2 z 5Właściwości kapusty pak choi
Kapusta pekińska pochodzi z Chin. Jej czerwoną odmianą możemy zajadać się od roku. Zadebiutowała na polskim rynku w 2016 r. Swoją barwę zawdzięcza antocyjanom — naturalnym roślinnym barwnikom, które dodatkowo są antyoksydantami, więc chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.
Co ważne, kapusta pekińska nie zawiera cholesterolu, a jest bogata w błonnik pokarmowy. Dostarcza cennych witamin, są to m.in. witamina A, C, z grupy B i E. Jest też źródłem składników mineralnych, takich jak magnez, potas, wapń i żelazo (zwłaszcza jej liście zewnętrzne).
To warzywo niskokaloryczne, polecane osobom na diecie odchudzającej. Porcja 100g czerwonej kapusty pekińskiej dostarcza zaledwie 40 kcal. Jest to też często używany składnik w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, w których stanowi podstawę wielu dań głównych.
Warto włączyć czerwoną kapustę pekińską do jadłospisu w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie i grypę. Ze względu na obecność w jej składzie witamin i pierwiastków wspomaga pracę układu odpornościowego i chroni przed infekcjami. Ponadto czerwona kapusta pekińska ma pozytywny wpływ na układ kostny, procesy trawienne, a także serce i wzrok.
Zobacz też: Imię, które nadałeś dziecku, wiele mówi o twojej osobowości