3 z 6Boczek rolowany
Podobnie, jak w przypadku karkówki porównywalne listy składników posiada boczek do grillowania.
Produkt z Lidla ma większą zawartość mięsa - 90 proc. Ten z Biedronki - 81 proc. Do wyrobu "biedronkowego" dodano także przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Jak się jednak okazuje, składników tych nie należy się bać.
- Choć ich nazwy mogą brzmieć groźnie to są normalnym elementem marynat - w domu dodajemy w tym celu sok z cytryny albo ocet. Wymienione regulatory kwasowości (octan sodu i cytryniany sodu) to nic innego jak składniki tych naturalnych produktów. Rozumiem, że wolelibyśmy widzieć tutaj te naturalne, ale takie też raczej nam nie zaszkodzą - podkreśla Krystyna Pogoń.
Ekspertka dodaje też, że askorbinian sodu jako przeciwutelniacz jest niezłym wyborem. - To nic innego jak witamina C, która jest wykorzystwana do tego, żeby powstrzymywać potencjalne straty składników odżywczych w naszym produkcie - wyjaśnia.
Przeczytaj także: Działają na dzieci jak narkotyk. Powodują nadpobudliwość, bóle głowy