Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Katarzyna Patyk

Zupa imbirowa

Avatar placeholder
17.03.2017 11:56
Zupa imbirowa
Zupa imbirowa

Imbir w kuchni azjatyckiej jest nieodłącznym elementem niemal każdej potrawy. Ponadto jest używany w medycynie ludowej i uważany jest za jedną z najskuteczniejszych w leczeniu przypraw. Wszystko za sprawą składników mineralnych i witamin, jakie imbir w sobie posiada – wapń, magnez, fosfor, potas, witaminy E i większość z grupy B.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 duże pory,
  • 1 pęczek kapusty,
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru,
  • 2 udka kurczaka,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Wrzuć na gorący tłuszcz i smaż, aż nabierze złotego koloru. Pora umyj i pokrój w drobne kawałki i dorzuć do cebuli. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem, po czym dodaj pokrojoną kapustę i starty imbir. Wymieszaj i duś razem przez 5-7 minut. Dolej do składników wodę i dorzuć udka z kurczaka. Gotuj wszystko przez co najmniej 20 minut. Na koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie220,32 kcal
Białka16,22 g
Węglowodany8,96 g
Tłuszcze13,66 g
Błonnik2,83 g

Komentarz:

Imbir jest wszechstronnym elementem kuchni i dla urozmaicenia smaku dodaje się go nie tylko do herbatników, ciastek, czy pierników, ale i do wielu dań warzywnych. Ponadto, powszechnie używany jest do tworzenia aromatycznych kompotów, grzanych win oraz piw. Świetnie spisuje się także jako dodatek do marynat z dyni i ogórka, a także do różnorodnych pasztetów, sosów oraz flaków. Niezwykłe doznania smakowe otrzymamy poprzez połączenie imbiru z innymi przyprawami korzennymi, takimi jak ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, goździki, czy choćby pieprz.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze