Trwa ładowanie...

Jakie przyprawy mogą być niebezpieczne dla dziecka? Wyjaśniamy

 Agnieszka Gotówka
Agnieszka Gotówka 05.12.2022 12:13
Przyprawy należy przechowywać poza zasięgiem dzieci
Przyprawy należy przechowywać poza zasięgiem dzieci ((123RF) Przyprawy należy przechowywać poza zasięgiem dzieci)

Przyprawy nadają smak wielu potrawom, a do tego mają wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. regulują trawienie. Nie wolno ich jednak przechowywać w zasięgu ręki małego dziecka.

spis treści

Niektóre z przypraw są silnie alergizujące, inne zaś mają właściwości halucynogenne. Z kolei owalny kształt ziela angielskiego lub pieprzu może skłonić małego (i ciekawego!) człowieka do umieszczenia ich w nosie lub uchu.

1. Cynamon i gałka muszkatołowa

W 2016 roku świat obiegła informacja o tragicznej śmierci 4-letniego chłopca, który udusił się sypkim cynamonem. Gdy przyprawa ta przedostanie się do układu oddechowego, wywołuje problemy z oddychaniem (duszność, podrażnienie gardła). To szczególnie groźne dla chorych na astmę.

Zobacz film: "Przez tydzień piła herbatę imbirową. Oto rezultaty"

Cynamon ponadto to bardzo silny alergen. Jego nadmierne spożycie może wywołać wstrząs anafilaktyczny.

Przeczytaj także:

Czy to oznacza, że nie warto wprowadzać go do diety dziecka? Z pewnością nie, bo przyprawa ta (zresztą jedna z najstarszych na świecie) wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Pomaga również w walce z pasożytami przewodu pokarmowego. Wspomaga apetyt i reguluje trawienie. Szczyptą cynamonu warto posypać tarte jabłuszko lub ryż.

Te przyprawy możesz podawać dzieciom
Te przyprawy możesz podawać dzieciom [7 zdjęć]

Maluch krzywi się na mdłe potrawy? Czas na zmiany w diecie. Przyprawy i zioła poprawiają smak dań, a

zobacz galerię

Niebezpieczne dla zdrowia jest również spożycie w nadmiarze gałki muszkatołowej. Ta korzenna przyprawa zawiera bowiem mirystycynę, substancję o silnym działaniu narkotycznym. Zjedzenie większej jej ilości (ok. 60 g) może wywołać omamy, halucynacje, zaostrzyć stany depresyjne i zaburzenia psychiczne.

Nie należy jednak obawiać się dodawania gałki muszkatołowej do zup (np. kalafiorowej), mięs czy pasztetów. Przyprawa ta nadaje potrawom wyjątkowy smak i aromat.

2. Laryngolodzy biją na alarm

W zasięgu dzieci nie powinny również znaleźć się takie przyprawy jak ziele angielskie i liść laurowy. Mają interesujący kształt, który może skłonić dziecko do ich połknięcia lub wsunięcia do nosa.

Sprawdź również:

Liść laurowy może przykleić się do tylnej ściany krtani, przez co jest niewidoczny i niewyczuwalny. W ciągu 3-4 tygodni jednak doprowadzi do rozwoju stanu zapalnego. Pojawią się wówczas problemy z przełykaniem oraz ból. By usunąć przyprawę, konieczna jest w tym przypadku interwencja laryngologa. Podobnie dzieje się w przypadku umieszczenia ziela angielskiego w uchu lub nosie.

Silny ból brzucha z kolei może wywołać papryczka chili i spożyty w nadmiarze czosnek. Obie przyprawy, chociaż bardzo zdrowe, działają drażniąco na błonę śluzową żołądka. Konieczne jest zatem podawanie ich dzieciom w rozsądnej ilości.

Przyprawy należy przechowywać poza zasiegiem dzieci
Przyprawy należy przechowywać poza zasiegiem dzieci (123RF)

W okresie jesienno-zimowym w naszych kuchniach częściej znaleźć można goździki i anyż. To przyprawy o intensywnym aromacie i ciekawym kształcie. I już z tego powodu mogą się nimi zainteresować dzieci. A to może okazać się bardzo niebezpieczne. Goździki spożyte w nadmiarze powodują senność, z kolei anyżproblemy neurologiczne.

Przyprawy to bardzo cenne produkty, które powinny być obecne w diecie całej rodziny. Doskonale wzbogacają smak przygotowywanych potraw i pozwalają na ograniczenie soli w diecie. Zawierają cenne dla zdrowia składniki, które jednak nieumiejętnie dawkowane mogą okazać się trucizną. Powinny być zatem przechowywane poza zasięgiem dzieci, podobnie jak leki i zioła.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze