2 z 6Karkówka
Pierwsze porównanie w naszym zestawieniu: karkówki.
Lidl proponuje swoim klientom karkówkę w marynacie paprykowo-pieprzowej oraz ziołowo-czosnkowej. Oba produkty mają zbliżony skład. Zawierają 85 proc. mięsa i przyprawy. Resztę stanowią dodatki, w tym mający właściwości antyutleniające askorbinian sodu i regulatory kwasowości: cytryniany sodu i octany sodu.
W składzie znajdziemy także cukier, syrop glukozowy i tłuszcz palmowy.
Karkówka z Biedronki zawiera 82 proc. mięsa i jest wyrobem nie w marynacie, ale z dodaną wodą. Zastosowano w niej dokładnie te same regulatory kwasowości, przeciwutleniacze oraz cukier. Oprócz nich karkówka z Biedronki posiada w składzie także hydrolizat białka kukurydzy, suszony sok z cytryny, glukozę oraz aromaty.
Który produkt jest lepszy? - Żaden nie jest do końca idealny, ale moją uwagę zwraca tutaj tłuszcz palmowy w produkcie z Lidla. Wprowadza on dodatkowo nasycone kwasy tłuszczowe do produktów zwierzęcych niepotrzebnie pogarszając ich walory zdrowotne - wyjaśnia dr Krystyna Pogoń, dietetyk.
Przeczytaj także: Zmieszaj miód z sokiem z cytryny i podgrzej w mikrofali. Będziesz zaskoczony, jak działa