Przyprawy z największą ilością antyoksydantów

Zioła i przyprawy - smaczne i łatwodostępne. Opóźniają procesy starzenia się, mają wyjątkowe walory zdrowotne i oczywiście smakowe. Co najważniejsze, zioła i przyprawy bogate w antyoksydanty, służą naszemu zdrowiu i opóźniają procesy starzenia. O jakich przyprawach mowa? Sprawdźmy.

Chcesz być zdrowy?Koniecznie zacznij jeść te produkty⬇

Zdrowie ukryte w ziołach

Cynamon, oregano, kurkuma, bazylia, imbir, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, majeranek, chili, papryka, czosnek, kardamon – oto lista przypraw uszeregowana zgodnie z malejącym potencjałem przeciwutleniającym), które pomogą ci utrzymać zdrowie. Co ważne nie ma znaczenia czy spożywasz je w postaci świeżej czy wysuszone. Proces ich utrwalania nie obniży zawartości przeciwutleniaczy.

Cynamon skarbnica substancji zdrowotnych

Słodko-korzenny smak i zapach sprawia, że gusta najbardziej wymagających smakoszy są zaspokojone. A przecież to nie są jedyne walory cynamonu. Przyprawa jest ważna dla naszego zdrowia. Obniża stężenie glukozy i cholesterolu we krwi, ponadto przyśpiesza metabolizm. Jest doskonałym sposobem na rozgrzanie ogranizmu.

Od lat przyprawa stosowana jest w przypadku leczenia biegunki, bólów mięśni oraz przeziębienia. Ponadto, cynamon dzięki bogatej obecności przeciwutleniaczy skutecznie eliminuje z organizmu wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Oregano naturalny antybiotyk

Aromatyczna przyprawa, która jest nieodłącznym elementem włoskiej kuchni. Oprócz bogatego smaku, jaki nadaje potrawom, oregano jest potężną siłą żywieniową i medyczną, przez wielu uważaną za jeden z najdoskonalszych antybiotyków stworzonych przez naturę. A to wszystko dzięki zawartości: flawonoidów i polifenoli, pinenu oraz limonenu, które mają właściwości medyczne.

Przynoszą ulgę w kaszlu, mogą również "rozluźnić" mięśnie w układzie trawiennym, czyniąc z oregano wsparcie dla trawienia.

Produkty pełne antyoksydantów

Antyoksydanty to jedno z najbardziej popularnych haseł w tematyce zdrowego odżywiania i to z dobrych powodów: walczą one z oznakami starzenia, stanami...

Kurkuma - żółte lekarstwo

Mówi się o niej "najzdrowsza przyprawa świata". Kurkuma przede wszystkim łagodzi dolegliwości żołądkowe, a zawarte w niej substancje mają właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Działa silnie przeciwzapalnie, przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi, oczyszcza wątrobę z toksyn. Jednak największym odkryciem naukowców jest neizwykłe działanie skłądnika kurkumy - kurkuminy.

Ma właściwości cytotoksyczne, czyli niszczy komórki nowotworowe, oszczędzając przy tym zdrowe komórki i w żaden sposób nie wpływając na DNA człowieka. Substancja ta wysyła sygnał, który ma rozpocząć proces samotrawienia się nowotworu. Ważne, aby kurkumę łączyć z pieprzem cayenne albo papryką w proszku, ponieważ te przyprawy wzmacniają antyoksydacyjne działanie kurkumy.

Bazylia zmnijesza stres

Niepozorna bazylia jest skarbnicą zdrowia. Hodujemy ją w doniczkach, by urozmaicała nasze dania. Bazylia posiada walory nie tylko smakowe, to samo zdrowie. Wpływa na nasz system nerwowy i trawienny. Dlatego warto całymi garściami sypać ją do potraw. Dzięki silnie przeciwzapalnemu beta-kariofilenowi, bazylia może być pomocna w leczeniu zapaleń stawów i jelit.

