Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr inż. Małgorzata Jezierska
Najzdrowsze jesienne owoce i warzywa, które warto podawać dzieciom i rodzinie
1 z 8Naturalna moc witamin
Jesień to czas zbiorów. Właśnie teraz sięgamy po dojrzałe jabłka, gruszki i śliwki. Uprawiane przez całe lato warzywa są albo zaprawiane, ale przechowywane w taki sposób, by zachowały swoją świeżość przez kilka najbliższych miesięcy.
Zbierane jesienią warzywa i owoce są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ich kolory zachwycają, a smak przywodzi na myśl ciepłe dni lata. Warto przyrządzać z nich obiady, oferować dziecku jako przekąskę lub na ich bazie przygotować kompot. Jesienne skarby natury to też prawdziwa bomba witamin, które pozytywnie wpłyną na układ odpornościowy dziecka, wzmacniając go przed sezonem jesienno-zimowych infekcji. A które warzywa i owoce zawierają najwięcej cennych substancji?