Trwa ładowanie...

Jedzenie mięsa powoduje choroby serca. Badania nie pozostawiają wątpliwości

Avatar placeholder
14.12.2018 12:56
Czerwone mięso może powodować choroby serca, udary mózgu, raka jelit i zaburzenia pracy nerek
Czerwone mięso może powodować choroby serca, udary mózgu, raka jelit i zaburzenia pracy nerek (123rf.com)

Diety wegetariańskie i wegańskie budzą kontrowersje. Z wielu względów stają się jednak coraz bardziej popularne. Naukowcy właśnie dowiedli, że jest kolejny powód, dla którego warto zrezygnować z mięsa.

1. Mięso powoduje choroby serca

Mięsożercy mają szereg argumentów potwierdzających wyższość diety mięsnej nad wegetariańską. Jednak ostatnie ustalenia naukowców obalają ich tezy i mogą zasiać ziarno niepokoju u osób, które gustują w mięsie.

Zauważono, że czerwone mięso zwiększa ryzyko chorób serca. Jego wysokie spożycie może powodować także zmiany w funkcjonowaniu nerek i skutkować rakiem jelit.

Dr Stanley Hazen z kliniki w Cleveland wyjaśnia, że przyczyną powodowanych mięsem problemów ze zdrowiem jest  N-tlenek trimetyloaminy (TMAO) powstający w procesie trawienia.

Zobacz film: "Najgorsze produkty dla serca"

Wyniki badań opublikowano w ”Journal of Clinical Investigation”. Zauważono, że TMAO może powodować zwiększenie krzepliwości krwi. To właśnie ten czynnik leży u podstaw zawałów oraz udarów mózgu.

2. Wpływ czerwonego mięsa na zdrowie

Tak szkodliwy wpływ na zdrowie wykazuje czerwone mięso. Natomiast białe mięso, jak choćby kurczak, nie stwierdzono, aby było źródłem podobnych problemów ze zdrowiem. Pocieszający jest fakt, że już miesiąc po odstawieniu czerwonego mięsa można zauważyć, że ryzyko zachorowania na choroby serca jest podobne, jak u osób, które w ogóle nie jedzą mięsa.

Bakterie jelitowe wytwarzają TMAO podczas metabolizowania choliny, lecytyny i karnityny, w które szczególnie bogate jest czerwone mięso. Składniki te znajdują się również w jajkach oraz w pełnotłustym mleku i jego pochodnych.

3. Warzywa zdrowsze niż czerwone mięso

U wegetarian i wegan poziom TMAO jest niższy. Zauważono jednak, że niektóre suplementy mające zapobiegać np. niedoborom białka lub karnityny, mogą także podnosić poziom TMAO. Mimo tego czynnika, u osób spożywających mięso, poziom TMAO był co najmniej 10 razy wyższy niż u osób, które mięsa nie jedzą.

Zbyt dużo czerwonego mięsa w diecie uważa się również za przyczynę zachorowań na raka jelit. Z kolei suplementy z zawartością choliny, karnityny i lecytyny leżą u podstaw zaburzeń pracy serca i układu krążenia, jak również mogą uszkadzać pracę nerek.

Świeża, zdrowa żywność oraz dieta bogata w owoce i warzywa – oto zdaniem naukowców remedium na wiele schorzeń.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze