Dieta redukcyjna - podstawowe zasady
Po ciąży kobiety chcą szybko pozbyć się dodatkowych kilogramów. Jednym ze sposobów pozbycia się tkanki tłuszczowej jest dieta redukcyjna. Jeśli połączymy ją z treningami, wówczas dieta redukcyjna nie tylko sprawi, że stracimy zgromadzoną tkankę tłuszczową, ale też szybciej podkreślimy zarys naszych mięśni. Na szczęście dieta redukcyjna nie musi oznaczać głodówki i wyrzeczeń.
1. Dieta redukcyjna - zasady
Dieta redukcyjna to bardzo specyficzny sposób odżywiania. Stosując dietę redukcyjną, dążymy do szybkiej utraty tkanki tłuszczowej. Aby dieta redukcyjna przyniosła zamierzone efekty, konieczne jest podkręcenie metabolizmu i stosowanie pewnych jasno określonych zasad.
Aby dobrze przeprowadzić dietę redukcyjną, należy poznać swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Dzięki temu jesteśmy w stanie dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kalorii.
W czasie diety redukcyjnej musimy się stosować do ustalonego planu posiłków. Oznacza to, że musimy wcześniej zaplanować posiłki na diecie redukcyjnej. W czasie diety redukcyjnej powinno się jeść 5, a nawet 7 razy na dobę. Ma to na celu podkręcenie metabolizmu, co w połączeniu z aktywnością fizyczną sprawi, że nasz organizm będzie spalał kalorie praktycznie przez cały czas.
Dieta redukcyjna wymaga dyscypliny i motywacji. Dlatego warto w czasie diety redukcyjnej monitorować swoje postępy, co na pewno sprawi, że będziemy mieć pozytywne nastawienie do diety.
2. Dieta redukcyjna - redukcja a odchudzanie
Dieta redukcyjna jest stanem przejściowym. Celowo obcinamy ilość dziennej dawki kalorii, aby w określonym czasie stracić na wadze. Ilość obciętych kalorii nie może być zbyt duża, aby nie czuć głodu.
Odchudzanie zazwyczaj polega na zmianie nawyków żywieniowych na stałe. Jeśli mamy dużą nadwagę, a chcemy schudnąć i zadbać o swoje zdrowie wówczas musimy zmienić nasz styl życia. Jest to podstawowa różnica pomiędzy dietą redukcyjną a odchudzaniem. W czasie redukcji tracimy tkankę tłuszczową. Jednak nie oznacza to utraty masy ciała. Zazwyczaj dieta redukcyjna jest stosowana przez osoby, które ćwiczą na siłowni. A więc w czasie diety redukcyjnej tracimy tkankę tłuszczową i budujemy masę mięśniową.
3. Dieta redukcyjna - charakterystyka
Dieta redukcyjna powinna się opierać na określonych grupach produktów. Źródłem węglowodanów powinny być produkty pełnoziarniste, brązowy ryż oraz kasze. W diecie redukcyjnej powinno się również znaleźć dużo białka, którego źródłem powinno stać się chude mięso, ryby i np. ser twarogowy.
W diecie redukcyjnej powinny się również znaleźć jaja i źródła zdrowych tłuszczy takie jak: masło kokosowe, oliwa z oliwek, olej z awokado, czy migdały. W czasie diety redukcyjnej warto sięgać po orzechy włoskie, a także pestki dyni i słonecznika.
ZOBACZ TAKŻE:
Na diecie redukcyjnej unikajmy tłuszczy zwierzęcych. Pamiętajmy natomiast o odpowiedniej dawce warzyw, które mają mało kalorii i doskonale zaspokajają głód. Co ważne dieta redukcyjna nie nakłada praktycznie żadnych ograniczeń w kwestii warzyw.
Dieta redukcyjna wymaga również odpowiedniego doboru suplementów. Jeśli rozpoczynamy dietę redukcyjną, pamiętajmy o tym, aby zrezygnować z odżywek zawierających dużo węglowodanów. Możemy za to stosować różne spalacze tłuszczu, które przyśpieszą efekty redukcji.