Kaszka manna w diecie niemowlęcia – poznaj zalecenia
Rozszerzanie diety niemowlęcia bywa wyzwaniem dla rodziców. Wiele wątpliwości budzi nie tylko podawanie pierwszych warzyw i owoców, ale także wprowadzanie innych produktów, takich jak np. kaszka manna. Co należy wiedzieć, aby postępować zgodnie z obowiązującymi wytycznymi?
Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rekomendują wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia maluszka. Jednak już po 17., ale nie później niż do 26. tygodnia życia dziecka należy wprowadzać pierwsze produkty uzupełniające.
Nie chodzi o to, by były to pełne posiłki, które zastąpią wyłączne karmienie piersią – na tym etapie rozszerzanie diety ma na celu odkrywanie nowych smaków przez dziecko. Podajemy niewielkie ilości przecierów warzywnych, niekiedy jest to tylko łyżeczka puree z marchewki dziennie.
1. Dlaczego kaszka manna? Poznaj jej walory
Kaszka manna jest jedną z pierwszych kasz, które podawane są niemowlętom w trakcie rozszerzania diety. Produkt ten ma wiele walorów. Przede wszystkim jest źródłem węglowodanów, które zapewniają energię potrzebną najmłodszym.
Dodatkowym atutem kaszy manny jest:
- neutralny smak,
- szybkie przygotowanie,
- możliwość podawania jej w różnych formach.
2. Od kiedy podawać kaszę mannę?
Kaszka manna produkowana jest z pszenicy będącej źródłem glutenu – roślinnego białka, które należy wprowadzać do diety dziecka jeszcze w pierwszym roku życia. Nie należy opóźniać ekspozycji na to białko, ponieważ nie znajduje to uzasadnienia medycznego.
Badania naukowe pokazują, że późne wprowadzenie glutenu (np. kaszy manny i innych produktów zbożowych zawierających gluten) wcale nie zmniejsza ryzyka wystąpienie celiakii, alergii czy nietolerancji pokarmowej.
Zatem nic nie stoi na przeszkodzie, aby kaszkę mannę wprowadzić zaraz po tym, jak dziecko pozna smak pierwszych warzyw i owoców. Zalecenia z aktualnego schematu żywienia niemowląt dotyczące momentu wprowadzania glutenu są takie same dla dzieci karmionych piersią, jak i spożywających mleko modyfikowane bądź karmionych w sposób mieszany (piersią i mlekiem modyfikowanym).
3. Ile kaszy manny podawać?
Rozszerzanie diety niemowlęcia o kaszkę mannę polega na podawaniu niewielkiej jej ilości. Nie chodzi bowiem o to, aby zastąpiła posiłek. Zacznij więc od kilku łyżeczek kaszki i obserwuj reakcję malucha. Jeśli nie występują żadne niepokojące objawy, możesz stopniowo zwiększać ilość jedzenia.
Jeżeli jednak zauważysz takie symptomy jak:
- dolegliwości żołądkowe, np. wymioty, nudności,
- zmiany skórne,
- problemy z układem oddechowym,
warto na jakiś czas odstawić kaszkę mannę i inne produkty zawierające gluten. Jeżeli po ponownym wprowadzeniu tego białka roślinnego objawy powtórzą się, należy niezwłocznie skontaktować się z pediatrą.
4. Jaką kaszę mannę wybrać?
Zastanawiasz się, jaką kaszkę mannę wybrać: standardową czy przeznaczoną typowo dla niemowląt? Chociaż ostateczna decyzja i tak należy do Ciebie, znacznie lepszym rozwiązaniem będą gotowe produkty dla dzieci. Dlaczego? Żywność dla niemowląt podlega rygorystycznym kontrolom. Przykładowo, w przypadku kaszek BoboVita normy jakości i bezpieczeństwa są nawet do 1000 razy bardziej surowe w porównaniu ze zbożami dla dorosłych*.
Jeżeli decydujesz się na produkty dedykowane niemowlętom, możesz wybierać wśród wielu ich wariantów. Kaszki zbożowe można podzielić na:
- mleczne – do ich przygotowania wystarczy tylko woda,
- bezmleczne – można je przyrządzić na bazie mleka mamy lub mleka modyfikowanego.
Niektóre produkty wzbogacone zostały owocami, dzięki czemu kaszka staje się ulubionym posiłkiem dzieci.
Niezależnie od wyboru należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu kaszy. Postępuj więc zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że maluch otrzyma pełnowartościowy posiłek o wartości odżywczej dostosowanej do potrzeb niemowlęcia.
*Dotyczy norm dla pestycydów w zbożach