondla. Smaż jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu. Podawaj na gorąco z ryżem i warzywami.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie214,56 kcal
Białka16,28 g
Węglowodany1,32 g
Tłuszcze16 g
Błonnik0 g

Komentarz:

Charakterystyczna dla łososia jest duża ilość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, stanowiących ważny element zdrowia. Ciekawostką jest, że spożywanie ryb oleistych łagodzi bóle menstruacyjne i zapobiega wahaniom nastrojów. Wyrazisty smak soczystego mięsa łososia jest nie lada rarytasem, dlatego gości na naszych stołach w wielu formach. Ryba ta pojawia się często jako składnik sushi, a także w postaci smażonej, wędzonej, pieczonej i surowej (tatar).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze