Jakie tłuszcze mogą jeść dzieci?
Są źródłem energii, chronią przed utratą ciepła, wspomagają rozwój. Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem w pożywieniu. Jakie powinno jeść dziecko? Jakie ilości są dozwolone?
Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak ważne są tłuszcze dla rozwoju dziecka. Tymczasem są one źródłem witamin, nienasyconych kwasów tłuszczonych, a także dostarczają energii. Z tego właśnie względu należy zadbać o to, by były one w diecie dziecka prawidłowo zbilansowane.
1. Jakie tłuszcze powinny jeść dzieci?
Dla najmłodszych szczególnie wskazane są tłuszcze roślinne. Są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego dostarczają składników odżywczych, które wzmacniają organizm i wspomagają odporność.
Specjaliści twierdzą, że NNKT są wręcz niezbędne do prawidłowego rozwoju. Niestety, organizm ludzki nie potrafi ich samodzielnie wytwarzać w takiej ilości, która zaspokoiłaby jego potrzeby. Dlatego warto dostarczać je razem z pożywieniem. Szczególnie, gdy chodzi o ważne dla rozwoju układu nerwowego kwasy omega-3.
2. Tłuszcze dla niemowląt
Najlepszym pokarmem dla dziecka do 6. miesiąca życia jest mleko mamy, ewentualnie mleko modyfikowane. Pokarm kobiecy dostosowany jest potrzeb dziecka - to z niego niemowlę pobiera większość składników odżywczych. Mleka modyfikowane, choć nie zawierają "żywych" składników, także mają w składzie tłuszcze, również NNKT. Tłuszcze nienasycone szczególnie ważne są okresie prenatalnym. Wspomagają rozwój układu nerwowego u płodu.
Po zakończeniu etapu karmienia wyłącznie mlekiem, pierwsze dodatkowe tłuszcze należy wprowadzać do diety niemowlęcia po 6. miesiącu życia dziecka. Specjaliści polecają tutaj oliwę z oliwek, olej rzepakowy, awokado, tłuste ryby – produkty te są bogactwem kwasów omega-3 (EPA, DHA), które biorą udział w rozwoju funkcji poznawczych oraz wspomagają procesy widzenia.
Dziecku, które skończyło rok można podać także zmielone orzechy.
Jeśli chodzi o tłuszcze zwierzęce, bez obaw można podawać dzieciom masło. Jest ono lekkostrawne i bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Mowa tu o witaminach A i D.
3. Tłuszcze dla starszaka
Dieta dzieci w wieku od 6 do 12 lat powinna obfitować w tłuszcze - powinny stanowić nawet 35 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Dzieci w wieku szkolnym szybko rosną i aby ten proces przebiegał spokojnie i bez zaburzeń, potrzeba im witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do diety warto wprowadzić pełnoziarniste pieczywo ze słonecznikiem i lnem, większą ilość ryb, kasze.
Codzienna, dobrze zbilansowana dieta pozwoli dziecku prawidłowo się rozwijać, wspomoże narząd wzroku, wytwarzanie hormonów. Usprawni przyswajanie witamin: A, D, E i K, usprawni działanie układu immunologicznego.
4. Tego dzieci jeść nie powinny
Na liście produktów niewskazanych do częstego jedzenia dla dzieci znajdują się natomiast tłuszcze nasycone. Obftuje w nie mięso i jego przetwory, jedzenie typu fast-food, słone przekąski, słodycze.
Takie jedzenie łatwo uzależnia, czego skutkiem mogą być choroby układu krążenia, np. miażdżyca lub problemy z poziomem cholesterolu LDL we krwi.