Przyprawy z największą ilością antyoksydantów

Zioła i przyprawy - smaczne i łatwodostępne. Opóźniają procesy starzenia się, mają wyjątkowe walory zdrowotne i oczywiście smakowe. Co najważniejsze, zioła i przyprawy bogate w antyoksydanty, służą naszemu zdrowiu i opóźniają procesy starzenia. O jakich przyprawach mowa? Sprawdźmy.

Przyprawy z największą ilością antyoksydantówPrzyprawy z największą ilością antyoksydantów
Źródło zdjęć: © Pixebay
Monika Suszek

Zdrowie ukryte w ziołach

Cynamon, oregano, kurkuma, bazylia, imbir, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, majeranek, chili, papryka, czosnek, kardamon – oto lista przypraw uszeregowana zgodnie z malejącym potencjałem przeciwutleniającym), które pomogą ci utrzymać zdrowie. Co ważne nie ma znaczenia czy spożywasz je w postaci świeżej czy wysuszone. Proces ich utrwalania nie obniży zawartości przeciwutleniaczy.

Zobacz koniecznie:

Cynamon skarbnica substancji zdrowotnych

Słodko-korzenny smak i zapach sprawia, że gusta najbardziej wymagających smakoszy są zaspokojone. A przecież to nie są jedyne walory cynamonu. Przyprawa jest ważna dla naszego zdrowia. Obniża stężenie glukozy i cholesterolu we krwi, ponadto przyśpiesza metabolizm. Jest doskonałym sposobem na rozgrzanie ogranizmu.

Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia

Od lat przyprawa stosowana jest w przypadku leczenia biegunki, bólów mięśni oraz przeziębienia. Ponadto, cynamon dzięki bogatej obecności przeciwutleniaczy skutecznie eliminuje z organizmu wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Oregano naturalny antybiotyk

Aromatyczna przyprawa, która jest nieodłącznym elementem włoskiej kuchni. Oprócz bogatego smaku, jaki nadaje potrawom, oregano jest potężną siłą żywieniową i medyczną, przez wielu uważaną za jeden z najdoskonalszych antybiotyków stworzonych przez naturę. A to wszystko dzięki zawartości: flawonoidów i polifenoli, pinenu oraz limonenu, które mają właściwości medyczne.

Przynoszą ulgę w kaszlu, mogą również "rozluźnić" mięśnie w układzie trawiennym, czyniąc z oregano wsparcie dla trawienia.

Kurkuma - żółte lekarstwo

Mówi się o niej "najzdrowsza przyprawa świata". Kurkuma przede wszystkim łagodzi dolegliwości żołądkowe, a zawarte w niej substancje mają właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Działa silnie przeciwzapalnie, przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi, oczyszcza wątrobę z toksyn. Jednak największym odkryciem naukowców jest neizwykłe działanie skłądnika kurkumy - kurkuminy.

Ma właściwości cytotoksyczne, czyli niszczy komórki nowotworowe, oszczędzając przy tym zdrowe komórki i w żaden sposób nie wpływając na DNA człowieka. Substancja ta wysyła sygnał, który ma rozpocząć proces samotrawienia się nowotworu. Ważne, aby kurkumę łączyć z pieprzem cayenne albo papryką w proszku, ponieważ te przyprawy wzmacniają antyoksydacyjne działanie kurkumy.

Zobacz koniecznie:

Bazylia zmnijesza stres

Niepozorna bazylia jest skarbnicą zdrowia. Hodujemy ją w doniczkach, by urozmaicała nasze dania. Bazylia posiada walory nie tylko smakowe, to samo zdrowie. Wpływa na nasz system nerwowy i trawienny. Dlatego warto całymi garściami sypać ją do potraw. Dzięki silnie przeciwzapalnemu beta-kariofilenowi, bazylia może być pomocna w leczeniu zapaleń stawów i jelit.

Imbir na wszelkie dolegliwości

Imbir posiada bardzo szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające. To potężna dawka bioaktywnych związków, które wspierają zdrowie twojego organizmu. Imbir ze względu na właściwości przeciwzapalne pomaga w zwalczaniu bólu. To nie wszystko. Składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek. Proces ten polega na niszczeniu tylko tych "złych".

Obraz
© pixebay

Jak to działa?

Polifenol – składnik ziół i przypraw, jest też największym źródłem przeciwutleniaczy. Zapobiega stanom zapalnym i utrzymuje optymalną równowagę flory bakteryjnej w narządach trawiennych.

Wymienione przyprawy są popularnym dodatkiem do codziennych posiłków. Warto o tym pamiętać i jak najczęściej stosować przyprawy i zioła w naszym menu.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu