Sos z awokado

Sos awokado zobacz galerię
Sos awokado

Awokado, które jest głównym składnikiem tego przepisu na sos, jest ciekawym owocem, który w Polsce staje się coraz powszechniejszy. Oprócz oryginalnego smaku, który jest nieco maślany i może wydawać się niedoprawiony, awokado posiada także ogromną wartość odżywczą. Świetnie wpływa na kondycję naszego wzroku.

Składniki:

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść śniadania?"

  • 1 awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Awokado rozkrój na pół wzdłuż długości, po czym łyżeczką wyjmij miąższ do miseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę do tego samego naczynia, dodaj majonez i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką, zieloną masę. Podawaj na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 239,65 kcal
Białka 1,19 g
Węglowodany 6,9 g
Tłuszcze 24,01 g
Błonnik 2,67 g

Komentarz:

Awokado niesie wiele korzyści dla zdrowia. Zawarte w nim składniki wykazują zdolność do zahamowania rozwoju komórek powodujących nowotwory szczęki. Owoc ten jest źródłem witaminy C i E, a także cennego kwasu foliowego. Awokado jest świetnym zastępnikiem majonezu i masła, dobrze komponuje się w sałatkach lub sosach do mięs.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.