7 produktów zawierających więcej białka niż pierś z kurczaka
1 z 8Krewetki
Pierś z kurczaka jest jednym z najbardziej popularnych mięs w kuchni polskiej. Dzięki dużej zawartości białka, dostarczającego organizmowi niezbędnych aminokwasów, drób jest chętnie spożywany przez sportowców. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy A, C, jak i innych wartości odżywczych, np. żelaza, potasu i fosforu.
Kurczak doskonale sprawdza się smażony, pieczony, grillowany i gotowany. Niestety, z czasem drób zaczyna się nudzić i nie mamy pomysłu na zastąpienie mięsa czymś innym.
Krewetki, najpopularniejsze skorupiaki, posiadają więcej białka niż sam kurczak. 100 g krewetek zawiera 119 kcal i 21 g białka. To nieprawda, że osoby posiadające podwyższony cholesterol powinny unikać produktu. Owoce morza zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia witamin z grupy B. Ponadto są źródłem potasu, magnezu i fosforu.