Kremowy dip
Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej, śródziemnomorskiej sosny o specyficznym, leśnym aromacie, który szczególnie wyczuwalny jest po rozgryzieniu. Po obraniu nasion z łusek, mogą być spożywane na surowo, lecz można je również dodać do wielu potraw, np. do włoskiego dania pesto. Orzeszki pinii służą także do produkcji oleju piniowego.
Składniki:
- 1 szklanka orzeszków piniowych,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka wody,
- 1 cebulka,
- 1-2 łyżeczki świeżego tymianku,
- łyżeczka soli morskiej.
Przygotowanie:
Orzeszki piniowe namocz na noc, aby dobrze nasiąkły. Spłucz orzeszki zimną wodą, a następnie wrzuć je do blendera razem z sokiem z cytryny i wodą. Miksuj przez co najmniej 2 minuty do momentu, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Cebulkę obierz, umyj i drobno posiekaj. Dodaj ją razem z tymiankiem do orzechowego dipu i dobrze wymieszaj. Podawaj na zimno z warzywami, chlebem lub grillowanym mięsem.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 405,0,1 kcal |
Białka | 8,38 g |
Węglowodany | 9,81 g |
Tłuszcze | 40,34 g |
Błonnik | 2,52 g |
Komentarz:
Orzeszki pinii są bogatym źródłem białka, przez co usprawniają metabolizm i dostarczają organizmowi energii. Dzięki dużej zawartości magnezu wykazują działanie antystresowe i pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym występującym w tym produkcie jest cynk, który wspomaga płodność. Obecność tego minerału sprawiła, że orzeszki pinii zaliczane zostały do grona afrodyzjaków.