Klasyczne risotto

Risotto jest daniem włoskim, a jego podstawowym składnikiem jest ryż. Do zalet tej potrawy należy łatwość oraz szybkość, z jaką można ją przyrządzić. Jedyny haczyk to odpowiednie przygotowanie ryżu i skomponowanie właściwych składników. Dziś klasyczne risotto.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 400 g ryżu,
  • 2 szalotki,
  • masło,
  • wytrawne białe wino,
  • szafran,
  • 1 por,
  • tarty parmezan,
  • bulion warzywny.
Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania...

Przygotowanie:

Na małym ogniu, w głębokiej patelni, zeszklij na maśle drobno pokrojoną szalotkę. Opłucz ryż i wrzuć go na patelnię. Praż około 3 minut, aż stanie się prawie przezroczysty, a potem zalej szklanką wina. Wsyp do tego 2 duże szczypty szafranu. Przykryj szczelnie i duś do momentu, kiedy ryż wchłonie całe wino. Gdy wina w patelni już nie ma, wlej bulion. Do tego dorzuć pokrojonego w kostkę pora, przykryj i duś przez 15 minut. Często mieszaj całość, aby szafran dobrze się rozprowadził, a ryż nie przywierał. Gdy nie ma już bulionu, dopraw ryż solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest kleisty, miękki i złoty. Dodaj do niego jeszcze masło, posyp parmezanem i podawaj.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 80 g):
Kalorie 131,56 kcal
Białka 2,53 g
Węglowodany 22 g
Tłuszcze 3,24 g
Błonnik 0,34 g

Komentarz:

Risotto to popularna włoska potrawa, przejęta zresztą przez wiele kuchni europejskich. Przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu razem z cebulą lub czosnkiem, gotowanego z dodatkiem wina lub innego wytrawnego alkoholu, a po jego odparowaniu, ugotowanego na rosole z dodatkiem szafranu i soli. Przygotowany ryż należy połączyć ze startym parmezanem, świeżym, osolonym masłem, jogurtem, śmietaną, itp. Ważne, aby uzyskał gładką konsystencję. Potrawa jest dość wszechstronna i występuje w wielu postaciach – z wątróbką, rybami, owocami morza, drobiem oraz innymi rodzajami mięsa, warzywami, grzybami lub bez dodatków. Ostatnia propozycja nosi miano risotto po mediolańsku.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Jak uzupełnić niedobór żelaza bez jedzenia mięsa?

Jak uzupełnić niedobór żelaza bez jedzenia mięsa?

Niedobór żelaza u dziecka Żelazo to jeden z podstawowych składników mineralnych znajdujących się w naszym ciele. Niedobór wywołuje anemię, która jest szczególnie niebezpieczna u dzieci. Jak możemy rozpoznać niedobór żelaza u dziecka? Jego skóra jest wysuszona...

Dania wegetariańskie

Włoskie risotto

Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania ryżu i dobrania odpowiednich dodatków.

Dania wegetariańskie

Pyszne dania z buraków

Pyszne dania z buraków

Sałatka z marynowanych buraków z kozim serem i pistacjami Jest to szybka i prosta w przyrządzeniu propozycja wegetariańska. Idealnie sprawdzi (...) oryginalnego i prostego w przygotowaniu dania? Połącz pieczone buraki...

Dania wegetariańskie

Zupa warzywna

Zupa warzywna

Zupa warzywna jest smaczną, rozgrzewającą i niezwykle wartościową potrawą, do której można sięgać o każdej porze roku.

Dania wegetariańskie

Tęczowa pizza - zdrowy przysmak dla dzieci

Tęczowa pizza - zdrowy przysmak dla dzieci

Zdrowe ciasto na pizzę Na początek zrób spód do pizzy. Powinien być cienki, chrupiący i przede wszystkim przygotowany z mąki pełnoziarnistej, która zawiera o wiele więcej składników mineralnych i cennego błonnika niż mąka oczyszczona (biała). Każdy z...

Dania wegetariańskie

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

Kapusta jest niedoceniona Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie. Oto główne zalety spożywania kapusty dla zdrowia. Wzmocnienie odporności Kapusta bogata jest w fitochemikalia,...

Dania wegetariańskie

Tajska zupa warzywna

Kuchnia tajska to dla nas jedna z najbardziej egzotycznych kuchni świata. Bogactwo składników, przypraw, owoców morza sprawia, że przenosimy się w inną krainę smaków. Dziś przepis na warzywną zupę tajską. Składniki: 1 puszka mleka kokosowego, korzeń...

Dania wegetariańskie

Pomysł na tartaletki warzywne dla dzieci

Pomysł na tartaletki warzywne dla dzieci

Idealny na pikniki i (nie tylko) dziecięce przyjęcia. Błyskawiczny i smaczny, choć smak zależy od dodanych przypraw. Jeśli dzieci są wyjątkowo warzywooporne, to nadzienie radzę przerobić na paciaję, zapiec chwilę w tartaletkach i ładnie czymś udekorować...

Dania wegetariańskie

Clafoutis z pomidorkami

Clafoutis to inaczej owoce w cieście, zazwyczaj naleśnikowym. Ciekawym pomysłem może być wariacja tego dania, w której zamiast owoców użyje