Trwa ładowanie...

Wraz z pokarmem matka może przekazywać noworodkowi fruktozę

Avatar placeholder
03.03.2017 12:26
Mleko matki może się znaleźć na liście produktów zawierających fruktozę
Mleko matki może się znaleźć na liście produktów zawierających fruktozę (Shutterstock)

Najnowsze badania wykazały, że mleko matki powinno znaleźć się na liście produktów spożywczych zawierających fruktozę – cukier, który jest związany z takimi problemami zdrowotnymi, jak otyłość czy cukrzyca.

Nowe badanie, przeprowadzone przez naukowców ze Szkoły Medycznej Keck na Uniwersytecie Południowej Kalifornii (USC), wykazało, że fruktoza jest przekazywana noworodkowi wraz z mlekiem matki.

Cukier ten nie występuje w pokarmie w sposób naturalny. Jednak, jak podkreśla główny autor badania opublikowanego w czasopiśmie "Nutrients", Michael Goran, mleko matki jest źródłem dodatkowego cukru w diecie niemowląt.

Narażenie małych dzieci na nadmierne dawki cukru w okresie wzrostu może powodować problemy z rozwojem poznawczym i uczeniem się, jak również zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, stłuszczenia wątroby i chorób serca w późniejszym życiu.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Zdrowe cukry, które występują naturalnie w mleku matki, obejmują laktozę - jest ona niezbędna dla prawidłowego rozwoju niemowląt.

Według najnowszych badań mleko matki może być źródłem dodatkowej porcji cukru dla niemowlaka
Według najnowszych badań mleko matki może być źródłem dodatkowej porcji cukru dla niemowlaka (Shutterstock)

Tanya Alderete, współautorka badania i doktor w Szkole Medycznej Keck, powiedziała, że pierwszy rok życia to okres krytyczny dla budowania sieci mózgowych i fundamentu dla układu metabolicznego. Śladowe ilości fruktozy mogą zakłócać te procesy.

"Dzieciństwo to okres szybkiego rozwoju i żywienie w pierwszych miesiącach życia jest silnie związane z długoterminowymi skutkami zdrowotnymi" – powiedziała Alderete. "Wiemy, że decyzja o karmieniu piersią lub butelką może mieć wpływ na późniejsze życie dziecka. Wyniki tego badania sugerują, że skład mleka matki może być kolejnym ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę w odniesieniu do zdrowia niemowląt".

Zdaniem Alderete, miesięczne niemowlę karmione piersią może spożywać zaledwie 10 miligramów (około ziarnka ryżu) fruktozy dziennie - ale już tyle wystarcza, aby dostrzec jej negatywny wpływ na zdrowie.

Mimo to specjalistka podkreśla, że naturalny pokarm jest idealną formą pożywienia dla niemowląt i należy zachęcać matki do karmienia piersią tak długo, jak to możliwe - najkrócej do pierwszych urodzin.

ZOBACZ TAKŻE:

Dwadzieścia pięć matek przyniosło swoje dzieci do Centrum Nauk o Zdrowiu w Oklahomie, kiedy dzieci miały 1 miesiąc i ponownie, gdy miały pół roku. Kobiety nie mogły jeść przez co najmniej trzy godziny przed wizytą.

Niemowlęta były karmione pokarmem matki, spożywały mniej niż 250 g mleka modyfikowanego w tygodniu i nie jadły żadnych pokarmów stałych.

Naukowcy pobrali próbki mleka z piersi każdej mamy i określili zawartość cukrów, takich jak laktoza, glukoza i fruktoza. Zmierzono również tkankę tłuszczową, mięśniową i kostną każdego dziecka.

Okazało się, że wielkość niemowląt nie była związana z wagą matki sprzed ciąży lub którymkolwiek z pozostałych składników mleka z piersi. Badacze powiązali następnie swoje wyniki z płcią i masą ciała dziecka w pierwszym miesiącu życia.

Naukowcy z Centrum Badań nad Otyłością Wieku Dziecięcego w USC obserwowali, jak dieta matki wpływa na poziom fruktozy w mleku, a także, w jaki sposób poszczególne składniki pokarmu mogą zmienić rozwijające się w jelitach dziecka bakterie, które neutralizują toksyczne produkty uboczne trawienia.

Jedzenie pełne cukru - unikaj tych produktów!
Jedzenie pełne cukru - unikaj tych produktów! [10 zdjęć]

Istnieje ogromna różnica pomiędzy pieczywem paczkowanym a tym dostępnym w klasycznych piekarniach. Po

zobacz galerię

Wnioski nie powinny nikogo dziwić. Goran zaznacza, że świeżo upieczone mamy mogą zapobiec obecności fruktozy w mleku, spożywając pokarmy i napoje o małej jej zawartości w czasie ciąży i karmienia piersią. Rodzice mogą chronić dzieci przed szkodliwym wpływem cukrów poprzez staranne dobieranie mleka modyfikowanego dla niemowląt, żywności dla dzieci i przekąsek bez dodatku cukrów czy słodzików.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze