Czekolada z grzybami zamiast cukru
Zdrowa czekolada to taka, która nie ma w sobie cukru, a grzyby. Okazuje się, że niektóre gatunki grzybów niwelują gorycz. A czekolada smakuje dobrze.
Alan Hahn i Pete Lubar, COO Mycotechnology, wpadli na pomysł by zastąpić cukry grzybami. Ich próby i badania mykologiczne trwały 30 lat.
Eksperymentalna czekolada jest ciemna, zawiera w sobie zaledwie 8 g cukru i 293 kcal, 66 proc. cukru zamieniono w tym przypadku grzybami. To 8 g służy wyłącznie osłodzeniu produktu.
-Naszym celem od początku jest sprawienie, że produkty będą zarówno zdrowe, jak i smaczne – powiedział Alan Hahn.
1. Ekstrakt z grzybów maskuje gorycz
Grzyby według producentów mają działać jak tarcza, która chroni przed goryczą. Kubki smakowe jej nie odczuwają.
Cukier dodawany jest do czekolady, by pozbyć się naturalnej goryczy, ale także by ją dosłodzić. Ekstrakt z grzybów również pozwala na pozbycie się tego smaku.
Tabliczka zawiera 15 kostek. Jest twardsza od zwykłej czekolady. I nie należy do najtańszych. Dwie tabliczki koszutją 30 dolarów.
2. Proces jest skomplikowany
Najpierw produkuje się płyn z grzybni grzybów chaga – błyskoporka podkorowego. Rosną one na drzewach, w chłodnym klimacie. Potem spryskiwane są ziarna kakaowca i tak leżakują tydzień. Suche ziarna poddawane są normalnemu procesowi produkucji, a więc są prażone, mielone, podgrzewane. Dodaje się błonnik, masło kakaowe i niewielkie ilości cukru.
Mycotechnology chce udoskonalić swoją czekoladą i wyeliminować z niej aż 99 proc. cukru. Czyli ma być słodsza bez dodatku cukru. To nie jedyne wynalazki firmy. W2015 roku firma zaprezentowała kawę pozbawioną goryczy.
Być może produkcja słodyczy pozbawionych zarówno cukru, jak i chemicznych substancji słodzących, sprawi, że nasze dzieci wkrótce będą nie tylko szczupłe, ale i zdrowe.