Właściwości czerwonej kapusty pekińskiej
1 z 5Tanie i łatwo dostępne warzywo
Czerwona kapusta pekińska to alternatywa dla powszechnie uprawianej w Polsce tradycyjnej zielonej odmiany, a także innych warzyw liściastych, takich jak kapusta czerwona, cykoria radicchio (włoska) czy sałata.
Wyróżnia się m.in. dwie jej odmiany: Scarabella F1, która cechuje się ciemnoczerwonymi główkami, oraz Scarlette F1 - o zielono-czerwonych liściach zewnętrznych i z czerwoną główką w środku.
Choć czerwona kapusta pekińska nie jest w Polsce trudno dostępna i droga, nie gości na naszych talerzach zbyt często. Możemy ją nabyć w supermarketach, a nawet dyskontach. Dowiedz się, jakie właściwości ma kapusta pekińska o czerwonych główkach i w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat roli kapusty w diecie odchudzającej
Zobacz też: Wspomagają pracę mózgu. Produkty, które poprawiają pamięć i koncentrację