Trwa ładowanie...

Komosa ryżowa - czy można podawać ją dziecku?

Avatar placeholder
12.05.2020 23:06
Komosa ryżowa jest bezpieczna dla dzieci powyżej 3 r.ż.
Komosa ryżowa jest bezpieczna dla dzieci powyżej 3 r.ż. (Getty Images)

Komosa ryżowa - to inaczej quinoa lub ryż peruwiański. Jest to tzw. pseudozboże, które wytwarza bogatą skrobię nasiona, ale w rzeczywistości zbożem nie jest i nie zawiera glutenu, dzięki czemu komosa jest bezpieczna dla alergików. W Ameryce Południowej, skąd pochodzi, quinoa jest doceniana za szereg walorów zdrowotnych, stąd też jest nazywana “matką zbóż”, a nawet “świętym/złotym zbożem Inków”. Przygotujemy z niej wiele pysznych dań. Ale czy można podawać ją dziecku?

spis treści

1. Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa to bogactwo:

  • pełnowartościowego białka roślinnego, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli te, które dla prawidłowego działania organizmu musimy dostarczać wraz z pożywieniem) - tak twierdzą naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, którzy zwracają uwagę na fakt, że tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy;
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"
  • saponin, które działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, a więc działają immunostymulująco na organizm i stanowią naturalną ochronę przeciw patogenom;
  • flawonoidów, które działają antynowotworowo. Badania naukowców z Zakładu Biologii Komórki Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ w Krakowie pokazują, że zawarte w komosie ryżowej związki hamują rozwój komórek raka prostaty u szczurów.
Quinoa - włącz ją do diety swojej i swojego dziecka
Quinoa - włącz ją do diety swojej i swojego dziecka [8 zdjęć]

W komosie ryżowej zawarte jest białko, błonnik oraz minerały. Nieobecność glutenu jest dodatkową zaletą

zobacz galerię

Quinoa zawiera wiele witamin i składników mineralnych.

W 100 g ugotowanej komosy ryżowej znajdziemy:

  • Wartość energetyczna - 120 kcal
  • Białko - 4,40 g
  • Tłuszcz - 1,92 g
  • Węglowodany - 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
  • Błonnik - 2,8 g

Witaminy w komosie ryżowej:

  • Tiamina – 0,107 mg
  • Ryboflawina – 0.110 mg
  • Niacyna - 0.412 mg
  • Witamina B6 - 0.123 mg
  • Kwas foliowy - 42 μg
  • Witamina A – 5 IU
  • Witamina E - 0.63 mg

Quinoa - składniki mineralne:

  • Wapń – 17 mg
  • Żelazo - 1,49 mg
  • Magnez - 64 mg
  • Fosfor - 152 mg
  • Potas - 172mg
  • Sód – 7 mg
  • Cynk - 1,09 mg

Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, w związku z czym mogą ją spożywać osoby z celiakią, czyli chorobą trzewną.

2. Czy quinoa jest bezpieczna dla dziecka?

Komosa ryżowa jest bezpieczna dla dzieci od 3 r.ż. Nie poleca się podawania jej młodszym maluchom.

Jak wyjaśnia lek. Aleksandra Witkowska na WP abcZdrowie: “Nie zaleca się włączania ryżu peruwiańskiego, czyli komosy do diety niemowląt i małych dzieci ze względu na znaczną zawartość saponin”.

Lekarz Jacek Ławnicki potwierdza, że “Nie zaleca się wprowadzania tego typu pokarmu dla dzieci i niemowląt”, a dietetyk Paulina Szczechowicz uściśla, że: “Warto poczekać z wprowadzeniem komosy ryżowej do 3. roku życia dziecka”.

Skoro komosę ryżową bezpiecznie jest podawać maluchom od 3 r.ż., to w jakiej formie najlepiej ją przygotować?

3. Komosa ryżowa - przepis

Komosę ryżową gotuje się bardzo szybko. Dla urozmaicenia możemy dodać do niej ulubione dodatki.

Składniki:

  • 1 szklanka (ok. 250 gramów) komosy ryżowej,
  • 2 szklanki wody,
  • łyżka oliwy,
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Wysyp szklankę quinoa na sito i przepłucz bieżącą wodą, dzięki temu nie tylko pozbędziesz się zanieczyszczeń, ale także usuniesz jej gorzki smak.

Następnie na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy, a gdy się rozgrzeje, wsyp komosę ryżową. Dodaj 2 szklanki wody oraz sól. Kiedy doprowadzisz wodę do wrzenia, gotuj przez 15 minut cały czas mieszając. Następnie zdejmij komosę z ognia, przykryj i odstaw na 5-7 minut. W tym czasie kasza powinna spęcznieć.

Dla lepszego smaku dzieciom możesz podawać komosę ryżową z owocami świeżymi lub mrożonymi.

Smacznego!

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze