Zupa imbirowa
Imbir w kuchni azjatyckiej jest nieodłącznym elementem niemal każdej potrawy. Ponadto jest używany w medycynie ludowej i uważany jest za jedną z najskuteczniejszych w leczeniu przypraw. Wszystko za sprawą składników mineralnych i witamin, jakie imbir w sobie posiada – wapń, magnez, fosfor, potas, witaminy E i większość z grupy B.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 duże pory,
- 1 pęczek kapusty,
- 2 łyżki świeżo startego imbiru,
- 2 udka kurczaka,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie:
W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Wrzuć na gorący tłuszcz i smaż, aż nabierze złotego koloru. Pora umyj i pokrój w drobne kawałki i dorzuć do cebuli. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem, po czym dodaj pokrojoną kapustę i starty imbir. Wymieszaj i duś razem przez 5-7 minut. Dolej do składników wodę i dorzuć udka z kurczaka. Gotuj wszystko przez co najmniej 20 minut. Na koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Podawaj na gorąco.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): | |
---|---|
Kalorie | 220,32 kcal |
Białka | 16,22 g |
Węglowodany | 8,96 g |
Tłuszcze | 13,66 g |
Błonnik | 2,83 g |
Komentarz:
Imbir jest wszechstronnym elementem kuchni i dla urozmaicenia smaku dodaje się go nie tylko do herbatników, ciastek, czy pierników, ale i do wielu dań warzywnych. Ponadto, powszechnie używany jest do tworzenia aromatycznych kompotów, grzanych win oraz piw. Świetnie spisuje się także jako dodatek do marynat z dyni i ogórka, a także do różnorodnych pasztetów, sosów oraz flaków. Niezwykłe doznania smakowe otrzymamy poprzez połączenie imbiru z innymi przyprawami korzennymi, takimi jak ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, goździki, czy choćby pieprz.