Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Klasyczne risotto

Avatar placeholder
06.04.2017 14:16
Klasyczne risotto
Klasyczne risotto (Zdjęcie risotto / Shutterstock)

Risotto jest daniem włoskim, a jego podstawowym składnikiem jest ryż. Do zalet tej potrawy należy łatwość oraz szybkość, z jaką można ją przyrządzić. Jedyny haczyk to odpowiednie przygotowanie ryżu i skomponowanie właściwych składników. Dziś klasyczne risotto.

Składniki:

  • 400 g ryżu,
  • 2 szalotki,
  • masło,
  • wytrawne białe wino,
  • szafran,
  • 1 por,
  • tarty parmezan,
  • bulion warzywny.
Włoskie risotto
Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie

zobacz galerię
Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"

Przygotowanie:

Na małym ogniu, w głębokiej patelni, zeszklij na maśle drobno pokrojoną szalotkę. Opłucz ryż i wrzuć go na patelnię. Praż około 3 minut, aż stanie się prawie przezroczysty, a potem zalej szklanką wina. Wsyp do tego 2 duże szczypty szafranu. Przykryj szczelnie i duś do momentu, kiedy ryż wchłonie całe wino. Gdy wina w patelni już nie ma, wlej bulion. Do tego dorzuć pokrojonego w kostkę pora, przykryj i duś przez 15 minut. Często mieszaj całość, aby szafran dobrze się rozprowadził, a ryż nie przywierał. Gdy nie ma już bulionu, dopraw ryż solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest kleisty, miękki i złoty. Dodaj do niego jeszcze masło, posyp parmezanem i podawaj.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 80 g):
Kalorie131,56 kcal
Białka2,53 g
Węglowodany22 g
Tłuszcze3,24 g
Błonnik0,34 g

Komentarz:

Risotto to popularna włoska potrawa, przejęta zresztą przez wiele kuchni europejskich. Przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu razem z cebulą lub czosnkiem, gotowanego z dodatkiem wina lub innego wytrawnego alkoholu, a po jego odparowaniu, ugotowanego na rosole z dodatkiem szafranu i soli. Przygotowany ryż należy połączyć ze startym parmezanem, świeżym, osolonym masłem, jogurtem, śmietaną, itp. Ważne, aby uzyskał gładką konsystencję. Potrawa jest dość wszechstronna i występuje w wielu postaciach – z wątróbką, rybami, owocami morza, drobiem oraz innymi rodzajami mięsa, warzywami, grzybami lub bez dodatków. Ostatnia propozycja nosi miano risotto po mediolańsku.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze