Gluten dla niemowlaka

spis treści
rozwiń

Gluten jest białkiem występującym w zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Alergia lub nietolerancja glutenu jest przyczyną celiakii, w której dochodzi do zniszczenia kosmków obecnych w jelicie cienkim. Aby zapobiec nietolerancji glutenu u dzieci, wprowadza się go do żywienia pomiędzy 5. a 7. miesiącem życia.

1. Co to jest celiakia

Wpływ glutenu
Wpływ glutenu

Gluten jest białkiem występującym w zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Alergia lub nietolerancja...

zobacz galerię

Celiakia, czyli choroba trzewna, charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu. Po spożyciu pokarmu zawierającego gluten następuje uszkodzenie kosmków jelitowych, przez które wchłaniane są substancje odżywcze z pożywienia. Objawy celiakii są zróżnicowane, jednakże najczęściej występują:

Zobacz film: "Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną"

Podstawowym sposobem leczenia cielakii jest stosowanie diety bezglutenowej, czyli niezawierającej produktów z ziaren pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta.

2. Profilaktyka celiakii

Celiakia należy do najczęściej występujących chorób przewlekłych, dlatego jej zapobieganie jest bardzo ważne. Istotną rolę w zapobieganiu celiakii odgrywa karmienie piersią. W badaniach klinicznych wykazano, że w grupie niemowląt, u których gluten wprowadzano podczas karmienia piersią, ryzyko wystąpienia celiakii było znacznie niższe w porównaniu do grupy, w której niemowlęta były karmione mlekiem modyfikowanym.

Ponadto wiek, w którym wprowadza się do diety gluten również odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce alergii na gluten. Dzieci należące do grupy zwiększonego ryzyka rozwoju celiakii (skłonność rodzinna), którym gluten podano przed ukończeniem 3 miesiąca życia lub powyżej 7 miesiąca życia, mają większe ryzyko zachorowania na celiakię. W badaniach klinicznych wykazano, że gluten najlepiej wprowadzać do diety niemowlęcia pomiędzy 5 a 7 miesiącem życia, przy czym dzieciom karmionym piersią w 5 miesiącu, a karmionym sztucznie w 6 miesiącu.

Początkowo należy podawać dziecku gluten w postaci kaszy manny w ilości pół łyżeczki co 3 dzień przez okres 1 miesiąca, a następnie zwiększać zarówno częstość podawania, jak i ilość kaszy. Kaszkę mannę najlepiej podawać z jabłuszkiem, w przypadku dzieci karmionych piersią, oraz z mlekiem u dzieci żywionych mlekiem modyfikowanym.

Każdorazowo po podaniu kaszki należy obserwować reakcje dziecka, czy nie występują bóle brzuszka, wzdęcia, kolki lub objawy w postaci zmian skórnych. Jeśli wystąpią, należy zgłosić się do lekarza i nie podawać dziecku kaszki.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!