Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Sałatka ziemniaczana

Avatar placeholder
11.05.2017 12:12
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana (Zdjęcie sałatki / Shutterstock)

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków,
  • 1 zielony ogórek,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?"

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie ogórka pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj i wymieszaj razem w misce. Po ugotowaniu dodaj do nich przestudzone ziemniaki. Do sałatki dodaj majonez oraz musztardę i wymieszaj. Całość przypraw do smaku. Podawaj na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie181,71 kcal
Białka2,07 g
Węglowodany17,94 g
Tłuszcze11,64 g
Błonnik0,92 g

Komentarz:

Mity na temat ziemniaków, które miałyby być tuczące i posiadać niewielkie walory zdrowotne, mijają się z prawdą. Warzywa te zawierają łatwo przyswajalne składniki odżywcze i są lekkostrawne. Co więcej, są praktycznie wolne od tłuszczu (zaledwie 0,1%) oraz niskokaloryczne (w 100 gramach ziemniaka znajduje się ok. 77 kcal). Są to warzywa bogate w magnez, który niesie wiele korzyści dla organizmu – pobudza metabolizm, łagodzi objawy stresu i zmęczenia, wzmacnia kości i zęby – oraz potas, redukujący ciśnienie krwi. Poza tym, zawierają takie minerały, jak wapń, fosfor i żelazo, a także witaminy C, A, PP, B1, B2, B3 oraz B6. Bez ziemniaka trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. I dobrze, bo to naprawdę zdrowe warzywo.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze