Przyprawy mogą być niebezpieczne dla dziecka

Przyprawy nadają smak wielu potrawom, a do tego mają wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. regulują trawienie. Nie wolno ich jednak przechowywać w zasięgu ręki małego dziecka.

Niektóre z przypraw są silnie alergizujące, inne zaś mają właściwości halucynogenne. Z kolei owalny kształt ziela angielskiego lub pieprzu może skłonić małego (i ciekawego!) człowieka do umieszczenia ich w nosie lub uchu.

1. Cynamon i gałka muszkatołowa

Niedawno świat obiegła informacja o tragicznej śmierci 4-letniego chłopca, który udusił się sypkim cynamonem. Gdy przyprawa ta przedostanie się do układu oddechowego, wywołuje problemy z oddychaniem (duszność, podrażnienie gardła). To szczególnie groźne dla chorych na astmę.

Zobacz film: "Fakty o zdrowiu - Preparaty ziołowe mogą być szkodliwe dla zdrowia"

Cynamon ponadto to bardzo silny alergen. Jego nadmierne spożycie może wywołać wstrząs anafilaktyczny.

Czy to oznacza, że nie warto wprowadzać go do diety dziecka? Z pewnością nie, bo przyprawa ta (zresztą jedna z najstarszych na świecie) wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Pomaga również w walce z pasożytami przewodu pokarmowego. Wspomaga apetyt i reguluje trawienie. Szczyptą cynamonu warto posypać tarte jabłuszko lub ryż.

Te przyprawy możesz podawać dzieciom zobacz galerię
Te przyprawy możesz podawać dzieciom 7 zdjęć

Niebezpieczne dla zdrowia jest również spożycie w nadmiarze gałki muszkatołowej. Ta korzenna przyprawa zawiera bowiem mirystycynę, substancję o silnym działaniu narkotycznym. Zjedzenie większej jej ilości (ok. 60 g) może wywołać omamy, halucynacje, zaostrzyć stany depresyjne i zaburzenia psychiczne.

Nie należy jednak obawiać się dodawania gałki muszkatołowej do zup (np. kalafiorowej), mięs czy pasztetów. Przyprawa ta nadaje potrawom wyjątkowy smak i aromat.

2. Laryngolodzy biją na alarm

W zasięgu dzieci nie powinny również znaleźć się takie przyprawy jak ziele angielskie i liść laurowy. Mają interesujący kształt, który może skłonić dziecko do ich połknięcia lub wsunięcia do nosa.

Liść laurowy może przykleić się do tylnej ściany krtani, przez co jest niewidoczny i niewyczuwalny. W ciągu 3-4 tygodni jednak doprowadzi do rozwoju stanu zapalnego. Pojawią się wówczas problemy z przełykaniem oraz ból. By usunąć przyprawę, konieczna jest w tym przypadku interwencja laryngologa. Podobnie dzieje się w przypadku umieszczenia ziela angielskiego w uchu lub nosie.

Silny ból brzucha z kolei może wywołać papryczka chili i spożyty w nadmiarze czosnek. Obie przyprawy, chociaż bardzo zdrowe, działają drażniąco na błonę śluzową żołądka. Konieczne jest zatem podawanie ich dzieciom w rozsądnej ilości.

Przyprawy należy przechowywać poza zasiegiem dzieci
Przyprawy należy przechowywać poza zasiegiem dzieci (123RF)

W okresie jesienno-zimowym w naszych kuchniach częściej znaleźć można goździki i anyż. To przyprawy o intensywnym aromacie i ciekawym kształcie. I już z tego powodu mogą się nimi zainteresować dzieci. A to może okazać się bardzo niebezpieczne. Goździki spożyte w nadmiarze powodują senność, z kolei anyżproblemy neurologiczne.

Przyprawy to bardzo cenne produkty, które powinny być obecne w diecie całej rodziny. Doskonale wzbogacają smak przygotowywanych potraw i pozwalają na ograniczenie soli w diecie. Zawierają cenne dla zdrowia składniki, które jednak nieumiejętnie dawkowane mogą okazać się trucizną. Powinny być zatem przechowywane poza zasięgiem dzieci, podobnie jak leki i zioła.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.