Trwa ładowanie...

Kremowy dip

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 12:18
Kremowy dip
Kremowy dip

Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej, śródziemnomorskiej sosny o specyficznym, leśnym aromacie, który szczególnie wyczuwalny jest po rozgryzieniu. Po obraniu nasion z łusek, mogą być spożywane na surowo, lecz można je również dodać do wielu potraw, np. do włoskiego dania pesto. Orzeszki pinii służą także do produkcji oleju piniowego.

Składniki:

  • 1 szklanka orzeszków piniowych,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 cebulka,
  • 1-2 łyżeczki świeżego tymianku,
  • łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

Orzeszki piniowe namocz na noc, aby dobrze nasiąkły. Spłucz orzeszki zimną wodą, a następnie wrzuć je do blendera razem z sokiem z cytryny i wodą. Miksuj przez co najmniej 2 minuty do momentu, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Cebulkę obierz, umyj i drobno posiekaj. Dodaj ją razem z tymiankiem do orzechowego dipu i dobrze wymieszaj. Podawaj na zimno z warzywami, chlebem lub grillowanym mięsem.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie405,0,1 kcal
Białka8,38 g
Węglowodany9,81 g
Tłuszcze40,34 g
Błonnik2,52 g

Komentarz:

Orzeszki pinii są bogatym źródłem białka, przez co usprawniają metabolizm i dostarczają organizmowi energii. Dzięki dużej zawartości magnezu wykazują działanie antystresowe i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym występującym w tym produkcie jest cynk, który wspomaga płodność. Obecność tego minerału sprawiła, że orzeszki pinii zaliczane zostały do grona afrodyzjaków.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze