Superfoods dla dzieci od 6 miesiąca życia
Odstawianie dziecka od piersi jest ważnym doświadczeniem zarówno dla mamy, jak i dla maluszka. Pierwsze posiłki, które przyjmie bobas muszą być łatwostrawne i nie mogą wywołać reakcji alergicznej. Warto wiedzieć, jakie produkty będą dobrze wpływać na organizm dziecka.
W tym artykule:
Przez pierwszych kilka tygodni najlepiej podawać dziecku zblendowany ryż z owocami i warzywami. Niech nie skusi Cię myśl o posłodzeniu czy posoleniu posiłku. Sól może uszkodzić nerki, a do cukru lepiej jeszcze nie przyzwyczajać maluszka.
Pierwsze warzywa
W grupie pierwszych warzyw, jakie podasz swojemu maluchowi, powinny z pewnością znaleźć się marchewki. To bogate źródło witaminy A, która ma istotny wpływ na dobry wzrok dziecka. Warto wiedzieć, że ciemniejsze, starsze marchewki mają więcej beta-karotenu niż młode.
Kolejna propozycja to pietruszka. Zawiera ona sporo soli mineralnych. Natkę można podawać po 8 miesiącu życia – ma dużo żelaza, beta-karotenu oraz witaminy C. Inne warzywo korzeniowe – pasterniak to z kolei źródło skrobi i błonnika. Zawiera antykostydanty, a także witaminy: C oraz E.
Kolejnym superfood są ziemniaki, które obfitują w witaminę C oraz potas. Ich smak dobrze komponuje się z większością warzyw.
Witaminę C oraz potas zawierają także brokuły, które ponadto dostarczają organizmowi kwasu foliowego, żelaza i beta-karotenu. Najlepsze są w wersji gotowanej na parze, ponieważ podczas gotowania w wodzie tracą połowę witaminy C.
Ostatnim warzywem zasługującym na uwagę jest cukinia - to dobre źródło beta-karotenu. Najwięcej składników odżywczych zawiera jej skórka.
Pierwsze owoce
Na dobry początek warto zaserwować maluszkowi jabłka. Purée jabłkowe łatwo się trawi. Wszystko za sprawą pektyn, które regulują perystaltykę jelit. Błonnik zawarty w jabłkach pomaga także przy zaparciach.
Warto zwrócić uwagę na inne polskie owoce – gruszki. Są one najmniej uczulającym owocem. Obfitują m.in. w fosfor, magnez, jod, żelazo, bor, czy wapń.
Borówki zawierają witaminę C oraz beta-karoten. Niebieski pigment zawarty w skórce owocu wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Borówki posiadają największą zawartość antyoksydantów ze wszystkich owoców.
A może jest już pora na kęs egzotyki? Miąższ papai jest łatwy do przełknięcia i posiada sporą dawkę witaminy C i beta-karotenu. Wystarczy 28 gram owocu, by zaspokoić dzienne zapotrzebowania dziecka na witaminę C. Papaja ma również dużo błonnika i enzymów, który wspomagają pracę jelit.
Banany to świetne źródło potasu. Badania wykazały, że umożliwiają zdrowy wzrost kości i regulują ciśnienie krwi. Banany pomagają w regulacji trawienia i ułatwiają leczenie zaparć.
Bogatym źródłem witamin A i C są brzoskwinie. Te słodkie owoce wspomagają rozwój układu odpornościowego, a delikatny miąższ nie powoduje problemów z trawieniem. Z kolei morele dostarczają błonnika, beta-karotenu, żelaza oraz potasu.
Ryż i mięso
Ryż to doskonały pomysł na pierwszy posiłek dla dziecka. Nie zawiera glutenu. Jest łatwostrawny, dlatego dobrze zastępuje mleko matki. Dobrą opcją jest stworzenie z niego gruszkowego, brzoskwiniowego lub śliwkowego purée.
Najlepszym źródłem żelaza dla dziecka jest czerwone mięso. Wprowadzenie pokarmów bogatych w ten pierwiastek jest ważne, ponieważ porcja dostarczana z mlekiem matki kończy się około 6. miesiąca życia.
Przykładowe danie dla bobasa może składać się z następujących składników:
- 1 łyżka kaszki ryżowej,
- 3 łyżki mleka,
- 1/4 szklanki puree z warzyw.
Kaszkę należy zmieszać z mlekiem i połączyć z warzywnym purée.