Sos z awokado
Awokado, które jest głównym składnikiem tego przepisu na sos, jest ciekawym owocem, który w Polsce staje się coraz powszechniejszy. Oprócz oryginalnego smaku, który jest nieco maślany i może wydawać się niedoprawiony, awokado posiada także ogromną wartość odżywczą. Świetnie wpływa na kondycję naszego wzroku.
Składniki:
- 1 awokado,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Awokado rozkrój na pół wzdłuż długości, po czym łyżeczką wyjmij miąższ do miseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę do tego samego naczynia, dodaj majonez i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką, zieloną masę. Podawaj na zimno.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 239,65 kcal |
Białka | 1,19 g |
Węglowodany | 6,9 g |
Tłuszcze | 24,01 g |
Błonnik | 2,67 g |
Komentarz:
Awokado niesie wiele korzyści dla zdrowia. Zawarte w nim składniki wykazują zdolność do zahamowania rozwoju komórek powodujących nowotwory szczęki. Owoc ten jest źródłem witaminy C i E, a także cennego kwasu foliowego. Awokado jest świetnym zastępnikiem majonezu i masła, dobrze komponuje się w sałatkach lub sosach do mięs.