Wielu Polaków nadal tak robi. Zły nawyk wyniszcza wątrobę i jelita
Pleśń może pojawiać się na różnych produktach spożywczych. Niestety wiele osób wciąż uważa, że wystarczy odkroić zepsutą część. Tymczasem takie postępowanie może doprowadzić do groźnych konsekwencji zdrowotnych. Przypominamy, czym jest zatrucie pleśnią oraz jakie objawy mu towarzyszą.
1. Uwaga na pleśń!
Zatrucie pleśnią określane jest również jako mikotoksykoza. Powodują ją mikotoskyny, czyli toksyny pochodzące z pleśni. Doprowadzają one do zatrucia, które może mieć charakter przewlekły lub ostry. Źródłem mikotoksyn są owoce, warzywa oraz inne produkty żywnościowe, na którym zauważyć można charakterystyczny dla pleśni nalot.
Ważne, aby je od razu wyrzucać i pod żadnym pozorem nie odkrajać. Dzieci należy zaś uczyć, że jedzenie z pleśnią powinno trafiać od razu do kosza. Mikotoksyny są bardzo szkodliwe, a ich spożycie może doprowadzić do tragedii. W medycynie znane są nawet śmiertelne przypadki, dlatego nie wolno lekceważyć tego tematu.
Obecnie na świecie wyróżnić można około 400 rodzajów mikotoksyn. Gdzie się znajdują? Dosłownie wszędzie - w pieczywie, nabiale, warzywach, owocach, mięsie, a także w niskoprocentowym alkoholu.
2. Objawy zatrucia pleśnią
Zatrucie pleśnią bardzo często daje objawy ze strony układu pokarmowego. Dorośli lub dzieci mogą odczuwać bóle brzucha, wymiotować lub mieć biegunki. Mikotoksykoza może również objawiać się w inny sposób poprzez:
- zawroty głowy,
- bóle stawów i ich sztywność,
- ciągłe zmęczenie,
- problemy z koncentracją i zaburzenia pamięci,
- problemy z krzepliwością krwi.
W skrajnych przypadkach może dojść od utraty przytomności oraz schorzeń układu oddechowego. Czasem chory zaczyna mieć alergię lub choroby jelit i wątroby. Wystąpienie najbardziej charakterystycznego objawu, jakim jest biegunka, wymaga przyjęcia węgla aktywnego i szybkiego kontaktu z lekarzem, który poinformuje, czy konieczne jest leczenie szpitalne.
3. Co robić, by uniknąć zatrucia?
Oprócz pozbywania się produktów z pleśnią ważne jest także odpowiednie przechowywanie jedzenia. Czasem na etykietach znajdują się zalecenia od producenta - należy ich zawsze przestrzegać. Naczynia oraz sztućce powinny być czyste, tak samo, jak i ręce, którymi dotykamy poszczególnych produktów żywnościowych. Trzeba uczyć dzieci, by zawsze myły ręce, szczególnie przed spożywaniem posiłku. Ważne jest również systematyczne czyszczenie lodówki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl