Zupa z jabłek

W Polsce uprawianych jest kilka tysięcy odmian jabłek. Jest to jeden z owoców, którego trudno nie lubić. Ponadto jest to produkt o wysokich walorach ważnych także dla zdrowia.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 średniej wielkości dynia piżmowa,
  • 3 jabłka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 szklanki wody.

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

Przygotowanie:

Zupa z jabłkami
Zupa z jabłkami

Najlepsze w jabłkach jest to, że występują niemal w każdej strefie klimatycznej i są dostępne przez cały...

zobacz galerię

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, umyj i posiekaj, a następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż przez 10-15 minut, aż ulegnie karmelizacji. Dynię obierz ze skóry, umyj i pokrój w kostkę. Jabłka także umyj, obierz, usuń rdzeń i pokrój w plastry. Następnie dodaj składniki do garnka i posyp cynamonem. Wymieszaj dobrze i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie wlej wodę i doprowadź na średnim ogniu warzywny wywar do wrzenia. Zmniejsz płomień na mały i duś przez 30 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 68,03 kcal
Białka 0,99 g
Węglowodany 9,28 g
Tłuszcze 3,6 g
Błonnik 2,47 g

Komentarz:

Jabłka dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, takich jak kwasy owocowe oraz witaminy – A, E, C, B1 i B2. Ponadto, odgrywają istotną rolę w regulacji procesów przemiany materii, przez co stały się nieodłącznym elementem licznych diet odchudzających. Jabłka należą do produktów niskokalorycznych oraz zawierają błonnik, który pęczniejąc w żołądku skutecznie redukuje apetyt. Ten lekkostrawny owoc to idealna propozycja na przekąskę między posiłkami. Stanowi także nieodzowny element diety dzieci oraz osób przewlekle chorych, ze względu na swoją zdolność do wzmacniania układu odpornościowego człowieka.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!