Zanim wyeliminujesz gluten z diety dziecka
1 z 8Cały świat na diecie
Według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię cierpi zaledwie 1 proc. populacji. W Polsce choruje około 380 tys. osób, z czego aż około 360 tys. nie jest świadomych choroby. Wyeliminowałeś gluten ze swojej diety, a teraz postanowiłeś, że zrobisz to samo z dietą swojego dziecka? A może odwrotnie – chcesz go wprowadzić do jego menu? Musisz to zrobić ostrożnie i przede wszystkim z odpowiednią dawką wiedzy na jego temat.
Celiakię przez długi czas uważano za chorobę małych dzieci, z której po kilku latach stosowania odpowiedniej diety można po prostu wyrosnąć. Okazało się jednak, że zastąpienie makaronu, pieczywa, ciast i ciasteczek bezglutenowymi odpowiednikami nie pomogło, a nieprzestrzeganie diety w wieku dorosłym przyniosło ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jak to możliwe? Wszyscy wpadliśmy w pułapkę wszechogarniającej mody i rozpowszechniania błędnych informacji.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Przeczytaj również: Gdzie jest gluten?