Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr inż. Małgorzata Jezierska
3 z 8Dynia
Kojarzy się przede wszystkim z amerykańskim świętem Halloween. Wielu ludzi nadal wykorzystuje ją tylko w ramach dekoracji mieszkania. To błąd! Miąższ tego warzywa obfituje w cenne składniki odżywcze.
Dynia zawiera beta-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B oraz witaminę C. Niezwykle ważne z punktu widzenia zdrowia jest ponadto spożywanie pestek dyni. Obfitują one w magnez, fosfor, mangan i cynk. Zawierają niacynę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Z dyni przygotować można smaczną zupkę dla dziecka (można ją zaserwować niemowlęciu, które ukończyło 8. miesiąc życia). Warzywo to dobrze komponuje się smakowo z jabłkiem, z połączenia tego warto więc przygotować pożywny mus.