Schab w szałwii
Szałwia nie jest typową przyprawą stosowaną w polskiej kuchni. Częściej kojarzy się ze sposobem na bolący ząb. Jednak warto wypróbować ten przepis na schab w szałwii i zachwycić się smakiem.
Składniki:
- 3 kawałki wieprzowiny na kotlety,
- 200 g agrestu,
- 50 ml wody,
- 1 czubata łyżka cukru,
- 1 pełna garść świeżej szałwii,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Przygotuj kotlety schabowe. Rozbij drewnianym młotkiem kawałki mięsa i dopraw solą i pieprzem. Wrzuć je na mocno rozgrzaną patelnię na 15 minut, obracając je na każdą stronę co jakiś czas. Zdejmij z patelni i odstaw. We wrzącej wodzie podgotuj agrest, aby stał się miękki. Odlej wodę, dodaj cukier i szałwię i gotuj razem przez co najmniej 5-7 minut. Jeśli sos, który się wytworzy będzie zbyt kwaśny, dodaj więcej cukru. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Połóż kotlety na talerz i polej sosem z szałwii.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 174,93 kcal |
Białka | 25,34 g |
Węglowodany | 8,33 g |
Tłuszcze | 4,12 g |
Błonnik | 1,91 g |
Komentarz:
Szałwia była zawsze uważana za zioło o ogromnych właściwościach leczniczych. Wykorzystuje ją medycyna ludowa i wszyscy kucharze na świecie. W kuchni, do potraw, można używać jej zarówno w postaci świeżo posiekanej przyprawy, jak i w formie suszonej. W liściach szałwii występują: olejek lotny, gorycz, witamina B1 i kwas nikotynowy. Przetwory z szałwii działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniająco i przeciwcukrzycowo. Ponadto zioła tego można używać do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, w ropnym zapaleniu dziąseł oraz w postaci okładów na trudno gojące się rany.