Sos z awokado

Sos awokado
Sos awokado

Awokado posiada także ogromną wartość odżywczą. Świetnie wpływa na kondycję naszego wzroku. Awokado jest...

zobacz galerię

Awokado, które jest głównym składnikiem tego przepisu na sos, jest ciekawym owocem, który w Polsce staje się coraz powszechniejszy. Oprócz oryginalnego smaku, który jest nieco maślany i może wydawać się niedoprawiony, awokado posiada także ogromną wartość odżywczą. Świetnie wpływa na kondycję naszego wzroku.

Składniki:

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść śniadania?"

  • 1 awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Awokado rozkrój na pół wzdłuż długości, po czym łyżeczką wyjmij miąższ do miseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę do tego samego naczynia, dodaj majonez i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką, zieloną masę. Podawaj na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 239,65 kcal
Białka 1,19 g
Węglowodany 6,9 g
Tłuszcze 24,01 g
Błonnik 2,67 g

Komentarz:

Awokado niesie wiele korzyści dla zdrowia. Zawarte w nim składniki wykazują zdolność do zahamowania rozwoju komórek powodujących nowotwory szczęki. Owoc ten jest źródłem witaminy C i E, a także cennego kwasu foliowego. Awokado jest świetnym zastępnikiem majonezu i masła, dobrze komponuje się w sałatkach lub sosach do mięs.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!