Trwa ładowanie...

Olej lniany dla dzieci: zastosowanie i właściwości

 Agnieszka Gotówka
19.09.2023 15:48
Olej lniany dla dzieci: zastosowanie i właściwości
Olej lniany dla dzieci: zastosowanie i właściwości (https://stock.adobe.com/)

Olej lniany dla dzieci jest cennym składnikiem diety. Stanowi źródło kwasów tłuszczowych należących do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które warunkują prawidłowy rozwój organizmu. Sprawdzamy, jaki olej dla niemowlaka wybrać, czym się kierować przy jego zakupie i od kiedy wprowadzać olej lniany do diety dziecka.

spis treści

1. Olej lniany dla dzieci: dlaczego jest ważnym składnikiem diety?

Olej lniany produkowany jest z nasion lnu. Roślinę tę uprawiano i wysoko ceniono już w najstarszych cywilizacjach: Egipcie oraz Grecji. Doceniał ją przemysł włókniarski i spożywczy. Z czasem z nasion zaczęto tłoczyć olej, który dziś uznawany jest za jeden z najbardziej wartościowych olejów roślinnych.

Olej lniany w diecie dziecka jest źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 i n-6 w odpowiednich proporcjach (stosunek kwasu α-linolenowego (n-3) do linolowego (n-6) w oleju wynosi ok. 3,8:1).

Zobacz film: "Biały szum trzykrotnie skraca czas potrzebny niemowlęciu do zaśnięcia"

Obfituje ponadto w wiele składników o potencjale przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym.

2. Olej lniany dla niemowląt – od kiedy?

Olej lniany dla niemowląt będzie odpowiedni od 1. roku życia (choć niektórzy polecają stosować go od chwili rozszerzania diety). Należy jednak wprowadzać go do diety stopniowo, przyzwyczajając dziecko do jego smaku. Na początek wystarczy mniej niż pół łyżeczki, którą to porcję dodajemy np. do gotowanych warzyw.

3. Wartości odżywcze oleju lnianego

Wspomniane wcześniej kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 stanowią ważny czynnik profilaktyki i leczenia otyłości, a co za tym idzie – cukrzycy typu 2 i nadciśnienia tętniczego. Zmniejszają też częstość występowania chorób przewlekłych o podłożu zapalnym.

W oleju lnianym jest też dużo witaminy E, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów.

Olej lniany dla niemowlaka pomaga ponadto uregulować metabolizm. Przyniesie korzyść zwłaszcza wówczas, gdy dziecko ma zaparcia.

4. Wpływ oleju lnianego na zdrowie i rozwój dziecka

Olej lniany dla dziecka to odpowiedni wybór źródła tłuszczu. Można używać go zamiast masła, dodawać do gotowanych i surowych warzyw (np. marchewki, kalafiora), owsianki i twarogu.

Jest bardzo ważny dla rozwijającego się organizmu: stanowi źródło energii, dostarcza kwasy tłuszczowe i pomaga we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), których niedobór może prowadzić do zaburzenia wzrostu i rozwoju.

Sprawdzi się też do pielęgnacji skóry, zwłaszcza w przebiegu atopii. Można wykorzystać go do masażu niemowlęcia, dodać niewielką ilosć do kąpieli lub zastosować jako opatrunek na zmiany skórne.

Trzeba jednak pamiętać, że istotne jest nie tylko jaki olej dla dzieci wybierzemy, ale też jak będziemy go przechowywać. Tylko świeży produkt dobrej jakości zawiera dużą ilość składników bioaktywnych (w tym wyższą zawartość kwasów omega 3 i omega-6). Na co więc zwracać uwagę?

  • Kupuj wyłącznie oleje tłoczone na zimno (najlepiej w temperaturze do 40°C).
  • Wybieraj oleje niefiltrowane i nierafinowane.
  • Olej powinien być zamknięty w ciemnej butelce szklanej i przechowywany zdala od źródeł ciepła i światła (z reguły lepiej przechowywać go w lodówce).
  • Olej lniany nie nadaje się do długiego przechowywania: z czasem staje się gorzkawy i wytrąca się osad. Stąd warto kupować go w małych olejarniach, gdzie tłoczony jest na zamówienie.

A czy olej lniany nadaje się do smażenia? Nie jest to dobry wybór, bo pod wpływem wysokiej temperatury straci swoje cenne właściwości. Można jednak polewać nim ciepłe potrawy, np. zupę czy warzywa.

5. Bezpieczeństwo oleju lnianego w diecie dziecka

Olej lniany to produkt stosunkowo bezpieczny. Rzadko wywołuje alergię i w odpowiedniej ilości wykazuje działania prozdrowotne. Ma jednak lekko orzechowy smak, który nie każdemu dziecku odpowiada (choć kilka kropel nie powinno znacząco zmienić smaku potrawy). Alternatywą jest podawanie dziecku dobrej jakości oliwy z oliwek lub masła.

Przeczytaj również:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze