Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków,
- 1 zielony ogórek,
- pęczek szczypiorku,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej.
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórka pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i wymieszaj razem w misce. Po ugotowaniu dodaj do nich przestudzone ziemniaki. Do sałatki dodaj majonez oraz musztardę i wymieszaj. Całość przypraw do smaku. Podawaj na zimno.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 181,71 kcal |
Białka | 2,07 g |
Węglowodany | 17,94 g |
Tłuszcze | 11,64 g |
Błonnik | 0,92 g |
Komentarz:
Mity na temat ziemniaków, które miałyby być tuczące i posiadać niewielkie walory zdrowotne, mijają się z prawdą. Warzywa te zawierają łatwo przyswajalne składniki odżywcze i są lekkostrawne. Co więcej, są praktycznie wolne od tłuszczu (zaledwie 0,1%) oraz niskokaloryczne (w 100 gramach ziemniaka znajduje się ok. 77 kcal). Są to warzywa bogate w magnez, który niesie wiele korzyści dla organizmu – pobudza metabolizm, łagodzi objawy stresu i zmęczenia, wzmacnia kości i zęby – oraz potas, redukujący ciśnienie krwi. Poza tym, zawierają takie minerały, jak wapń, fosfor i żelazo, a także witaminy C, A, PP, B1, B2, B3 oraz B6. Bez ziemniaka trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. I dobrze, bo to naprawdę zdrowe warzywo.