2 z 8Papryka
Chrupiąca, smaczna, soczysta, pełna witamin i minerałów. Tymi właśnie cechami wyróżnia się papryka z polskich ogrodów. Stanowi idealną przekąskę dla dziecka, które samodzielnie siedzi i opanowało już sztukę gryzienia.
W papryce mnóstwo jest witaminy C, jak również witamin A i E. W tej zielonej wiele jest kwasu foliowego, zaś w czerwonej wapnia, potasu, żelaza, miedzi i magnezu.
Chociaż każda papryka jest wartościowym elementem diety, najlepiej jak najczęściej sięgać po czerwoną. To ona zawiera najwięcej składników odżywczych, w tym dużą ilość witaminy C oraz najwięcej beta-karotenu i potasu. Czerwona papryka zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż pomarańczowy sok. Przed zimą pomoże podkręcić odporność.
By papryka była pożywna i zdrowa, powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła. Warzywo to stosunkowo łatwo chłonie pestycydy i innego rodzaju środki ochrony roślin. Zanim poda się ją dziecku, papryka powinna być bardzo dokładnie umyta i obrana ze skórki.