Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Frank

Żywienie w cukrzycy ciążowej

Avatar placeholder
26.03.2021 13:36
Żywienie w cukrzycy ciążowej
Żywienie w cukrzycy ciążowej

Odpowiedni sposób odżywiania się w cukrzycy ciążowej wymaga dużej samodyscypliny. Jednak jest to konieczne, by utrzymać poziom glukozy na właściwym poziomie. Dieta kobiety ciężarnej z cukrzycą musi być bogata we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, takie jak tłuszcze, białka, składniki mineralne, węglowodany oraz witaminy, ponieważ bez nich nie jest możliwy prawidłowy rozwój płodu. Jednocześnie spożywane posiłki powinny składać się z takich produktów, które nie spowodują gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Złe odżywianie to częsta przyczyna hiperglikemii.

spis treści

1. Kaloryczność w diecie cukrzycowej

Prawidłowe odżywianie się w cukrzycy ciążowej to nie tylko zwracanie uwagi na to, co się je, ale również kiedy i jak często. Dobowa podaż energii powinna być dostosowana indywidualnie do każdej osoby. Dobową dawkę kaloryczną można obliczyć samodzielnie, jednak lepiej skorzystać z rady profesjonalnego dietetyka.

Bardzo ważne jest, by dzienną dawkę kalorii podzielić na pięć lub sześć posiłków w trakcie dnia. Powinny one następować po sobie w mniej więcej równych odstępach czasu, najlepiej co trzy godziny. Nie należy pomijać żadnego posiłku. Istotne jest również zjedzenie tak zwanej drugiej kolacji, składającej się z lekkich produktów, na przykład jogurtu naturalnego lub kromki chleba. Posiłek ten zabezpiecza organizm przed gwałtownym nagłym spadkiem glukozy w trakcie snu.

2. Czy wolno jeść węglowodany złożone?

Zobacz film: "Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży"

Cukrzyca ciążowa może powodować bardzo groźne dla rozwijającego się dziecka i dla jego matki wahania poziomu glukozy we krwi. Aby tego uniknąć, należy regularnie spożywać niezbyt obfite posiłki w czasie dnia oraz wyeliminować z diety produkty zawierające cukry proste.

Bardzo ważnym elementem diety cukrzycowej jest również białko
Bardzo ważnym elementem diety cukrzycowej jest również białko

Proces trawienia i wchłaniania cukrów złożonych jest dłuższy niż cukrów prostych, dzięki czemu nie powoduje on gwałtownego skoku glukozy we krwi. Należy unikać spożywania słodyczy i innych produktów zawierających cukry proste. Należy też ściśle kontrolować ilości spożywanych owoców, takich jak winogrona, banany, figi, suszone daktyle czy gruszki, które również zawierają dużą ilość cukrów prostych.

Produkty zawierające węglowodany złożone muszą wchodzić w skład każdego posiłku. Są to między innymi:

To też warto wiedzieć

  • pieczywo chrupkie,
  • produkty zbożowe z mąki pełnoziarnistej,
  • pieczywo zawierające otręby,
  • kasze jaglana i gryczana,
  • płatki jęczmienne i owsiane,
  • makarony (najlepiej pełnoziarniste),
  • ryż,
  • ziemniaki.

Należy pamiętać również, by dieta w cukrzycy ciążowej była bogata w surowe warzywa, ponieważ zawierają one bardzo dużo błonnika pokarmowego oraz magnezu. Zalecane jest również jedzenie zielonych warzyw, takich jak świeże ogórki, sałaty, brokuły oraz szpinak. Ważne jest również regularne uzupełnianie płynów – kobieta ciężarna powinna spożywać około dwóch litrów wody niegazowanej w ciągu dnia.

3. Białka i tłuszcze

Bardzo ważnym elementem diety cukrzycowej jest również białko, które powinno stanowić ok. 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Najlepszym jego źródłem są chude mięsa i wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz produkty wytworzone z mleka, takie jak naturalne jogurty, kefiry lub chude sery.

Tłuszcze stanowią także bardzo ważny element każdej diety. Należy zwrócić uwagę na odpowiednią jakość spożywanego tłuszczu. Najlepszym źródłem tłuszczu są oleje roślinne. Tłuszcz powinien stanowić ok. 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze