Oliwa z oliwek dla niemowlaka. Jak ją stosować?
Oliwa z oliwek dla niemowlaka to produkt bardzo wartościowy. Jest źródłem tłuszczu, który dostarcza energii, tak bardzo potrzebnej w okresie intensywnego wzrastania. Na co zwrócić uwagę przy jej wyborze? I w jaki sposób włączyć ją do diety?
1. Oliwa z oliwek dla niemowlaka. Dlaczego jest ważnym składnikiem diety?
Oliwa z oliwek w diecie niemowlaka, to podobnie jak olej lniany, źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E). Dostarcza ponadto długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do rozwoju mózgu i siatkówki oka.
Dobrej jakości tłuszcze (m.in oliwa z oliwek dla dzieci):
- stanowią źródło energii dla organizmu,
- tworzą warstwę izolacyjną w tkance podskórnej,
- są źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT, których organizm człowieka sam nie wytwarza (dlatego muszą być dostarczane z żywnością),
- pomagają w dostarczeniu do organizmu m.in. białka i węglowodanów.
2. Oliwa dla niemowlaka. Od kiedy?
– Oliwa z oliwek może być stosowana jako dodatek do diety dzieci już od ukończenia przez nie 6 miesiąca życia, czyli od początku rozszerzania diety. Zaczynamy od podawania jej w niewielkiej ilości – kilku kropel do każdego posiłku. Z czasem możemy zwiększyć tę ilość do ok. 0,5-1 łyżeczki oliwy do posiłku – podpowiada Ula Różalska, dietetyk.
Według najnowszych zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (2021) „nie należy ograniczać zawartości tłuszczy jako grupy (poza indywidualnymi wskazaniami) ze względu na ich udział w rozwoju mózgu i funkcji poznawczych. (…) biorąc pod uwagę zawartość składników odżywczych w różnych rodzajach tłuszczów spożywczych, dobrze zbilansowana dieta uzupełniająca u starszych niemowląt i małych dzieci do ukończenia 3. roku życia powinna zawierać różne rodzaje tłuszczów spożywczych, stanowiących dodatek do pokarmów uzupełniających (np. zupy jarzynowej).
3. Wartości odżywcze oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek w większości składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), jest też źródłem nasyconych (SFA) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA).
Dostarcza ponadto związków fenolowych (m.in. flawonoidy i glikozydy), a także karotenoidy (m.in. luteinę i ß-karoten) o właściwościach przeciwutleniających. Oliwa z oliwek zawiera też tokoferole (przeważa α-tokoferol), jak również fitosterole roślinne, które zalicza się do związków zdolnych do zmniejszania stężenia cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein LDL.
– Oliwa z oliwek bogata jest ponadto w witaminy A, D, E i K, które wspomagają pracę układu odpornościowego oraz prawidłowy wzrok. Tłuszcz ten jest też doskonałym źródłem energii, a obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią szczególną rolę w rozwoju układu nerwowego oraz mózgu – mówi Ula Różalska.
Oliwa z oliwek dla niemowląt:
- zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych (nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, otyłości),
- poprawia profil lipidowy krwi (zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL),
- zmniejsza stężenie markerów zapalnych,
- chroni przed działaniem wolnych rodników,
- poprawia tolerancję glukozy w cukrzycy typu 2 i cukrzycy ciążowej,
- poprawia smak potrawy i apetyt, polecana jest więc niejadkom.
4. Oliwa z oliwek na zaparcia. Jak stosować?
Problem ten jest często spotykany u dzieci. Do problemów z wypróżnianiem dołączają wówczas bóle brzucha. Oliwa z oliwek na zaparcia może jednak pomóc. Ale uwaga: musi być stosowana regularnie. Podaje się ją do posiłku, np. zupy lub sałatki, by wspomóc prawidłową perystaltykę jelit oraz poprawić trawienie.
Oliwa z oliwek na zaparcia u dzieci będzie odpowiednia już dla niemowląt. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z podawaną ilością tłuszczu.
5. Jaka oliwa dla niemowlaka?
W teorii oliwę z oliwek kupić można w każdym sklepie spożywczym, w praktyce jednak jej wybór nie może być przypadkowy. Dobrej jakości oliwa z oliwek jest:
- z pierwszego tłoczenia,
- tłoczona wyłącznie przy użyciu środków mechanicznych w temperaturze do 40°C,
- niefiltrowana,
- nierafinowana,
- świeża.
Warunki te sprawiają, że oliwa zachowuje wartości odżywcze i odpowiednią zawartość składników bioaktywnych, a przy tym jest smaczna (dobrej jakości oliwa powinna charakteryzować się wyraźnie ostrym i gorzkim smakiem z nutą owocową).
Warto wiedzieć, że smak oliwy uzależniony jest od kraju pochodzenia: włoska ma bardzo delikatny smak i aromat, w przeciwieństwie do oliwy hiszpańskiej, której smak jest owocowy z lekko pieprznym posmakiem. Oliwa grecka według znawców ma aromat skoszonej trawy. Niezależnie od pochodzenia oliwa powinna lekko drapać w gardło – to znak, że zawiera dużą ilość związków fenolowych (polifenoli).
A czy dzieci mogą jeść oliwki? Tu zdania są podzielone, jednak większość dietetyków uważa, że lepiej nie podawać ich do czasu, aż dziecko skończy 2. rok życia. W przeciwieństwie do oliwy z oliwek nie są produktem niezbędnym w diecie dziecka i są zdecydowanie mniej wartościowe.
Ważne jest jednak nie tylko od kiedy oliwki dla niemowlaka będą odpowiednie, ale też jakiej są jakości. Pamiętaj też, by nie podawać ich małemu dziecku w całości!