Imbir na wszelkie dolegliwości

Imbir posiada bardzo szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające. To potężna dawka bioaktywnych związków, które wspierają zdrowie twojego organizmu. Imbir ze względu na właściwości przeciwzapalne pomaga w zwalczaniu bólu. To nie wszystko. Składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek. Proces ten polega na niszczeniu tylko tych "złych".

Jak to działa?

Polifenol – składnik ziół i przypraw, jest też największym źródłem przeciwutleniaczy. Zapobiega stanom zapalnym i utrzymuje optymalną równowagę flory bakteryjnej w narządach trawiennych.

Wymienione przyprawy są popularnym dodatkiem do codziennych posiłków. Warto o tym pamiętać i jak najczęściej stosować przyprawy i zioła w naszym menu.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia

10 powodów, dla których warto jeść jabłko każdego dnia

Korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy W jabłku znajduje się duże stężenie błonnika, który może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Tym samym, jedzenie jabłek może uchronić człowieka przed komplikacjami związanymi z wysokim poziomem cholesterolu,...

Kuchnia

Dlaczego warto jeść kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi?

Dlaczego warto jeść kiwi? Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek do sałatek owocowych, muesli czy koktajli. Regularne spożywanie tego owocu niesie wiele korzyści dla zdrowia...

Kuchnia

Jedzenie pełne cukru - unikaj tych produktów!

Jedzenie pełne cukru - unikaj tych produktów!

Paczkowane pieczywo Istnieje ogromna różnica pomiędzy pieczywem paczkowanym a tym dostępnym w klasycznych piekarniach. Po pierwsze, pokrojone i zapakowane w folię pieczywo zawiera sporo spulchniaczy, które zapobiegają jego wczesnemu wyschnięciu. Po drugie,...

Kuchnia

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

Wróg numer jeden Biały chleb stał się wrogiem publicznym numer jeden - w końcu wszystkie jego ważne składniki odżywcze znikają w wyniku przetwarzania. Pamiętaj jednak, że inne przetworzone węglowodany mogą występować w diecie w różnych produktach, a wiele...

Kuchnia

Dieta dla zdrowia

Dieta dla zdrowia

Zdrowa dieta Pyszne i zdrowe dania to jeden z pomysłów na wzmocnienie apetytu podczas choroby.

Kuchnia

Zaskakujące korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Zaskakujące korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Zalety oliwy z oliwek Dieta śródziemnomorska, w której często używana jest oliwa z oliwek extra virgin, ma niską zawartość cholesterolu i powoduje mniej przypadków chorób serca i otyłości. Przeciętny Grek spożywa 20 litrów oliwy z oliwek rocznie w porównaniu...

Kuchnia

Te objawy świadczą o nadmiarze soli w diecie dziecka

Te objawy świadczą o nadmiarze soli w diecie dziecka

Sól w diecie dziecka Niektóre mamy dbają o to, by przez pierwsze lata życia dziecka w ich diecie nie występowała sól. Później jednak pociechy zaczynają jeść u znajomych, w restauracjach czy w szkole, gdzie nie mamy wpływu na składniki posiłków. To, czy...

Kuchnia

Najzdrowsze połączenia produktów

Najzdrowsze połączenia produktów

Połączenia produktów mają znaczenie Jesteś nie tym, co jesz, a tym, co trawisz. Złe połączenia produktów mogą negatywnie wpływać na żołądek i jelita. Natomiast dobre połączenia mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Stek + rozmaryn Zaleta...

Kuchnia

Ranking 7 najzdrowszych kuchni świata

Ranking 7 najzdrowszych kuchni świata

Kuchnia hiszpańska - miejsce siódme Dania hiszpańskie zaliczane są do jednych z najzdrowszych na świecie. W kuchni królują wyraziste smaki, barwy (...) . To dlatego rzadko chorują na schorzenia związane z układem sercowo - naczyniowym. Kuchnia...