Dodatki do żywności przeznaczonej dla dzieci

Dodatki do żywności są dzisiaj stosowane na potęgę. Trudno znaleźć produkty, które wolne będą od barwników, konserwantów czy polepszaczy smaku.

I choć wszystkie one są dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym, budzą kontrowersje. Publikowane są badania naukowe, z których wynika, że nie pozostają one obojętne dla zdrowia. Mimo to znaleźć można je w wielu produktach dla dzieci.

Zdaniem specjalistów, to one odpowiadają za rosnącą liczbę dzieci z zaburzeniami zachowania i nadpobudliwością. Już w latach 90. XX wieku zauważono, że u małych pacjentów z ADHD daje się zaobserwować nieprawidłowości żywieniowe i metaboliczne.

Jakich dodatków do żywności należy bezwzględnie unikać i jaki mają one wpływ na zdrowie naszych pociech?

Przeczytaj także: “Sokoliki”, “Morlinki”, a może parówki z Lidla? Sprawdziliśmy, które warto kupować dziecku

123RF123RF
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

/ 6Cukier

Cukierki, żelki, lizaki, ale też potencjalnie zdrowe soki, płatki śniadaniowe czy kaszki. We wszystkich tych produktach bardzo często głównym składnikiem jest cukier.

Jego spożycie powoduje duże wahania insuliny we krwi, co z kolei prowadzi do nadpobudliwości, rozdrażnienia, rodzi problemy z koncentracją. Może wywoływać również senność. Cukier podnosi bowiem poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny. Działa na dzieci jak narkotyk.

Przeczytaj również: Naturalnie słodkie, ale nie zakwaszają. Dodawaj do wypieków zamiast cukru

/ 6Syrop glukozowy

123RF
123RF

Syrop glukozowy, podobnie jak glukozowo-fruktozowy, działa na organizm podobnie jak cukier. Podnosi poziom insuliny we krwi, co sprzyja inicjowaniu zaburzeń metabolicznych. Sprzyja ponadto nadwadze i otyłości.

A gdzie można znaleźć ten słodki dodatek? Choćby w mleku modyfikowanym, a to oznacza, że już u niemowląt kształtuje się złe nawyki żywieniowe.

Cukier, syrop glukozowy, glukoza czy syrop glukozowo-fruktozowy, to ponadto składniki wielu popularnych preparatów witaminowych dla dzieci, które – w opinii producentów – mają pomóc zwiększyć ich odporność. Dzieje się jednak odwrotnie: substancje słodzące są doskonałą pożywką dla wirusów i bakterii.

Przeczytaj również: Jak pielęgnować delikatną skórę dziecka?

/ 6Barwniki

To dzięki syntetycznym barwnikom lizaki i żelki dla dzieci są tak kolorowe. Przyciągają wzrok, kusząc najmłodszych. I często nie mogą oni się im oprzeć.

Nic się nie stanie, jeśli dziecko tego rodzaju słodycze spożywać będzie sporadycznie. Problem pojawia się wówczas, gdy cukierki z dodatkiem barwników obecne są w diecie naszej pociechy każdego dnia.

Dowiedziono bowiem, że sztuczne barwniki, np. tetrazyna (E102, dodawana do oranżady), żółcień pomarańczowa (E110, znaleźć ją można w gumach do żucia, galaretkach, żelkach), azorubina (E122, czerwony barwnik obecny w deserach mlecznych i gotowych budyniach) niekorzystnie działają na układ nerwowy dziecka. Wykazują działanie pobudzające i mogą powodować problemy z zachowaniem.

/ 6Glutaminian sodu

123RF
123RF

Glutaminian sodu (E 621) jest najpopularniejszym wzmacniaczem smaku. W ciągu roku na świecie produkuje się go 40 tys. ton.

Sądzi się, że glutaminian sodu może wywoływać bóle głowy, problemy ze snem, osłabienie, jak również nasilać astmę. W przypadku najmłodszych może prowadzić do nadmiernej pobudliwości.

Producenci ukrywają glutaminian sodu pod różnymi nazwami. Na etykiecie wymieniają więc ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne. Składniki te najczęściej znaleźć można w wędlinach, konserwach, kostkach rosołowych, parówkach, chrupkach smakowych i chipsach.

/ 6Benzoesan sodu

123RF
123RF

Benzoesan sodu (E 211) to drugi po glutaminianie sodu bardzo popularny dodatek do żywności. Znaleźć go można w wielu produktach, również tych dla dzieci. Dodaje się go do przetworów owocowych, koncentratu pomidorowego, konserw rybnych, napojów gazowanych, margaryny, soków owocowych, dżemów, majonezów, sosów i marynat. Produkty te często goszczą w diecie dzieci.

- Benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C (E 300, kwas askorbinowy) tworzy rakotwórczy benzen. A obie te substancje można spotkać w napojach gazowanych - podpowiada Patrizia Polańska, dietetyk.

I dodaje: Badania opublikowane w 2007 r. dla Food Standarts Agency z Wielkiej Brytanii sugerowały, że benzoesan sodu w połączeniu z niektórymi barwnikami azowymi (np. czerwienią koszenilową, tartazyną) może powodować nadpobudliwość u dzieci.

/ 6Pestycydy

123RF
123RF

Pestycydy są substancjami stosowanymi w produkcji żywności. Spryskane nimi owoce i warzywa rosną duże i pozbawione są niedoskonałości.

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega jednak, że pestycydy są toksyczne dla ludzi. Mają negatywny wpływ na płodność i odporność organizmu. Wykazują również właściwości rakotwórcze. Substancje te, pomimo skrupulatnego mycia, pozostają na spożywanych przez nas produktach.

W ofercie sklepów ekologicznych znajdziemy specjalistyczne płyny, których zadaniem jest oczyszczanie warzyw i owoców z chemicznej warstwy ochronnej. Środki tego rodzaju usuwają resztki nawozów i pestycydów z ich powierzchni.

Źródła

  1. Konstanty-Ignaciuk B., Dziecko z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej ADHD i ADD, Wydawnictwo Impuls, Kraków 2010
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące