Zupa z jabłek
W Polsce uprawianych jest kilka tysięcy odmian jabłek. Jest to jeden z owoców, którego trudno nie lubić. Ponadto jest to produkt o wysokich walorach ważnych także dla zdrowia.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 średnia cebula,
- 1 średniej wielkości dynia piżmowa,
- 3 jabłka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 szklanki wody.
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, umyj i posiekaj, a następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż przez 10-15 minut, aż ulegnie karmelizacji. Dynię obierz ze skóry, umyj i pokrój w kostkę. Jabłka także umyj, obierz, usuń rdzeń i pokrój w plastry. Następnie dodaj składniki do garnka i posyp cynamonem. Wymieszaj dobrze i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie wlej wodę i doprowadź na średnim ogniu warzywny wywar do wrzenia. Zmniejsz płomień na mały i duś przez 30 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 68,03 kcal |
Białka | 0,99 g |
Węglowodany | 9,28 g |
Tłuszcze | 3,6 g |
Błonnik | 2,47 g |
Komentarz:
Jabłka dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, takich jak kwasy owocowe oraz witaminy – A, E, C, B1 i B2. Ponadto, odgrywają istotną rolę w regulacji procesów przemiany materii, przez co stały się nieodłącznym elementem licznych diet odchudzających. Jabłka należą do produktów niskokalorycznych oraz zawierają błonnik, który pęczniejąc w żołądku skutecznie redukuje apetyt. Ten lekkostrawny owoc to idealna propozycja na przekąskę między posiłkami. Stanowi także nieodzowny element diety dzieci oraz osób przewlekle chorych, ze względu na swoją zdolność do wzmacniania układu odpornościowego człowieka.