Sok z dyni – jesienny eliksir na wzmocnienie
Ten warzywny napój dawniej zalecano pić przed snem, obecnie zaś ceni się go za bogactwo zawartych w nim witamin i minerałów.
Dynia to niekwestionowany symbol jesieni. Wiele osób skupia się jedynie na jej walorach dekoracyjnych, coraz głośniej mówi się jednak o właściwościach prozdrowotnych. A jest ich niemało!
W dyni skrywa się dużo błonnika, który pobudza trawienie i ułatwia przemianę materii (chociaż w soku jest go już znacznie mniej). Ma ponadto zdolność wiązania toksyn i eliminowania ich z organizmu. A zatem sok z dyni to doskonała propozycja dla tych osób, które potrzebują detoksu.
Sok przygotowany z surowej dyni pozytywnie wpływa na pęcherzyk żółciowy, m.in. zapobiegając kamieniom żółciowym. Warto go pić po kuracji antybiotykowej, w czasie długotrwałego leczenia farmakologicznego lub po chemioterapii. Dzięki włączeniu tego napoju do diety możliwe będzie oczyszczenie wątroby.
1. Właściwości soku z dyni
Sok z dyni jest dobrym źródłem m.in. witamin z grupy B i witaminy C, kwasu foliowego, prowitaminy A, pektyn, składników mineralnych - potasu, cynku, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza oraz mono- i disacharydów. Znaczącym składnikiem dyni są związki karotenoidowe, charakteryzujące się właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwnowotworowymi.
Sok z dyni to doskonała propozycja dla osób odchudzających się. Jest to bowiem napój niskokaloryczny (w 100 g miąższu jest tylko 30 kcal). A do tego działa oczyszczająco i regenerująco. Powinien znaleźć się w jadłospisie nastolatków, zwłaszcza tych, którzy zmagają się z trądzikiem. Zawarty w dyni cynk poprawi kondycję skóry (dawniej okłady z miąższu dyni stosowano w terapii trudno gojących się ran i owrzodzeń).
Po ten warzywny napój z powodzeniem sięgać mogą również dzieci. Warzywo to można do ich diety wprowadzić już w drugim półroczu życia, nie obciąża bowiem układu pokarmowego niemowlęcia. ****
O sok z dyni warto wzbogacić jadłospis rocznego malucha. I z pewnością warto to zrobić, bo w ten sposób zaserwujemy mu solidną dawkę wartościowych składników odżywczych.
2. Przepis na sok z dyni
Dynia to warzywo o łagodnym smaku, zatem można je śmiało łączyć z innymi warzywami, a nawet owocami, np. cytrusami.
Dwuskładnikowy sok można przygotować z połączenia dyni i marchewki lub dyni i jabłka.
Jeśli posiadasz sokowirówkę, zaserwowanie rodzinie soku z dyni będzie dziecinnie proste. Można jednak obejść się również i bez tego sprzętu.
3. Sok z dyni i marchewki
Dynię należy obrać ze skórki i usunąć z jej wnętrza pestki. Oczyszczoną marchewkę i dynię ściera się na tarce o grubych oczkach, wkłada do garnka i zalewa wodą (ok. 250 ml). Warzywa należy przez chwilę gotować, a gdy staną się miękkie, zdjąć z gazu. Po ich wystygnięciu, wystarczy zblenderować całość i ewentualnie przetrzeć przez sito.
Dla wzmocnienia smaku dynię można połączyć z cytryną, gruszką, kiwi i przyprawić cynamonem.
Z dyni przygotować można wiele smacznych i zdrowych potraw. Zupa z dyni idealnie rozgrzeje z chłodne dni, pestki tego warzywa stanowią smaczną przekąskę, a placuszki dyniowe idealnie smakują na podwieczorek. By całkowicie wykorzystać bogactwo "pomarańczowej bani", warto pić również przygotowany z niej sok.